fbpx

Kdo hlídá hlídače?

V MF Dnes se objevil text týkající se nákupu škodovek pro vojenské zpravodajství. Človek si nemůže nevzpomenout na pár dnů starou výroční zprávu VZ, ve které se mimo jiné praví, že „Neoprávněné čerpání rozpočtových prostředků nebylo zjištěno“.

MF Dnes tvrdí, že VZ loni pořizovalo 150 osobních aut Škoda a místo toho, aby je nakoupilo přímo u výrobce – levněji – nakoupilo je přes prostředníka, což vyšlo dráž. Údajně o 19 milionů korun. A tento nákup nyní prověřuje policie.

Obchod provázelo mnoho podivných okolností. Například ta, že šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník nepověřil výběrem vozů odbor ministerstva obrany, který má nákupy na starosti, ale výběrové řízení zadal sám. „To je dost neobvyklý postup,“ diví se šéf sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Pavel Severa (KDU-ČSL), který si letos pozval Páleníka „na kobereček“, aby podivný obchod vysvětlil. Páleník se hájí tím, že z důvodů utajení musí auta nakupovat sami. Podle armádních expertů, které MF DNES oslovila, však nákup vozů pro zpravodajskou službu může bez potíží proběhnout i klasickou cestou.

Nákup přes prostředníky má na ministerstvu obrany dlouhou tradici. Dokonce na to existuje i od počátku 90. let jeden prokorupční zákon, který by měl být co nejdříve zrušen. Ale o tom tento případ není, i když vlastně taky je. Jde totiž o celkovou atmosféru a kulturu v rezortu týkající se akvizic. Zrušení onoho zákona z roku 1994 by bylo prvním žádoucím krokem. Pak by měly následovat další, decentralizace akvizic, větší transparentnost (neutajování smluv) atd. atd.

Vojenské zpravodajství je jednou ze složek, která chce dohlížet na ostatní a má na to i provomoce. Opět se dá odkázat na výroční zprávy VZ. Hlídače ale musí také někdo hlídat, protože se velice snadno vymkne kontrole. Hlídáte dostatečně, poslanci? Spíše se to tak nějak vždy ušolíchá. Z podstaty věci tajné služby mohou být velice mocné, pokud se jim nechá dostatečný prostor. A jaké jsou u nás, hlídači?

A mimochodem, nemohu než doporučit debatu pod článkem na iDnes.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře