fbpx

AntiCOIN

Doporučuji text Nathana Hodge na Danger Roomu s názvem How To: Lose Friends in Afghanistan. Některé naštve, jiní si potvrdí „co už dávno tušili“. Ale těžko generalizovat, jako vždy půjde o pár nafoukanců. Zkrátka, Nathan Hodge upozorňuje na post svého kamaráda, Afghánce Sanjara Qiama, který na svém blogu umístil zprávu a e-maily vedoucí k ukončení jeho smlouvy s organizací International Relief & Development. Ta například dostává hodně peněz z rozpočtu USA na budování silnic v jižním a východním Afghánistánu.

Vše začalo, když Qiam dostal e-mail, který zval expaty, a nikoli Afghánce pracující pro IRD, na oběd u příležitosti oslavy Dne nezávislosti:

I found this email quite disturbing. We are celebrating American national holiday in Afghanistan, but Afghans are not welcomed to fully celebrate the occasion. Special meal is only offered for expatriates. This resembles very much the colonial ages; rules and regulations are placed to compel locals to observe the dominant nation’s culture but they are not fully welcomed.

Qiam poslal tedy šéfům e-mail, ve kterém alespoň navrhl, aby Afghánci a expati jedli ve stejné jídelně a nikoli odděleně jako doposud. A tím v IRD skončil. Jde o přesný opak toho, co by se mělo dít v rámci tzv. získávání „srdcí a myslí“. Civilové rádi kritizují vojáky, že to neumějí. Plané řeči…

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře