fbpx

Příprava na budování nových základen

Prezident Medveděv inicioval významnou změnu zákona o Obraně, na jejímž základě se výrazně rozšiřují pravomoci kontingentů ozbrojených sil Ruské federace působících v zahraničí. K původním úkolům, jimiž byl boj proti terorismu a plnění úkolů vyplývajících z mezinárodně-právních závazků a smluv přibyly nové aktivity: ochrana ruských vojáků působících mimo teritorium Ruské federace, bezpečnost ruských občanů v zahraničí a vojenská pomoc spřáteleným státům.

Podnětem k této změně je poučení z mezinárodního vývoje v posledních letech, zejména pak Gruzínské operace v Jižní Osetii a Abcházii. Rusko tak opět, tentokrát formou změny zákona, dalo jasně najevo, že se hodlá chovat jako mocnost s globálním polem působnosti. Moskva se přitom nikterak neskrývá, že významným motivem pro tento krok byla snaha vyrovnat se USA a některým dalším západním zemím.

Ничего нового Россия в этом законе не изобрела. Защита собственных граждан даже за пределами страны давно заложена в правовых актах многих государств. Например, американцы ради этого бросали спецназ и в Колумбию, и в Ирак, и в Афганистан. Им по большому счету нет дела до местных законов. Страна объявляется зоной интересов США и – вперед на выручку солдат.

Zdá se, že se konec první dekády 21. století ponese ve znamení ruské snahy navrátit se na globální pozice, jejichž opouštění kulminovalo na jejím začátku, kdy ruské ozbrojené síly vyklidily základny v Lourdes na Kubě a Cam Ranh ve Vietnamu. Bude zajímavé sledovat, ve kterých zemích, ležících mimo půdorys bývalého SSSR, se příslušníci ruských ozbrojených sil objeví nejdříve.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře