fbpx

Stáhněme armádu z Kosova

Logo_KFOR

Na army.cz se dnes objevil článek shrnující desetiletou českou přítomnost v jednotkách KFOR v Kosovu:

V Kosovu se za těch deset let českého působení vystřídalo devatenáct vojenských kontingentů, což představuje více než sedm a půl tisíce vojáků z různých jednotek – od 140členné průzkumné roty, která v roce 1999 české působení na území Kosova zahajovala, přes společný česko-slovenský prapor, až po současný kontingent Armády České republiky, tvořený mechanizovanou rotou, rotou zabezpečení a dalšími podpůrnými prvky s možností posílení o záložní rotu.

Na červnové „ministeriádě“ v Bruselu rozhodli ministři obrany zemí NATO, že se postupně počet vojáků v Kosovu sníží. Hurá, nutno dodat. Ale měli bychom jít ještě dál. Česká republika deklarovala, že nebude o Kosovu jednat jednostranně, ale měla by. Kosovo je sice mise, která se „dobře prodává“ domácímu publiku, ale je na čase se přestat už spoléhat na to, že za schvalování mandátu pro Kosovo se schová mandát pro Afghánistán, který je mnohem méně populární. Mise v Afghánistánu je mnohem důležitější.

Česká republika by se měla snažit najít zemi (země), která (které) ji v Kosovu nahradí. A to co nejdříve. Měly by to být státy, které nemají zájem účastnit se ve větší míře mise v Afghánistánu či například v Africe. Kosovo ani tamní oblast není ještě stabilní, takže je stále nutná mezinárodní přítomnost. Ale struktura i složení jednotek se dá proměnit, stejně jako celkové počty mohou být nižší. Asi se nedá předpokládat, že by srbsko po oslabení jednotek KFOR zaútočilo na Kosovo. A co se týče dalších etnických skupin, v prvních letech po bombardování je Albánci za přihlížení mezinárodních jednotek stejně vyhnali, takže nyní už větší etnické nasilnosti nehrozí. S výjimkou míst jako je Kosovska Mitrovica, samozřejmě. Ale ty se dají „ohlídat“ i se sníženými počty.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    28. 6. 2011, 11:53

    Šípkové Růženky na MZV a MO se konečně probudily a do konce října tohoto roku ukončí účast AČR v KFOR.Neskutečné mrhání penězi a lidskými zdroji v oblasti,která je pro ČR ekonomicky i vojensky naprosto nedůležitá konečně skončí.A výsledek dvanáctiletého úsilí NATO,OSN,EU?Nový stát v Evropě,který neuznává část států EU a OSN,lidé spojovaní s organizovaným zločinem a teroristy ve vládě Kosova,etnické čistky Srbů pod dohledem KFOR,zlegalizování teroristické Kosovské osvobozenecké armády do současné Kosovské policie a armády,destabilizace Makedonie a jížního Srbska teroristy Kosov.osvoboz.armády za nečinnosti KFOR.
    Více takových misí pro AČR pod naším totálně neschopným MZV.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    14. 9. 2012, 19:09

    Přeposílám:
    Ahoj,
    tuto sobotu se koná u hrobu našeho kamaráda Vlastislava Hendrycha, který právě před 10 lety 14. září zahynul při dopravní nehodě v Šajkovaci v Kosovu, vzpomínkové setkání.
    Vzpomínkové setkání začíná v 11 hodin v sobotu 15. září 2012 na hřbitově v Kostelci nad Orlicí.
    V příloze přikládám plánek města s vyznačením hřbitova.
    Můžeš-li, přijeď na setkání s kamarády, kteří také sloužili v misi KFOR, zavzpomínat na společné zážitky.

    Láďa Sornas
    Sdružení válečných veteránů ČR
    P.O.Box 64; 120 00 Praha 2
    http://www.legionar.org
    mobil: 606 256 988

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Václav Prudil
    15. 9. 2012, 7:55

    Díky. Takové pozvánky by ale mělo hlavně vyvěšovat MO na http://www.army.cz. Pozvali jste i Ing. Hrbatu? Rád se určitě nechá vyfotit. Olympiáda už totiž není. Takový progresivní politik z ODS.

    REPLY

Nejnovější komentáře