fbpx

Dajli mi medaili po anglicku

Možná by vám to mohlo něco připomenout (i když jenom vzdáleně). Občanští zaměstnanci britského ministerstva obrany, kteří pracují v Afghánistánu dostávají stejné medaile za operační nasazení (Operational Service Medal) jako vojáci na frontě. Jak píše The Daily Telegraph, úředníci, kteří strávili nějaký čas na velitelství v Camp Bastion dostávají medaile na oficiální ceremonii od ministrů.

But critics said it was „offensive“ that civil servants who work only at Army bases or accompanying ministers on walkabouts should be given the same medal as the troops who face the Taliban on a daily basis. A total of 235 British forces personnel have died while serving in Afghanistan since the start of operations in October 2001, but no civil servants have been killed.

Tato informace se objevila poté, co vyšlo najevo, že zaměstnanci ministerstva obrany dostali letos na bonusech za „výkonnost“ 47 milionů liber (1,35 miliardy korun). Zaměstnanci ministerstva obrany berou za to, že jsou v Afghánistánu více než osm tisíc liber (necelých 230 tisíc korun), což je přibližně pětkrát více než vojáci.

But one civil servant who recently returned from Afghanistan said it was right that he received the OSM. „We are not on the front line facing the Taliban, but could be blown to pieces at any time,“ he told the paper. „I shall wear my medal with pride inside and outside the office.“ At a presentation ceremony in July, Armed Forces minister Kevan Jones said: „The welfare role these people do is vital in operations and I thought it important that they get public recognition.“

Princezna Anna vyznamenává vojáky ze 152. transportního regimentu Operational Service Medal; Foto britské MoD

Shodou okolností včera vyznamenala princezna Anna vojáky ze 152. transportního regimentu medailemi za operační nasazení. Tito vojáci z teritoriální armády obdrželi medaile za nasazení v afghánském Hílmandu. Konkrétně za:

  • 12,000 kilometres travelled by road
  • 5,000+ tonnes of ammunition delivered to combat troops
  • 10,000+ tonnes of rations delivered to combat troops
  • 15,000 tonnes of water delivered to combat troops
  • 8.5 million litres of fuel delivered to combat troops
  • 100 tonnes of medical supplies delivered to combat troops
  • 15,000+ tonnes of infrastructure equipment delivered in support of the local Afghan communities
  • £1bn+ of drugs seized/denied
3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    2. 12. 2009, 2:07

    Je vidět, že všude je to stejné. :-) Nevadí mi medaile pro civilní personál (pokud si ji zaslouží), ale dávat civilům stejné ocenění, jako dostávají vojáci v první linii, to je hnus…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    sua.sponte
    2. 12. 2009, 18:31

    Njn normální vojáci mají medajle v paži, protože tímhle dávno ztratily svojí hodnotu, a ví to každý kdo v A někdy byl. Pokud chce někdo ocenit vojáka, obvykle založením velmi praktického člověka, tak ho potěší spíš nějakou finanční prémií, když už ti civilové teda berou o tolik víc:-). Nebo vysláním do užitečného kurzu, jazyk atd. Nejvíce medajlí mají obvykle „chairborne“ warriors, a vždycky to tak bylo a bude a vojáci to ví a je jim to většinou buřt.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Švejk
    8. 12. 2009, 12:04

    Medaile má být udělena s vážností těm, kteří se významně o ni přičinili.
    Pokud je tomu jinak, vše ztrácí smysl a degraduje celý význam tohoto výjímečného aktu.
    Nejen v minulosti byly medaile udělovány ne vždy po právu, bohužel, i v těchto „jiných letech“ se konají „mašlovačky“ na obličej, za účast v bratrstvu kočičí pracky, nebo za „výlety“ do zahraničí. apod.
    Tím ale nemyslím ty, kteří opravdu nasazují své životy v nebezpečných akcích a destinacích, ale ty „příživníky“, kteří kdesi v teploučku v klídku posedávají. Nelíbí se mi, když se medaile „rozdávají“ jen tak „za účast“ v misích, ono to může být nejen podivné, ale i nepraktické v tom, kdy 25 letý praporčík má již cca 18 medailí na blůze. A kam asi si připne těch dalších dvacet – třicet metálů za dalších cca 10 let služby ?

    REPLY

Nejnovější komentáře