fbpx

Ach, ten zbrojní byznys…

Jak se zdá, BAE Systems, největší evropský výrobce zbraní, se bude nakonec ochotný dohodnout s britským Serious Fraud Office (Úřadem pro závažné korupční činy, SFO) na některých obviněních a trestech. V posledním týdnu gradovalo šestileté vyšetřování SFO, v jehož rámci byly prověřovány obchody zbrojního giganta v letech 1970-2002. Úplatky měli zástupci firmy, která celosvětově zaměstnává 105 tisíc lidí, rozdávat v Tanzánii, Jižní Africe, Rumunsku a České republice. U nás to mělo být v případě zvažovaného nákupu, později přeměněného na leasing, nadzvukových letounů Gripen.

BAE is hoping that the SFO will restart the talks with a view to it gaining a clearer understanding of the evidence against it and the provenance of the evidence. It wants to establish common ground between the two sides. If that process succeeds the company would be willing to plead guilty to certain charges and begin talks about a punishment. However, the company has trenchant views about what would be a proportionate and appropriate fine.

BAE všechna obvinění popírá, nicméně loni, po nezávislém vyšetřování, společnost přiznala, že při obchodování nabyly vždy dodržovány vysoké etické standardy. Firma se nakonec bude asi nějak muset dohodnout, protože pokud se případ dostane před soud, jak vyhrožuje SFO když nebude BAE spolupracovat, může jí to výrazně poškodit. A to, že by mělo problémy vedení je asi to nejmenší. BAE Systems může mít těžkosti se získáváním kontraktů v zahraničí. Společnosti, kterým bylo prokázáno nečisté chování měly v minulosti problémy jak v Evropské unii, tak v USA. Jak ale podotýká The Daily Telegraph:

However, analysts at Credit Suisse have cited the examples of Lockheed Martin and Boeing in the US, who have both gone on to win defence contracts after going through bribery investigations and paying fines. The company is understood to be hopeful that talks with the SFO will begin again even while the SFO is preparing its case for the Attorney General.

Hlavou mi vrtají dvě otázky: Poučilo se BAE Systems? A jak to opravdu bylo v Česku s Gripeny? Padaly úplatky, jak připustil před lety Jana Kavan poté, co byl nachytán skrytou kamerou (a nic na tom nezmění, že se z toho snažil později vyklouznout jako had)? A kdo byl hlavním příjemcem?

Co se týče poučení, to je poněkud složitější. Možná BAE, podobně jako Lockheed Martin nebo Boeing, kteří prošli v minulosti podobným očistcem, „zařadí zpátečku“, bude obezřetnější a bude se snažit dohlížet na dodržování etických standardů. A to, že už nemůže uplácet, což je v tomto byznysu, ve kterém se točí miliardy dolarů zcela normální, jej možná ani příliš nepoškodí. BAE je přece jenom příliš velké.

Pokud společnost BAE uplácela, má být potrestána. Nic jiného si nezaslouží. Ale co dál? Bylo by krásné, kdyby se vyšetřovatelé i v dalších zemích zakousli do prověřování zbrojních kontraktů nejenom BAE, ale i dalších firem. Bylo by už na čase, protože tento byznys je od základů prohnilý.

Ale k tomu, aby se něco změnilo nestačí pouze stíhat zbrojaře a dohodnout se s nimi nebo je dohnat před soud. Měli by být stejně tvrdě stíháni a trestáni politici a úředníci – minulí i současní – kteří byli a jsou do špinavých kšeftů namočeni. To jediné by mohlo vést ke skutečnému pročištění zasmrádajícího prostředí. Pokud se půjde jenom po některých firmách, ty si dají možná pozor, ale rychle je zastoupí někdo jiný s kufříkem peněz čekajícím na příjemce.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře