fbpx

Solární energie ušetří v Afghánistánu hodně paliva

Minulou sobotu zaútočilo osm mužů v Pákistánu na cisterny s palivem, které byly zaparkované nedaleko restaurace. Shořelo jich čtrnáct a jeden z řidičů byl zraněn. Palivo směřovalo do Afghánistánu k jednotkám Severoatlantické aliance. Nejedná se o ojedinělý útok a stejně jako předtím za ním stojí pákistánský Taliban.

Azam Tariq, a Pakistani Taliban spokesman, said the militant group was behind the Saturday strike. The police would not speculate on who was responsible. “We have assigned our fighters to go after the NATO supply tankers wherever in Pakistan,” Mr. Tariq said by phone. “We want to make very, very difficult all land routes for NATO in Pakistan.”

Seržant David Doty z roty India Námořní pěchoty ukazuje data o využívání solární energie jeho četou na tak zvaném ExFOB majoru Seanu Sadlierovi; Foto Gunnery Sgt. William Price, USMC

Vzhledem k tomu, že spotřeba paliva je při zahraničních operacích obrovská závislost na nejistých zásobovacích trasách je krajně nevýhodná. Do budoucna, i k radosti environmentalistů, by se tato nepříjemná závislost mohla snižovat. Americké ozbrojené síly už delší dobu pracují na využívání obnovitelných zdrojů energie jak na základnách v týlu, tak při nasazování.

Od loňského roku působí rota Indie z 3. praporu, 5. regimentu Námořní pěchoty na jihu Afghánistánu, kde vybudovala tak zvanou ExFOB, tedy Experimentální předsunutou základnu. Námořní pěšáci a námořníci využívají solární energii k tomu, aby snížili závislost na fosilních palivech. A samozřejmě tento program zapadá do „zelené politiky“, kterou do Bílého domu přinesl prezident Barack Obama.

At Patrol Base Sparks, an outpost of Forward Operating Base Jackson, Staff Sgt. David Doty has become the resident expert of the solar-powered gear and is very pleased with this new asset. “Our generators typically use more than 20 gallons of fuel a day. We are down to 2.5 gallons a day,” said Doty, 3rd Squad Leader, with1st Platoon, ‘I’ Company, and Fulton, Mo., native. “The system works amazing. By saving fuel for generators, it has cut back on the number of convoys, meaning less opportunity for one of our vehicles to hit an IED.”

Námořní pěšáci používají několik systémů založených na solární energii. Všechny jsou samozřejmě mobilní a dají se (rozložené) přepravovat v humvee. Přebytečná energie se ukládá v bateriích, takže je k dispozici i v noci.

Nejmenším systémem je Solar Portable Alternative Communication Energy System, neboli „SPACES“, který je schopen přepravovat námořní pěšák a který slouží k dobíjení například baterií. Větší PowerShade, neboli „Shades“ se dá umístit na standardní stan námořní pěchoty a používá se k osvětlení. Třetím je The Ground Renewable Expeditionary Energy System, či „GREENS“, který dokáže napájet operační velitelství čety, nebo čtyři počítače naráz. A konečně, největším systémem je ZeroBase Regenerator. Ten se sestává ze šesti solárních panelů napojených na jednu baterii, která může současně napájet více než dvacet světelných zařízení a 15 počítačů.

Často se na OWOP píše o nových technologiích, které mohou změnit způsob válčení. Využití obnovitelných zdrojů, respektive nezávislost na trasách, kterými se dopravuje palivo, může být podobně významné, jako používání robotických prostředků. Vzhledem ke klesající ceně solárních panelů, jejich zvyšující se výkonnosti a zlepšující se kvalitě baterií mohou být jednotky na frontě mnohem více nezávislé.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    20. 1. 2011, 19:20

    Skvělý nápad. Osobně jsem o tom hovoři již asi před rokem. V afghánistánu je největší problém s prašností. Panely by se musely pořád čistit, protože prach zhoršuje účinnost. Na druhou stranu každý litr pohonných hmot, které nebude nutno přemisťovat snižuje náklady na válku. Jsou zde náklady na dopravu jako takovou, pak nutnost zajistit vhodný personál, zajistit mu ochranu atd.

    REPLY

Nejnovější komentáře