fbpx

Ukrajinci by rádi získali zakázku na tankery

Výběrové řízení na 179 nových tankerů, zatím označovaných jako KC-X, které by měly nahradit zastarávající KC-135 Stratotankery od Boeingu, je podařená taškařice. Svým způsobem není divu, když jde o zakázku ve výši 35 miliard dolarů. Ale těch zvratů je už víc, než dost.

V lednu 2007 americké letectvo oznámilo zahájení výběrového řízení a v únoru 2008 vybralo stroje založené na A-330, které nabízelo konsorcium Northrop Grumman/EADS. Radost netrvala dlouho, už v červenci po stížnostech Boeingu Pentagon znovu otevřel proces. Letos v březnu se stáhl Northrop, ale EADS se rozhodlo ucházet se o zakázku dál. Nyní se ovšem stalo něco, co může znovu zamíchat kartami. Do hry vstupuje ukrajinský Antonov s kalifornskou společností U.S. Aerospace, Inc.

The U.S.-Ukrainian partnership likely will send ripple waves across the global defense sector. All bids are due July 9. The source said U.S. Aerospace and Antonov plan to enter the four-engine AN-124-100, and a two-engine variant of that airframe known as the AN-122. In a further twist, the U.S.-Ukrainian team plans to enter „a new plane designed to meet the [KC-X] specs, dubbed the AN-112,“ the source told Defense News. The AN-112 would be, if eventually entered, the only plane in the race designed specifically for the Air Force’s tanker requirements.

Finální montáž letounu by měla probíhat ve Spojených státech. U.S. Aerospace bude dohlížet na jednotlivé fáze produkce, má koordinovat účast ve výběrovém řízení a zajistit, aby nabídka odpovídala požadavkům amerického letectva na modernizovaný tanker. Antonov bude především zajišťovat integraci komponentů.

Je zajímavé tuto zakázku sledovat. Dá se v ní nalézt vše – snahu získat co nejlepší stroj za co nejnižší peníze, uspokojit domácího výrobce (tak velkou zakázka by neměli získávat „neameričané“, přeci), zajistit pracovní místa, která se budou dát politicky prodat a v neposlední řadě i tradiční rivality v ekonomické oblasti. Donedávna americko-evropská, ke které se nyní přidá ještě „postsovětská“, tedy Ukrajinská (nic na tom nezmění to, že ve všech případech je „frontmanem“ americká firma).

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře