fbpx

Návrh státní rozpočtu na rok 2011 – snížení platů a výsluh

Podle dosavadních vyjádření ministra obrany se zatím zdá, že výsluhové náležitosti nebudou v rámci návrhu zákona státního rozpočtu dotknuty. Problém úspor spojených s rizikem vlny odchodů však nebude možno vyřešit ani zásahem v podobě krácení platů. Jak lze dovodit z obrázku v příspěvku Návrh státní rozpočtu na rok 2011 – výsluhové náležitosti rostou u vojáků výsluhové příspěvky tempem 2,5 procent výpočtové základny mezi 20. a 25. rokem služby a po dosažení 25. roku služby se tempo zpomalí na 1 % ročně. Redukce platů znamená zmenšení výpočtové základny pro výsluhové příspěvky, což pro vojáky fakticky znamená, že v případě výsluhového příspěvku „pracovali pro český stát určitou dobu zadarmo“ – jejich loajalita k českému státu nebyla odměněna nárůstem výsluhového příspěvku.

Uvědomíme-li si, že výsluhový příspěvek představuje tzv. výsluhový důchod, který byl zaveden, aby kompenzoval omezení možností při zaměstnávání vojáka v tzv. jeho druhé kariéře – předpokládá se, že toto omezení poroste se vzrůstajícím věkem -, pak bude voják skutečně ze strany státu potrestán za svou loajalitu. Tedy pokud dojde k poklesu výpočtové základny pro výpočet výsluhového příspěvku.

Do jakého roku se voják vrátí při snížení platových tarifů o 10, 5 a tři procenta si lze uvědomit z přiložené tabulky, kde je na příkladu 9. platové třídy proveden příslušný výpočet (vypočtené částky jsou pro přehlednost zaokrouhleny na celé desetikoruny dolů). Není bez zajímavosti, že redukce platů o deset procent fakticky vrací armádu do roku 2004, tedy před 1. leden 2005, kdy se armáda stala plně profesionální a stala se přímo závislá na trhu práce. V rámci logiky konstrukce procentní výměry výsluhového příspěvku platí, že čím větší bude zkrácení platových tarifů, tím více vojáků bude zvažovat odchod ze služebního poměru. Pokud nebude chtít armáda přijít o střední generaci vojáků mezi 20. a 25. rokem služby, nesmí být platy redukovány o více než 3 procenta.

73 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

73 Comments

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    9. 7. 2010, 14:18

    Omlouvám se chybné datum v „červené části“ tabulky. Správně tam má být „od 1.1.2011“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    9. 7. 2010, 19:32

    Tak už je to tady (koaliční smlouva); viz: http://aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=672570. To podstatné je k probíranému tématu je:
    1. Vláda si je vědoma hrozby budoucího vývoje veřejných financí, a proto přistoupí ke škrtům ve výdajích. Jedním z opatření bude snížení objemu mezd v organizačních složkách státu a v rozpočtových a příspěvkových organizacích o desetinu, výjimkou budou platy pedagogických pracovníků, které se zvýší. Vláda přitom přenechá v kompetenci jednotlivých ministrů, zda půjde o úsporu vzniklou snížením mezd, propouštěním nebo kombinací.
    2. Zdaníme výsluhový příspěvek ozbrojených sborů jako součást daně z příjmů fyzických osob. Příspěvek na bydlení bude redukován o 36%, nebo méně, ale tak, aby redukce příspěvku a daň z příjmu z něj dosahovala 36%.
    3. Ministerstvo obrany urychlí práce na přijetí nového služebního zákona (zákona o služebním poměru vojáků z povolání), který vytvoří podmínky pro stabilizaci personálu v ozbrojených silách, kodifikuje podmínky jejich kariérní perspektivy a vytvoří podmínky pro odpovídající sociální zajištění.
    4. Pro rozpočtový rok 2011 se koalice shodla na snížení rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany o 2,1 mld. Kč s tím, že bude do 31. 12. 2010 provedena detailní analýza struktury výdajů resortu MO s cílem hledání dalších úspor pro rok 2012 – 2014.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    10. 7. 2010, 16:28

    Uff, nejsem ekonom, proto si to nechám přeložit: „Zdaníme výsluhový příspěvek ozbrojených sborů jako součást daně z příjmů fyzických osob. Příspěvek na bydlení bude redukován o 36%, nebo méně, ale tak, aby redukce příspěvku a daň z příjmu z něj dosahovala 36%“

    Znamená to, že příspěvek bude zdaněn daní z příjmu a snížen o hodnotu, která by odpovídala zbytku do 36% snížení? Chápu to dobře? Jedná se tedy o zdanění + snížení/zvýšení o tu částku, která by odpovídala čistému snížení o 36%?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    10. 7. 2010, 17:47

    Já to chápu podobně. – Přídavek na bydlení se stane daněným příjmem. Zdá se, že bude podléhat dani z příjmů FO. Tedy tady bude daněn 15 %. Bude se zároveň jednat o částku sníženou třeba o 15 %. V každém případě si to nedokážu představit v individuálním výpočtu. MF v návrhu počítalo s celkovým objemem, který se ovšem skládá z „pražského a mimopražského“ přídavku na bydlení. Tak či tak,cokoliv bude přes 15 % je likvidační (ať to zmizí daní, nebo bude sníženo přes usnesení vlády). Paradoxem je, že tady se jasně prokáže, že rovná daň dopadne nejvíce na ty s nízkými příjmy a bude velmi zajímavé, co MO udělá, aby udrželo konkurence schopnost u klíčového poddůstojnického sboru. Okamžitým, rozumným, řešením je zvednout náborové příspěvky a zavést „reenlistment bonuses“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jirka
    10. 7. 2010, 17:58

    Takže výsluha a další naležitosti se bude počítat už z částky zahrnující i přídavek na bydlení?

    REPLY

Nejnovější komentáře