fbpx

Čínští vojáci na webu a falešný blogger

Cina_obrana_web_mix_mensi

Čínské ministerstvo obrany dlouho odolávalo internetu. Ve čtvrtek ale vstoupilo do virtuálního světa v čínštině i v angličtině.

Čínské ozbrojené síly, které si vždy potrpěly na tajemství, neodolaly vábení internetu. Ministerstvo obrany spustilo své první webové stránky. Armádní internet má i svou anglickou verzi. Nebylo by proto od věci, kdyby se někdo, kdo umí čínsky, na oba weby podíval a porovnal je, zda jsou stejné. Spuštění stránek oznámila čínská tisková agentura takto (citováno ze stránek MO):

Few know where the headquarters of the Chinese military is, whereas almost everyone with the least global perspective has heard of the Pentagon in Washington, D. C. The People’s Liberation Army (PLA), with its head office in Bayi Building to the west of Chang’an Avenue in Beijing, increased its profile to the world Thursday by, among other efforts, opening the first official website, www.mod.gov.cn which offers a panoramic view on the Chinese armed forces. The Ministry of National Defense (MOD) website, in both Chinese and English, popped up Thursday morning, topped with the national emblem of the People’s Republic of China (PRC) and the Great Wall, which refers to solid defensive capability of the PLA, which was founded on Aug. 1, 1927. In the Chinese language, Aug. 1 sounds Bayi.

Člověk si může prohlédnout třeba fotografie, dozvědět se něco o historii, studovat „Bílé knihy“ a přečíst si články o tom, jak Čína a Srbsko upevňují přátelství, jak Čína vyzývá USA, aby odstranily překážky ve vzájemných vojenských vztazích, kterak je čínský obranný rozpočet na rok 2008 „maximálně transparentní nebo že se čínské námořnictvo zúčastní společného cvičení s Pákistánem (o tom, co na to říkají Indové se v textu nic nepíše). DefenseNews v souvislosti se spuštěním stránek připomínají, že:

China has roughly doubled its military budget since 2006, according to official government figures that some overseas analysts say vastly downplay what Beijing actually spends. The buildup has prompted concern overseas about China’s military ambitions and transparency, but authorities in Beijing have tried in recent months to counter those worries. Last year, the defense ministry appointed its first-ever spokesman. And last month, foreign journalists were invited for a rare tour of a People’s Liberation Army base north of Beijing.

Správně tisková agentura, která spuštění stránek čínského ministerstva obrany oznamovala, připomněla, že všichni vědí, kde je Pentagon. Americké ministerstvo obrany je totiž na internetu už hodně, hodně dlouho. Ve Spojených státech a koneckonců i v Evropě jsou internet, Web 2.0 a sociální sítě zdomácnělé (třeba Facebook už objevili dokonce politici i u nás, takže to už musí znát skutečně každý).

Ve USA se teď objevil v souvislosti s těmito technologiemi takový menší/větší vojensko-průmyslový skandálek. Jak píše Defense Daily (v předplacené verzi, takže díky za další informace Stephen Trimble´s The Dew Line a Danger Room), Boeing zahájil interní vyšetřování svého zaměstnance Douga Cantwella, který pracuje jako mluvčí firmy v jedné z továren ve státě Washington. Cantwell se totiž zaregistroval na sympozium pořádané Association for Unmanned Vehicles System International (AUVSI) jako nezávislý blogger pracující pro Defensedialogue.com (mimochodem stránky nefungují) a absolvoval několik brífingů uspořádaných velkým konkurentem Boeingu Northrop Grummanem. Už zmiňovaný Stephen Trimble byl na konferenci také:

Full disclosure: I attended the same briefings that Cantwell attended. In addition to the Northrop briefing, he also sat in on a briefing by AAI Corp, which is competing against Boeing for the STUAS/Tier II contract. I of course was aware that Cantwell is a Boeing employee. I’ve known him for several years. It surprised me that he identified himself as a Defensedialogue.com reporter when he asked questions. I assumed that Northrop’s and AAI’s flacks knew of his Boeing affiliation as well, but I should have asked. More full disclosure: I was also fully aware of Boeing’s plans for Defensedialogue.com, which as I understand is intended to be a leading news and information portal. It is the brainchild of former Business Week reporter Stanley Holmes, who now works for Boeing, reporting to IDS Communications Vice President Mary Foerster.

Trimble má ještě jeden dobrý postřeh: Boeing plánoval, že někdy v říjnu spustí svůj blog a může se stát, že tento skandálek povede k tomu, že od svého záměru upustí. Je to možná na jednu stranu škoda, ale na stranu druhou je velká otázka, do jaké míry jsou schopné obří společnosti dbát na transparentnost, která dělá blogy tím čím jsou – otevřenými a do značné míry nezávislými médii.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře