fbpx

Další test hypersonické zbraně

Americké pozemní vojsko úspěšně otestovalo vlastní prototyp hypersonické zbraně. Pokud vývoj pokročí, mohla by hlavice zasáhnout jakékoli místo na planetě do dvou hodin. Testovací střela byla odpálena z Havajských ostrovů a letěla necelé čtyři tisíce kilometrů k ostrovu Kwajalein. Podle informací Pentagonu projektil dosáhl hypersonické rychlosti, což znamená, že část trasy překonal rychlostí vyšší než pět Machů.

Today’s test was meant to “collect data on hypersonic boost-glide technologies and test range performance for long-range atmospheric flight. Mission emphasis is aerodynamics; navigation, guidance, and control; and thermal protection technologies,” reads a Pentagon press release on the flight.

Advanced Hypersonic Weapon byla vynášena trojstupňovou raketou. Vyjde přibližně na 200 milionů dolarů, a pokud půjde vývoj dobře, měla by být schopna zasáhnout do 35 minut cíl ve vzdálenosti šesti tisíc kilometrů s menší než desetimetrovou přesností. Jde o docela zajímavý konvenční projekt. Více o něm se dá dozvědět z materiálu Advanced Hypersonic Weapon Program a jeho dopady na životní prostředí. Podobný projekt má i americké letectvo. Hypersonické zbraně mají být určeny k ničení cílů vysoké důležitosti na velkou vzdálenost a ještě chvíli bude trvat než se ukáže, zda mají budoucnost.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře