fbpx

Medal of Honor na černé listině

Britského ministra obrany Liama Foxe nahněvala nová verze hry Medal of Honor, protože hráči mohou hrát i za Talibance a zabíjet spojenecké vojáky. Liam Fox označil hru za „nebritskou“ a vyzval obchodníky, aby jí neprodávali:

In an interview with The Sunday Times, Fox said: „it’s shocking that someone would think it acceptable to recreate the acts of the Taliban. „At the hands of the Taliban, children have lost fathers and wives have lost husbands. I am disgusted and angry. It’s hard to believe any citizen of our country would wish to buy such a thoroughly un-British game. I would urge retailers to show their support for our armed forces and ban this tasteless product.“

Electronic Arts, které hru vyvinulo, se brání, že Talibanci nemohou zabít žádného Brita, protože ve hře žádní britští vojáci nevystupují. A britská vláda označila slova ministra obrany za jeho „osobní pohled“ na věc. Nic to ovšem nemění na tom, že elektroničtí Talibanci mohou zabíjet americké vojáky. Představitelé firmy se brání tím, že v mnoha hrách mohou hráči „přijmout“ identitu nacistů, či teroristů, tak proč by v multi-player verzi Medal of Honor nemohli představovat Talibance a bojovat s americkými vojáky.

Už počátkem roku řekl prezident značky Electronic Arts Frank Gibeau BBC, že hra, která se má v obchodech objevit letos v říjnu, vyvolá kontroverze:

„That was the big risk with this project,“ he said. „It was one that we took a thoughtful approach to, in that a lot of current soldiers are advising us on the game to ensure it is authentic and realistic.“

Chápu, že tato hra může leckoho štvát, ale asi bychom měli přijmout, že když je možné hrát za Němce, nebo Japonce, je možné hrát i za Talibance. Na vytváření nových tabu není nic dobrého. Nebo by měla existovat nějaká „karanténa“? Že by se muselo počkat několik let, než bychom hru na Taliban a na další teroristy přijali stejně, jako dnes přijímáme hru na Němce?

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    26. 8. 2010, 0:21

    Myslím, že britský ministr obrany by měl řešit úplně jiné věci než počítačové hry. Nejvtipnější na tom ovšem je, že lidé, kteří rozhodují o zabíjení skutečných lidí, se pohoršují nad morálkou zábavy, kde likvidujete virtuální shluky pixelů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    26. 8. 2010, 20:34

    V roce 1992 jsem k Vánocům dostal počítačovou hru Their Finest Hour: Battle of Britain ( http://hol.abime.net/1370 ). Vesele jsem v ní lítal v nacistické stíhačce Bf-109E a sestřelil jsem desítky britských (a nedejbože i československých!) pilotů. Dokonce jsem se dopustil takových „válečných zvěrstev“, že jsem pro zábavu střílel na pixelové panáčky visící bezmocně na padácích. Od té doby jsem byl ve velké Británii několikrát. Zřejmě je dobře, že o mé „vražedné“ minulosti nikdo z britských úředníků nevěděl, protože jsem mohl být postaven před válečný tribunál.

    Je opravdu tak těžké, pro některé lidi, pochopit rozdíl mezi FIKCÍ a REALITOU? Chápal bych, kdyby celou „kauzu“ hry Medal of Honor řešila nějaká pomatená aktivistka, která na ni svede, že z jejich dětí vyrostli nevychovaní spratci. Ale aby takovéto blbosti řešil vládní úředník v době, kdy se uvažuje o největších vojenských škrtech v novodobé historii Velké Británie… Spíš mi to celé připadá jako „kouřová clona“ na zamlžení skutečných problémů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel Novák
    27. 8. 2010, 18:21

    Zdravím
    Docela by mě zajímalo, co by pan ministr řekl na to, že při některých cvičeních malých jednotek někteří vojáci zaujmou roli protivníků (třeba jako Talibanců) a útočí na ty naše „hodné a správné“. Bezpochyby takové jednání hraničí s vlastizradou a je třeba důsledně hlídat aby k ničemu takovému nedocházelo. Teď vážně Britové mají na postu ministra obrany někoho buď neuvěřitelně světa neznalého nebo někoho něco zakrývajícího (jak již napsal Dušan R.). V obou případech je to smutné.

    REPLY

Nejnovější komentáře