fbpx

Vzpomínka na padlé

Část zdi v táboře speciálních sil na FOB Price je věnována padlým operatorum speciálních sil; Foto SOG

Jsou tomu dva roky, co byl zabit příslušník tehdejší jednotky SOG Milan Štěrba. Oficiálně si na něj vzpomněl málokdo. Připomněl jej alespoň ministr obrany Martin Barták včera ve sněmovně v rámci snahy přesvědčit poslance sociální demokracie, aby navýšili počet českých vojáků v Afghánistánu. Je to asi marná snaha – těm, kteří jsou v teple a pod střechou déšť nevadí…

Před chvílí jsme hovořili o připomínání významného výročí. Dovolte mi zmínit ještě jedno březnové datum, a to 17. březen 2008. Tehdy padl v boji s Talibanem v provincii Hilmad náš voják, zrovna v ten den 17. března, Milan Štěrba a další byli těžce zraněni, z nichž nejhůře náš voják Jiří Šans. Nasadili svoje životy a nikdy nezpochybňovali zájmy, které hájili. Tahle země bude nadále zemí svobodných lidí, pokud zůstane zemí lidí statečných. To kdysi řekl Almer Davis (?) (správně Elmer Holmes Davis, pozn. OWOP), válečný novinář, a přítel F. D. Roosevelta.

Následující text připomínající Milana Štěrbu mi poslal jeden bývalý příslušník nyní už zrušeného SOGu, který má bohaté zkušenosti z nasazení v zahraničních misích.

Jsou to dva roky, kdy byl ve městě Gerešk v afghánské provinci Hílmand při plnění operačního úkolu zabit sebevražedným atentátníkem praporčík Milan Štěrba (in memoriam byl povýšen do hodnosti poručíka). V době osudné akce v Gerešku byl velitelem III. skupiny útvaru speciálních operací SOG.
Na své kamarády nezapomínáme. Proto se k uctění jeho památky včera sešli rodinní příslušníci a bývalí operátoři útvaru speciálních operací SOG. Krátkou vzpomínkovou řeč pronesl náčelník speciálního oddělení útvaru speciálních operací SOG. Připomínal za jakých okolností se na tomto místě scházíme a jak významný den si dnes všichni připomínáme. Poté si vzala slovo vdova po zabitém Milanu Štěrbovi.
Děsí mně narůstající lidská lhostejnost, jejímž důsledkem je zapomínání na lidi jako byl právě Milan Štěrba. Byl vždy příkladným občanem České republiky a při plnění svých služebních povinností, ve prospěch naší společnosti, přinesl oběť nejvyšší.
Je nutné stále dokola připomínat výjimečnost a hrdinství Milana Štěrby a dalších, kteří zahynuli při službě této zemi, a kteří si svými činy vydobyli respekt a úctu. A pak, možná, nastane chvíle, kdy si všichni uvědomí, že nastal čas vážit si našich hrdinů a že je potřeba nebýt lhostejný k jejich životním osudům.
Requiescat in pace
SOG

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    18. 3. 2010, 22:33

    Národu, který si neváží svých hrdinů hrozí, že žádné mít nebude, až je bude potřebovat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Andy
    19. 3. 2010, 11:02

    Myslím, že když byste se zeptali všech vojáků v AČR, kdo to byl Milan Štěrba, správnou odpověď by znala jen menší část z nich. Opravdu by se nenašlo v A-reportu místo na alespoň krátký článek o člověku, který zemřel ve službě České republice? Myslím, že to byl jeden z opravdu mála lidí, kteří skutečně zemřeli při plnění služebního úkolu.
    Ale Armáda se tváří, že nikdo takový asi neexistoval, vlastně neexistoval ani SOG, ikdyž jeden čas ho byl plný každý Areport. Pak je tedy otázka, na jaké úrovni jsou reportéři tohoto časopisu. Nejdříve někoho vynášejí do nebes a pak dělají, že neexistoval. Museli by totiž přiznat, že pochvalné články o Sogu byly nesmysly.
    To, že ministr Barták někde na jednání sněmovny připomene jméno Milana, je sice hezké, ale kolik lidí to zaregistruje. Připomínat si některé skutečnosti je tedy na nás a já děkuju Franiškovi Šulcovi za tento článek.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    19. 3. 2010, 19:04

    Já jsem ho potkal v ,,práci při cvičení kdy si nás najaly (přes prostředníka) pro kvalifikovanou opozici …..

    Od konce druhé světové války jsou tady pochováváni jen ,,Známý bojovníci,, a to oficiální představitelé jakoby ignorují.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivan
    3. 4. 2010, 21:55

    Ono se dá na tohle všechno dívat z více úhlů pohledu. Nebo rýpanců:
    -Zrušením SOGu se na Milana zapomnělo o to rychleji.
    _ A report jsou neštastníci, kteří píší to co jim vedení firmy dovolí a SOG, ani Štěrba asi v kurzu nejsou.
    – Proč a pro koho tedy vlastně Milan zemřel?
    -Proč a z jakého důvodu byl zrušen SOG?

    REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře