fbpx

BAE chce oslňovat piráty laserem

Zajisté si vzpomenete na zprávy o tom, kterak neznámí „výtržníci“ ohrožují piloty přistávající na ruzyňském letišti lasery. Nejde o žádnou legraci, protože pokud by laser zasáhl přímo oko, ohrozil by pilota.

A britsko-americká zbrojovka BAE Systems v současnosti testuje něco podobného, i když výkonnějšího. Jejím laserem, pokud se dostane ze stádia prototypu, by mohly být vybavené lodě, aby se mohly lépe bránit pirátům.

In order to help combat the growing piracy threat BAE Systems conducted a study of pirate’s behaviour and a company-wide capability survey. This led to the development of the concept of using a non-lethal laser, which would leave only temporary effects, to distract and deter potential attackers from a distance.

Laserový paprsek má sloužit jako varování na vzdálenost vyšší, než dva kilometry. V případě, že se piráti blíží k lodi stále, může je dezorientovat tím, že je oslní.

Roy Clarke, BAE Systems capability technology lead for laser photonic systems, said: “The effect is similar to when a fighter pilot attacks from the direction of the sun. The glare from the laser is intense enough to make it impossible to aim weapons like AK47s or RPGs, but doesn’t have a permanent effect.”

Laser byl testován jak ve dne, tak v noci za různých povětrnostních podmínek. BAE Systems předpokládá, že přístroj budou využívat především komerční plavidla. Buď bude vybaven vlastním sledovacím systémem, nebo bude propojen s radarem a senzory na lodi tak, aby bylo zaměřování co nejlépe řízeno. Součástí by měl být i jakýsi „pirátský zámek“, který by měl zajistit, že tuto technologii nebudou moci využít ti zlí, pokud by přece jenom obsadili plavidlo.

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    noname
    21. 1. 2011, 16:23

    Kdyby je oslnili 50.cal kulometem, tak by to možná vyřešilo spoustu problémů i do budoucna.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    21. 1. 2011, 17:43

    Pro noname: Také mě to napadlo – viz. http://eatliver.com/img/2006/1290.jpg

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michal Zámorský
    21. 1. 2011, 19:49

    No, mě to přijde spíš jako velký humbuk kvůli snaze BAE trhnout veliký zisky na módním strachu z pirátství. To existuje již dlouho v oblasti JV Asie a málokdy se to objevilo v médiích. Postupy byly velmi podobné a taky mizely celé lodě. Mě přijde celá ta snaha omezit pirátství jen jako velká PR kampaň všech zúčastněných států, aby byly vidět, jak se bijí za svobodu na moři. Kdyby s tím ale opravdu chtěli hlavní aktéři něco dělat, tak musí zasáhnout na pevnině a zlikvidovat jejich základny plus dohledat a zlikvidovat propracovanější struktury sahající k org.zločinu, přístavním úředníkům, tipařům a hlavním organizátorům, kteří nejspíš ani z většiny nejsou v Somálsku, ale podle mě v Egyptě,Súdánu, Saudské Arábii a nebál bych se říci, že i v Evropě. Ti piráti na moři jsou jen polouzoufalí nevycvičení pěšáci na „spotřebu“ s malou nadějí na úspěch, ovšem motivovaní vidinou, na jejich poměry tučnou, odměnou která by je mohla vytáhnout z marasmu africké reality. Proti neozbrojeným lodím nějaké to procento útoků stejně vyjde. Nevím zda nechuť postupovat skutečně účinně v protipirátských operacích je motivována strachem ze ztrát vojáků (a tím pádem možným poklesem volebních preferencí) nebo vyššími náklady (ve srovnání s přímými i nepřímými ztrátami z pirátsví 12 mld. USD by to byl ovšem pakatel ).
    Ve většině případů by stačil na lodi jediný kulomet ráže 7,62mm, aby pirátská bárka přeplněná barely s benzínem či naftou ( nic pancéřovaného) zjistila, že riziko je příliš velké a pokračovala jinam. Vím, že odzbrojení civilních lodí vyšlo z nějakého historického vývoje, ale právě proto je to vývoj, aby se na jeho základě věci měnily. Takový levný kulomet nepředstavuje příliš velké riziko pro obchod, zvlášťe, když by ho měla každá loď. Vždyť civilisté mohou být také ozbrojeni.
    Takhle se vsadím, že BAE uvede na trh efektní předražené blikátko (příp. + ten radar), které budou vlády v křečovité snaze udržet obchodní lodě neozbrojené halasně podporovat. Sice bude možné s ním oslňovat, ale to je všechno. Piráti si seženou protilaserové brýle (stačí tomu u kormidla) a už je to nezastaví v přiblížení nebo prostě jen odvrátí hlavu a pojedou po zvuku lodi nebo vyrobí stínítka. A co když bude pir. lodí 2 či víc?Bude víc drahých laserů na lodi?
    Předpokládám, že laser bude jen na jednom místě, nejspíš někde výš, aby pokryl 360 stupňů, ale jak se dostanou piráti k lodi, tak budou nejspíš v mrtvém úhlu a nic je nezastaví (a hadice s vodou jen vyjímečně. Já osobně bych hadicí proti AK47 nešel). Výrazně mi to připomíná snahy amerických škol po masakru v Columbine organizovat směšné kurzy vrhání knih na ozbrojené útočníky v křečovité snaze zachovat gunfree školy v bláhové myšlence, že kde nejsou zbraně, tam je bezpečno (opravil bych to na „Kde nejsou lidé… “ :-)
    A celkově si myslím, že se jedná o zbytečný humanismus a na hrubý pytel se dává záplata z hedvábí, když při dopadení na moři jsou piráti odzbrojeni, udělá se “ Ty, ty, ty !“ a propustí se s dostatkem paliva k dojezdu na pevninu. Co pak může takové lidi odradit pokus opakovat? Ruské a čínské lodě jsou pro ně větší riziko, ale ty nemají moc šancí potkat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Lukáš Hergott (Hery)
    22. 1. 2011, 13:11

    já bych tu dost nepodceňoval piráty a nedělal z nich pitomce. Na toto téme jsem se bavil s lidma, co si vydělávají v bezpečnostních službách a ti mě ujistili, že obrana lodi před nima rozhodně neni žádná sranda, ani pro skupinu dobře vyzbrojených kontraktorů. Existuje zde spousta skupin, které v podobných akcím mají hodně zkušeností a jsou poměrně dobře vyzbrojeni. Tyto malé a rychlé čluny jsou jak těžce zjistitelné námořními radary, tak i obtížně zasažitelné něčím, co nemá sofistikovaný systém navádění palby. Jediná věc, co by si mohla s podobnou hrozbou účině poradit jsou systémy CIWS a to rozhodně ve větší ráži než 12,7mm. Protože tento cíl, aby to bylo bezpečné, je třeba ničit za hranicí jeho účiného dostřelu (12,7/7,62mm kulomety, RPG)…o to už by se rozhodně nejednalo o obchdní civilní plavidlo a asi by to ani nebylo levnější než ten laser.

    se zásahy proti základnám pirátů na pevnině rozhodně souhlasím, ale zřejmě jediná možnost, jak právně tuto věc provést je buď souhlas státu, na jehož území tyto základny leží nebo spuštění protipirátské operace s mandátem OSN, ale to si stejně myslím, že je utopie…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michal Zámorský
    22. 1. 2011, 14:46

    Já je nepodceňuji. Ale myslím si, že většina z nich pochází z řad místních rybářů a část z místních milicí a gangů. Já nemám zkušenosti z rozhovoru s lidmi jako vy, to máte výhodu, ale jen podle dosažitelných zdrojů si lze udělat určitý obrázek, např. :http://en.wikipedia.org/wiki/Piracy_in_Somalia#Profile
    Samozřejmě, že můj pohled je zprostředkovaný, ovšem podle převážně používané výzbroje piráti takřka těžšími zbraněmi nedisponují (hlavně AK+ RPG, někdy kulomet). Ale i profíci mezi nimi také určitě jsou, ale když jsou schopní útočit na válečné lodě (US, Francie atd..) tak to svědčí (ale negeneralizuji) buď o nebetyčném sebevědomí nebo absolutním amatérismu (spíš směs obojího). Ani jedno ale v jejich prospěch moc nehraje.
    A podle toho co píšete, tak by k zastavení takových pirátů rozhodně nestačil laser (alespoň ne s výkonem pod cca 1kW/cm2 :-) ), ale spíše už systém konvojů.

    Máte pravdu, že protipirátská operace pod OSN je spíš utopie, ale kdo dnes OSN potřebuje, že? :-) A souhlas státu k operaci na vl. území? Když nepočítám Somaliland, tak nevím, kde by se hledala nějaká taková osoba v Somálsku našla. A když si vzpomenu třeba na Entebbe či Ossirak, tak jak dlouho /zda vůbec by došlo k nějakému diplomatickému řešení?
    Neříkám, že je správné útočit na území cizího státu, ale pokud ten stát není schopen/ochoten zastavit skupiny útočící z jeho území, tak jak to řešit?
    Rád se poučím.

    REPLY

Nejnovější komentáře