fbpx

Co číst před odjezdem do A’stánu?

Zaujal mně projekt Andrewa Exuma z Center for a New American Century, který na svém blogu Abu Muqawama zahájil anketu o tom, co by si měli velitelé čet a rot přečíst před rozmístěním v Afghánistánu. Odpovědi, které můžete najít pod jeho výzvou, jsou zajímavé svou rozmanitostí a pokud nakupujete na Amazonu, můžete si docela pěkně rozšířit knihovničku. V komentářích jsou i odkazy na online materiály.

Thomas Ricks, kolega Andrewa Exuma a zdatný, cenami ověnčený ex-novinář a blogger se k projektu samozřejmě připojil. Mimo jiné připomněl seznam, který před rokem vytvořil pro svého známého směřujícího do A’stánu. Jeho známý byl poté oceněn titulem zpravodajský důstojník námořní pěchoty roku. Ricks ke konci dodává:

Read anything by David Kilcullen, especially his basic articles, which I think are more helpful than his book. Don’t miss his „28 Articles“ on COIN at the company level.

Kilcullen je dobrá volba, stejně jako další autoři zabývající se counterinsurgency. Asi bych doporučil i nějakého ruského autora, třeba Artyoma Borovika a jeho The Hidden War. Seznam by byl asi delší a netýkal by se zdaleka jen Afghánistánu, ale to je v tuto chvíli jedno. Zajímá mně totiž, co byste doporučili vy těm, kteří odjíždějí sloužit do A’stánu?

33 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

33 Comments


Nejnovější komentáře