fbpx

Bitva o Pákistán

Ghurkové v Severozápadní pohraniční provincii v roce 1923; Zdroj Wikimedia Commons

Není nic objevného na tom, že Pákistán je klíčem k tomu, co se podaří, respektive nepodaří v Afghánistánu. Těžko říct, jaký bude dlouhodobější efekt pákistánské ofenzivy na kmenových územích a jestli skutečně budou mít útoky bezpilotních letounů nějaký dopad na kvalitu i intenzitu povstaleckých akcí v Afghánistánu. Každopádně počet akcí bezpilotních letounů narůstá. Letos jich bylo provedeno už 35, což je jen o 18 méně, než za celý loňský rok. Útoky se soustředí na Severní Waziristán a jejich cílem jsou představitelé Al kajdy, pákistánského Talibanu a dalších skupin.

Over the past year, 20 top Taliban and al Qaeda leaders and operatives have been killed (between April 1, 2009 and April 1, 2010) by Predator strikes in Pakistan. This accounts for 44 percent of the total High Value Targets confirmed to have been killed since 2004.

Pákistán je zkrátka důležitý a jestli o něm chcete vědět něco víc, doporučuji vám projekt, který rozjela New American Foundation. Na jejích stránkách jsou „policy papery“ napsané pákistánskými analytiky a dalšími experty na oblast. Najdete tam popsanou „bitvu o Pákistán“ z různých úhlů a navíc doprovozenou mapami. Skvělý zdroj informací.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře