fbpx

Chtějí Španělé vyštípat Američany ze základny?

UH-60 Black Hawk odlétá z předsunuté základny v Iráku (únor 2010); Foto Staff Sgt. Adelita Mead, U.S. Army

Michael Yon včera na svém blogu uveřejnil e-mail, ve kterém si americký důstojník stěžuje na chování španělských vojáků na jedné nejmenované základně v Afghánistánu. V e-mailu nejmenovaný důstojník tvrdí, že Španělé házejí nepochopitelně Američanům klacky pod nohy a dokonce, že ohrožují nejenom jejich misi, ale i jejich životy. Vypadá to, že by si přáli, aby Američané jejich základnu opustili.

Důstojník v jedné části popisuje, že všechny žádosti o zlepšení podmínek vojáků, kteří mají na starosti doplňovaní paliva a munice u helikoptér, adresované Španělům vyzněly naprázdno. Chtěli, aby vysypali přístup štěrkem, protože je všude bláto. Nic. Žádali o T-bariéru, za kterou by se v případě ostřelování mohli skrýt. A prý nic. Žádali o branku v „plotu“, aby se k místu, kde se doplňuje palivo dostali přímo a nemuseli obcházet základnu. A nic. Bydlí ve dvou stanech a žijí z MRE, protože jim prý Španělé nedají ani najíst. Ale asi njevážnější je toto:

We arrived during a TIC [fighting] and a MEDEVAC mission. The aircraft have to land/park in a field that has no gravel and then they sink into the ground. They have to be moved everyday to pull them back out of the mud. If we can’t get gravel, how about putting some AM2 matting, stakes and a couple of Red Horse guys on a CH-47 and fly them in to build a couple of pads just big enough to park an individual UH-60 on? We’ve been pushing the gravel issues since last fall and are no closer to a solution. Those guys are living in fighting positions. When it begins to warm up in the next month, that field will be untenable without gravel or AM2 matting. We don’t want to lose MEDEVAC capability there because we couldn’t put in two pads. We did a MEDEVAC [troop(s) wounded] and Hero [troop(s) killed] mission while I was there and the next day as well, let’s not forget that they are on the tip of the spear, we owe them more.

Těžko se mi to posuzuje. Možná bude někdo z vás z toho e-mailu moudřejší. Každopádně by mně zajímalo, jak je to opravdu.

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    9. 3. 2010, 14:56

    Pravděpodobně nikdo z příslušníků AČR nemá informace o této události, jelikož se podle popisu udála v prostoru regionálního velitelství Západ. Proto jen trochu perspektivy. Celá mise NATO v Afghánistánu je založená na sdílení schopností a vzájemné pomoci.

    Pokud by například ze dne na den Američané stopli pomoc českému PRT tak nemáme:
    1. Žádné vrtulníky MEDEVAC.
    2. Veškeré zdravotnické zabezpečení od Role 2 výše.
    3. Kde bydlet (veškeré ubytovací kapacity čekého kontingnetu jsou dřevěné B-huty postavené buď přímo Američany nebo jejich kontraktory)
    4. Co jíst. Veškerá strava je zajišťována přes Američany nakontraktovanou firmu.
    5. Jakoukoliv palebnou podporu. Veškeré palebné pokrytí provincie je cestou 155 mm amerických houfnic.

    A takhle by se dalo pokračovat ještě dlouho (vozilda, palivo…) Aniž bych tedy znal cokoliv o tomto konkrétním případu, přimluvil bych se za trochu té ochoty ke spojencům …

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 3. 2010, 21:03

    Osobně si myslím, že celá tato situace je spíše způsobená neochotou konkrétního španělského velitele (popřípadě neschopností požadadované věci zorganizovat a provést) než nějakou úmyslnou strategií „Vyštípej si svého Američana“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 3. 2010, 21:04

    požadované

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    10. 3. 2010, 2:38

    Obecně :
    K prolomení ,,ledu,, v komunikaci je vhodné použít někoho kdo má dobrý vyjednávací schopnosti …..ideálně přímo velitel mini komunity US .

    U každého kempu a ,,žití,, v něm se vždy najde něco co je drobnost a pomuže všem . Tak jde o to pomoci si navzájem dle možností. Vidím to tak že španělé nemusí vůbec tušit že jsou třecí plochy….
    Tedy jen hádám …
    .

    REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře