fbpx

Největší ztráta Britů od Falkland

Britsti_vojaci_odpocivaji_MoD_mensi

Britští vojáci odpočívají po dalším dnu operací v Hílmandu. Foto Crown Copyright/MOD 2009

Už dvakrát jsem psal o narůstajících britských ztrátách (zde a zde) v Afghánistánu. V pátek se  vyrovnaly ztrátám v Iráku – 179 mrtvým. Ovšem ještě poté oznámilo britské ministerstvo obrany, že při dvou separátních explozích – taktéž v pátek – zemřelo dalších pět vojáků z 2. praporu The Rifles:

The two explosions, which occurred during the same patrol, happened near Sangin, Helmand Province this morning. Spokesman for Task Force Helmand, Lieutenant Colonel Nick Richardson said: „While there are no words to ease their loss, our heartfelt sympathies go to their families, friends and fellow soldiers at this very difficult time: their deaths were not in vain.“

Během jednoho dne tedy zemřelo osm vojáků, což je údajně nejvyšší počet britských vojáků zabitých během 24 hodin od války o Falklandy v roce 1982. Počet mrtvých Britů tak stoupl na číslo 184. Ministerstvo obrany je kvůli tomu pod palbou kritiky. Rodiče zabitých obviňují ministerstvo z toho, že vojáky dostatečně nezabezpečilo, The Times popisují do detailu páteční incident a zároveň kritizují ministerstvo za nedostatečné množství helikoptér, které by mohlo ztrátám zabránit. Politici a vojáci se brání tím, že na zlepšení ochrany sil (především na pancéřování vozidel) utratili navíc v posledních třech letech miliardu liber.

K situaci se konečně vyjádřil i premiér Gordon Brown. Podle něj bylo posledních deset dnů „velice těžkých“. V dopise poslancům však napsal, že Operace panterův dráp, jejímž cílem je dostat Taliban ze středního Hílmandu, je úspěšná:

„Despite the tragic losses, morale remains high – and I can report the assessment of commanders on the ground: that the current operations are succeeding in their objectives,“ he said. „They are having a marked impact on the Taliban in central Helmand, will improve security for the population in the run up to the elections, and will allow longer term work on governance and development to begin.“

Příští týden by měl premiér poslancům přinést důkazy o úspěších operace. Ještě předtím ministr zahraničí David Miliband pronesl, že v této bitvě je v sázce budoucí bezpečnost Británie, protože má zabránit, aby se Afghánistán znovu stal „inkubátorem terorismu“ a základnou pro útoky proti Západu. Bude zajímavé sledovat, zda Brownova a Milibandova slova budou mít nějaký zklidňující účinek. Tipuji 4:1, že žádný.

Zde je popis cílů a průběhu operace z páteční tiskové konfenerce v Hílmandu (z internetové stránky britského ministerstva obrany. A zde je článek z Telegraphu popisující to, co se stalo při tom krvavém útoku. Vypadá to, že Taliban Brity očekával, a že mimo jiné proto byly ztráty tak vysoké:

But most worryingly, it also indicates that the insurgents have now learnt to predict the actions of Nato troops when under attack. The placement of bombs in what was thought to be a secure position, possible landing sites and routes into the ambush area suggest that the Taliban knew precisely how the British would respond. This is a classic response in an insurgency and they are tactics, which the British have seen before, most recently in Northern Ireland. In that counter-insurgency the terrorists developed a whole range of sophisticated IEDs but the British continued to conduct patrols even in the most dangerous areas of the province. Questions will also no doubt be raised over the need to conduct routine patrols in such a dangerous Helmand.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře