fbpx

V hlavě bojovníka Talibanu

Staršinové v Muhammad Agha v Lógaru naslouchají bývalému veliteli Talibanu, který se přidal na stranu vlády (17. březen 2010); Foto Spc. De'Yonte Mosley, U.S. Army

Teprve po dlouhých vyjednáváních přes prostředníka souhlasil Abdul Mohammed, že dá rozhovor listu The Sunday TelegraphAbdul byl několik let bojovníkem Talibanu v Hílmandu a jeho vyprávění je zajímavé a může být i poučné. Do roku 2008 vedl normální život zemědělce a užíval si rodiny a svého syna. K talibancům se přidal nikoli kvůli vládě v Kábulu, nebo kvůli mezinárodním silám, ale kvůli místnímu warlordovi, který ovládl okres a začal terorizovat jeho rodinu a přátele. Taliban byl totiž jediný, kdo byl ochoten se warlordovi postavit.

„As a good Muslim I could not stand by a let this man rob and kill my people. So I joined them. I wanted to fight against this man and his private army. He would put people in jail until they paid him money. „He once caught someone stealing his car and set the man alight in the car and burned him to death. He did what ever he wanted.“

(Poznámka: Boj s korupcí je důležitý, stejně jako budování právního státu, pokud ale budou ovládat venkov warlordi, situace se změní pramálo. Je nutné porozumět příčinám insurgency, protože ty mohou být oblast od oblasti různé a někdy není největším problémem pro místní lidi Taliban, vláda či ISAF, ale ten, kdo má – s přimhouřením oka centra – nad nimi moc. Klíčem pro usmíření a pro mírový proces jsou motivy jednotlivců.)

V boji Abdul pokračoval proti ISAF, stejně jako mnozí další, pouze kvůli tomu, že je nižší důstojníci zastrašovali. Ostatně podle jeho vyprávění hrají nižší důstojníci v hyerarchii důležitou roli. Slouží jako spojka s vyššími důstojníky, mají velkou moc – zastrašují nejenom své podřízené, ale i vesničany – a soudě dle vyprávění Abdula jsou schopni i indoktrinovat bojovníky, kteří jsou pak  připraveni zemřít.

„I never cared for my own life – none of us did. We were prepared to die or fight to the death, sometimes it was like committing suicide because we would attack and suffer very heavy casualties. When I first joined we would attack the local forces every day but it has become more difficult since Isaf arrived in the area. We couldn’t match their fire power. „We were told, ‚you must keep Isaf and the police busy‘ so we would attack but it was very dangerous, we lost a lot of men.“

(Poznámka: Kdo jsou tito nižší důstojníci? Máme o nich větší povědomost? Nakolik sehrávají klíčovou roli v bitvách a nakolik by mohli sehrát pozitivní roli, pokud by složili zbraně a zapojili se do afghánských bezpečnostních sil? Podle Abdulova vyprávění se zdá, že jejich získání by mohlo mít ještě větší význam, než získání těch nejvýše postavených zástupců Talibanu, kteří se beztak v civilním životě, pokud složí zbraně, promění pouze v další warlordy tolerované centrem. Nižší důstojníci evidentně znají terén i místní společnost a jsou schopni motivovat lidi, takže bez nich by se mnohem hůře prováděly povstalecké operace.)

Bojovníkům Talibanu se nedostalo prý žádného formálního výcviku – učili se v bitvách a lepší přežili, horší byli zraněni, nebo zabiti. Jedinou chvílí, kdy Abdulova jednotka fungovala jako jednotka byl čas modliteb. A jedinou jistotou, kromě slíbeného mučednictví bylo, že pokud někdo padl byl obřadně pohřben do 24 hodin. Abdul hovoří o vysokých ztrátách, přesto se bojovníky dařilo nějakým způsobem doplňovat. V jeho jednotce byli i bojovníci ze zahraničí – Tádžikové, Uzbeci, Arabové, Čečenci a Pákistánci.

Abdul said the foreign fighters kept themselves apart from the Afghan Taliban, who they regarded as being less committed to the cause of global Jihad. He added: „The Chechens were the most committed fighters and the best. The worst were the Arabs, they would often run away when the shooting started.“

(Poznámka: Cizinci účastnící se bitev v Iráku i Afghánistánu jsou zajímavým fenoménem. Jak se tyto skupiny proměnily od 90. let, kdy působily například v Bosně? Mohou být v nějakém ohledu „slabým článkem“ řetězu? V tom smyslu, že za určitých okolností se proti nim obrátí sami Afghánci, protože jich budou mít už dost? Jak to urychlit? Nebo jde o propletenec, který nemá smysl rozplétat, protože nikterak nepřispěje ke zlepšení bezpečnostní situace?)

Když talibanci dorazili do vesnice, zabrali si několik compoundů, jejich obyvatele okradli a nařídili jim, aby odešli. Pokud se někdo zpěčoval, bylo mu vyhrožováno smrtí. Jídla však bylo pomálu, bojovníci většinou přežívali na rýži a na skopovém, někdy byl jenom chléb a ovoce. I během zimy někdy spali bojovníci venku.

(Poznámka: Toto je popis života povstalce, který historicky není neobvyklý. Existuje nějaký způsob, jak konkrétně v Afghánistánu odloudit neideologické bojovníky Talibanu příslibem lepšího života? A jak by takový příslib měl vypadat, co by měl obsahovat a jak by měl být proveden? Klíčovým problémem je totiž vybudovaná nedůvěra vůči systému, který představuje oficiální vládnoucí hyerarchie ve státě a hluboká nedůvěra k bezpečnostním silám, které nejsou schopné ani ochotné bránit bezpráví (především policie, soudní systém a lokální politici). Kdo by mohl tuto nedůvěru prolomit a co by mělo být obsahem nabídky?)

Abdul se od Talibanu odklonil (alespoň to tvrdí – dá se předpokládat ale, že zdaleka neříká vše), když mu zástupce šury (staršina) řekl, že britské jendotky nejsou nepřátelé, ale že se naopak snaží pomoci.

(Poznámka: Nakolik toto může být úspěšný model? Konkrétně – jaké jsou motivy pro odklon od Talibanu? Může sehrát hlavní roli příklad starších komunity? Není náhodou klíčem k usmíření uznání daného člověka a jeho vážnosti v systému, který k němu bude spravedlivý, pokud bude dodržovat pravidla? Důležité je vědět, jaké jsou převážné motivy bojovníků v oblasti a pokud jsou neidologické je zapotřebí zjistit, co je oním klíčovým slovem – 1) spravedlnost, 2) uznání, 3) možnost beztrestného návratu, 4) ochrana před Talibanem, 5) práce a peníze… Poté by mělo být snadnější nalézt vhodnou osobnost, která se pokusí obyčejné bojovníky přesvědčit.)

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    soldato
    4. 4. 2010, 19:05

    Tak Františku, tohle je snad nejlepší článek na OWOP. Opravdu dobré. Děkuji.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    5. 4. 2010, 14:50

    Zdroj: The New York Times
    Mardžáh,Hílmand
    -jak vypadá situace v dobytém Mardžáhu očima US.vojáků a „osvobozených“ afghánců.Podle maj.nám.pěchoty pro civil.záležitosti J.Coffmana:,,Taliban v mnoha oblastech znovu převzal kontrolu“
    -Afgh.plukovník Sakhí:,,Talibanci si chodí pro finanční kompenzace za „zničený majetek“při spojeneckém útoku.Následně vyplacené peníze používají proti spojencům.
    -,,Musíme nově definovat slovo nepřítel“uvedl brig.gen.L.Nicholson většina lidí tady se ztotožnuje s Talibanem,musíme tomu přizpůsobit své myšlení a nepokoušet se z Mardžáhu vytlačit Taliban ale nepřítele.
    -podle jednoho z kmenových stařešinů sílí zastrašování a vraždění ze strany Talibanu.Nepodařilo se ani znovu otevřít místní tržiště za peníze US.Army
    -Prezident Karzáí na shromáždění šůry v Kandaháru vyzval místní kmen.stařešiny:,,řekněte mi,co máte na srdci“jeden ze zúčastněných mu řekl:,,to nemohu,byl bych zabit teroristy“
    -při časově omezeném mandátu který si dal Obama v Afghánistánu nelze ani při sebevětším optimismu doufat ve stabilizaci situace na paštunském jihu a celkové vítězství v Afghánistánu.Můj názor na celé tažení v Afghánistánu je, že je to pouze a jen skvělý byznys,zbrojařských a dalších firem,prodlužovaný tak co jen snese americká veřejnost a až budou volby US prezidenta na dohled začnou stahovat vojáky,bez ohledu na dosažené cíle (jak řekl sám Obama)Takto vedenou válku nelze v žádném případě vyhrát a jediný výsledek takto vedené války je vysoký kurz akcií zainteresovaných firem.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    5. 4. 2010, 22:56

    to civil.
    Co se týče toho skvělého byznysu,tak s GWOT nemá nic společného.V pořadí nákupu techniky pro US MO je první použitelná věc pro GWOT až 8.C-17.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    5. 4. 2010, 23:04

    Poznámka k textu,
    blíže o tom původním warlordovy v Marja: http://www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/db900SID/VVOS-83CRYQ?OpenDocument&RSS20=03

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    6. 4. 2010, 3:15

    Ad civil

    Pochybnosti, zda všechny fáze – clear-hold-build – budou úspěšné, jsou zcela na místě. Času je málo a lidí také. Nicméně, nelze činit závěry z jedné operace a ta ještě cca měsíc po jejím skončení. Prubířským kamenem bude Kandahár. Ale máte pravdu, je to dosti narychlo a s velikým rizikem. O vítězství však nemá smysl hovořit, dokud si jej nedefinujeme. Narozdíl od některých předchozích konfliktů neskončí tento porážkou nepřítele (kdo je přesně nepřítel – v Afghánistánu není jen Taliban – a jak poznáme, že je poražen?) a triumfem. Vítězství může mít mnoho podob a proto má toto slovo v tomto případě spíše zastírající než pomocný charakter.

    Těžko s Vámi ovšem mohu souhlasit v případě Vašeho konspiračního vidění světa. Když se podíváte na celou věc blíže zjistíte, že co se týče válek v Iráku a Afghánistánu významná část nákladů je určena na jiné věci (mandatorní výdaje, přeprava, palivo atp.), než na nákup zbraní. A pokud budete pátrat dál, přijdete na to že ty nejdražší systémy, které se vyvýjejí a nakupují, mají málo společného s probíhajícími operacemi v Iráku a v Afghánistánu. To se týká například obnovy lodního či leteckého parku, které patří k nejdražším. Jistě, objednávají se v tisícových sériích MRAPy, drony a další technika, ale to nevysvětluje konspirační úvahu o zájmu zbrojařské lobby na pokračování konfliktů. Stejně tak by na pokračování totiž měla mít zájem i ropná lobby, lobby soukromých bezpečnostních společností atd. atp.

    Nechci to úplně zlehčovat, ale bohužel zjednodušená vysvětlení tohoto typu nejsou schopna vysvětlit komplexnější události. A navíc, spíše bych řekl, že pro zbrojaře není výhodná dlouhodobější horká válka, protože obvykle dojde sice krátkodobě k nárůstu poptávky a investic, ale dlouhodoběji to není udržitelné. Vývoj a zavedení přitom trvá několik let, takže je vysoké riziko, že sice dostanu (jako zbrojařská firma) šanci něco vyvinout, ale už to vůbec nemusím uplatnit (tedy ani vyrábět ve větších sériích a vydělávat na tom). Následné vyschnutí zdrojů navíc znamená, že bude menší zájem o mé výrobky a že bude vyšší kokurence atp.

    Vůbec si nemyslím, že by zbrojaři strádali, a že by minimálně některým nevyhovovaly války, ale skutečně se to nedá zjednodušit. Podle mně zbrojařům nejvíce vyhovují konflikty typu Studená válka – zástupné války na periferii, kde se dá ledacos otestovat a rychle prodat, ale jaksi nezávazně, přičemž je zároveň vytvořena dlouhodobá stabilita a jistota vycházející z atmosféry strachu. To je krása. A ještě jeden postřeh – pokud se podíváte na databáze SIPRI zjistíte, že za posledních pět let množství zbrojních obchodů oproti letům 2000-2004 vzrostlo o více ne 20 %, ale nepodílely se na tom Spojené státy a jejich spojenci, ale asijské země a to především nákupy lodí a letadel, tedy opět technikou nemající příliš společného s konflikty v Iráku a v Afghánistánu.

    REPLY

Nejnovější komentáře