fbpx

Čínské vrtulníky pro amerického prezidenta

Asi si vzpomenete na zvláštní tender v hodnotě 35 miliard dolarů na dodávku tankovacích letadel pro americké letectvo, které vyhrálo/nevyhrálo americko-evropské konsorcium Nothrop  Grumman/EADS. Do výběrového řízení se najednou přihlásila kalifornská firma U.S. Aerospace, Inc., která nabídla letectvu Antonov An-124. Šlo o nabídku, která byla hodnocena poměrně s velkými rozpaky a vzápětí byla diskvalifikována.

A nyní je firma U.S. Aerospace zpátky. Tentokrát se spojila s čínskou společností China Aviation Industry Corporation (AVIC) a uvažují, že by nabídly Námořní pěchotě prezidentské vrtulníky.

AVIC is discussing with U.S. Aerospace the possibility of offering the AC-313 – China’s largest domestically produced helicopter – for the next generation of aging Marine One helicopters, which are used to transport the president, the report quoted sources as saying. They also may put forward AVIC’s new L-15 training jet to replace the U.S. Air Force’s fleet of Northrop Grumman T-38s, it said. The Pentagon is highly concerned about the possibility of China obtaining U.S. military secrets.

Spíše než skutečnou snahu získat zakázku činnost U.S. Aerospace připomíná pokus zajistit si reklamu. Čínské helikoptéry AC-313 jsou sice největší, které se v zemi vyrábějí, ale zároveň se konstrukčně nejedná o nic nového. Jde o kopii padesát let starého Super Frelonu. Vlastně to i může dávat smysl – padesát let za padesát let. Vrtulníky Sea Kings, kterémi létá prezident jsou totiž stejně tak staré.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře