fbpx

V Afghánistánu je na 700 základen

Letouny A-10C Thunderbolt II z 345. expediční perutě rolují na kandahárském letišti (leden 2010). Příslušníci 345. perutě nalétali během šestiměsíční rotace 10 tisíc letových hodin, což obnášelo 2500 vzletů; Foto Staff Sgt. Dayton Mitchell, letectvo USA

Vcelku to číslo nic neříká o úspěchu či neúspěchu operace v Afghánistánu, ale má svůj půvab. Nick Turse z TomDispatch.com přišel s tím, že v AfFghánistánu je 700 základen – z toho je 300 afghánských a 400 spadá pod americké a koaliční síly. Jsou v tom započítány jak malé předsunuté základny, tak ty obří, jako jsou Kandahár či Bagrám. Posledně jmenovaná základna mimochodem slouží dvaceti tisícům Američanů a dalším tisícům koaličních vojáků a kontraktorů.

V Kandaháru bylo ještě v roce 2007 devět tisíc koaličních vojáků. Až skončí navyšování počtů, o kterém loni rozhodl prezident Obama, na základně bude přibližně 35 tisíc lidí. To vše samozřejmě něco stojí. Jenom na Bagrám se plánuje s 200 miliony dolarů investic. A například na parkovací plochy na kandahárském letišti by se mělo vydat 65, respektive 61 milionu dolarů.

Na budování základen se samozřejmě podílejí místní kontraktoři, což je na jednu stranu z hlediska rozvojového dobře, na stranu druhou, z bezpečnostního hlediska, to řada lidí shledává problematické. Ale s tím se asi nic nadělat nedá. Každopádně, podle informací Nicka Turse by mělo být v nejbližší době postaveno 12 nových základen, na kterých budou umístěny posily z USA a koaličních partnerů.

Currently we have over $3 billion worth of work going on in Afghanistan,” says Colonel Wilson, “and probably by the summer, when the dust settles from all the uplift, we’ll have about $1.3 billion to $1.4 billion worth of that [in the South].”  By comparison, between 2002 and 2008, the Army Corps of Engineers spent more than $4.5 billion on construction projects, most of it base-building, in Afghanistan.

Pentagon spravuje celkem 716 základen v zahraničí. Do tohoto čísla nejsou údajně započítány již zmiňované základny v Afghánistánu a v Iráku. Tam jich ještě loni v létě bylo 300. Toto číslo by se mělo do letošního léta snížit na 50.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    12. 2. 2010, 18:32

    Základny nemají jen koalčiní síly. Jen ve FATA má být kolem 150 tréninkových středisek Tálibánu a spřízněných hnutí. To jen tak pro kontext..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    13. 2. 2010, 9:02

    Ale bez letišť, takže jsou levnější… Ale vážně, existují i detaily o těchto základnách (velikost atp.)? Docela by mně to zajímalo.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    13. 2. 2010, 10:04

    A nejen Vás. Kde dříve (tj. před 9/11) měly být stovky rekrutů jsou prý jen desítky. Některé mají mít mobilní charakter, některé jsou soustředěné spíše kolem madáris. Číslo je k nalezení na longwarjournal, detaily pak čerpám z různých článků a o rekrutaci pro Tálibán krásně popisuje pákistánský dokument „Pakistan´s Taliban Generation“. Bohužel o mnoho více toho nevím.

    REPLY

Nejnovější komentáře