fbpx

We train as we fight – Opravdu? (II-2); Organizace

Spc. Jamen Springmann během výcviku; Foto U.S. Army

V minulém díle jsem popsal organizační strukturu družstva postaveného na dvou čtyřčlenných palebných týmech. Taktéž jsem popsal struktury čety mechanizované a motorizované pěchoty. Tento díl se bude zabývat – z mého pohledu – nejtěžší otázkou organizace na úrovni čety a to četou lehké pěchoty.

Stejně jako v minulém díle, i v tomto bude těžiště postaveno na dvou bodech:

  1. Nejvhodnější organizační schéma pro okamžité nasazení čety jako organického celku do mise (bojové, stabilizační, …) za podmínky zachování stejného stavu a složení v jakém cvičí a připravuje se v posádce.
  2. Maximální efektivní pokrytí bojiště palbou, manévrováním a jejich kombinací.

Z těchto dvou bodů pochopitelně vyplývají další jako dlouhodobě udržitelné působení čety v operační oblasti, nároky na zásobování municí, vodou, jídlem apod. Tyto podmínky jsou pro četu lehké pěchoty specifické, protože její struktura není omezovaná transportní kapacitou (jako u čety motorizované pěchoty na LOV Iveco) nebo kombinací transportní kapacity a dostupnosti bojové techniky (jako u čety mechanizované pěchoty na KBVP Pandur II). Omezení čety lehké pěchoty spočívá v množství materiálu, které jsou schopni její příslušníci nést na svých zádech – a to včetně zbraňových systémů a munice pro ně.

Základ čety lehké pěchoty tvoří bez jakékoliv pochybnosti pěší družstva. Ta jsou podporována družstvem zbraní a řízeny velitelským týmem. První otázkou je, kolik pěších družstev by mělo tvořit četu? Dvě? Tři? Nebo více? Britské, americké, kanadské i německé pěší čety mají tři pěší družstva, tudíž je možné považovat tento počet za standard.

Dvě pěší družstva jsou dle mého názoru příliš málo, jelikož omezují možnost velitele čety kontrolovat přidělenou oblast odpovědnosti patrolováním a také omezují možnosti čety manévrovat. Čtyři pěší družstva zase vytvářejí velkou četu, která by následně musela být kompenzována „malou rotou“. Tato varianta by byla obhájitelná pouze za předpokladu nasazování čet jako manévrových prvků v misích a nadřízený stupeň by působil pouze v podpůrné roli. Ale toto je námět pro zamyšlení nad organizací roty. Prozatím je možné říct, že optimální počet pěších družstev na četu jsou tři.

Velitelský prvek čety je (jak již bylo napsáno v předchozím článku) společný pro všechny čety a tvoří jej velitel čety, zástupce velitele čety, předsunutý pozorovatel a radista. Tento prvek je možné doplňovat o další specialisty nebo týmy – letecké návodčí, ostřelovače, mediky, EOD apod.

Posledním prvkem v sestavě čety lehké pěchoty je družstvo zbraní. Tento prvek je u mnoha pěších čet zmenšován anebo omezován. Příkladem je britská pěší četa kde podpůrnou funkci plní jeden 60mm (nebo 51mm) minomet obsluhovaný jedním vojákem. U kanadské pěší čety není zařazena do sestavy žádné družstvo zbraní, ale podpůrné zbraně bývají přidělované podle typu mise. Opačným příkladem je četa americké pěchoty, která má devítičlenné družstvo zbraní vybavené dvěma kulomety M240 (v ráži 7,62×51 NATO) a dvěma protitankovými komplety Javelin. U čet 75. pluku Rangers se používá ještě další varianta družstva zbraní, kdy je družstvo tvořeno třemi dvoučlennými obsluhami kulometů M240 a jedním tříčlenným protitankovým týmem s pancéřovkou M3 RAAWS.

Ohledně potřeb čet lehké pěchoty Armády ČR je dobré se déle zamyslet. Americký typ družstva zbraní je pro bezhlavé kopírování v českém vojenském prostředí absolutně nevhodný. Důvodem je zbytečnost používání kulometů v ráži 7,62×51 NATO v družstvu zbraní, pokud se už tato zbraň nachází na klasickém pěším družstvu. Pro družstvo zbraní můžeme vybrat z tří podpůrných zbraní, které splňují požadavek na efektivní vedení palby za hranicí dostřelu družstva – 60mm minomet, automatický granátomet anebo pancéřovku Carl Gustav.

V neprospěch automatického granátometu AGS-17 mluví zejména jeho hmotnost a tudíž při pěších patrolách i potřeba vyčlenění více členů družstva zbraní na jeho transport a transport munice (hmotnost zbraně i s podstavcem je podle údajů na www.army.cz až 31 kg a každá schránka s municí váží 14,5 kg). Proti tomu je pancéřovka Carl Gustav se svou hmotností téměř čtvrtinová (8,5 kg) a její munice je podstatně lehčí. Nevýhodou je kratší dostřel (přibližně poloviční) a nemožnost udržet vysokou kadenci palby.

Potom je zde ještě třetí možnost – 60mm minomet, jehož hmotnost (cca 15-20 kg, podle typu) se pohybuje přibližně uprostřed mezi hmotností automatického granátometu a pancéřovky Carl Gustav. Má delší dostřel (nad 2000 metrů) a využívá munici menší hmotnosti. Nevýhodou minometu je vysoká časová náročnost při přípravě na palbu, což z něj podobně jako u AGS-17 činí spíše volbu pro četu zbraní na úrovni roty.

Z výše uvedeného odstavce vychází komparací jednotlivých možností, výhod a nevýhod jako jediná vhodná podpůrná zbraň pro úroveň čety pancéřovka Carl Gustav. Proto pro družstvo zbraní čety lehké pěchoty navrhuji následující strukturu.

Funkce Hlavní zbraň Sekundární zbraň
Velitel družstva CZ 805 A1 CZ 75/Glock 17
Zástupce velitele družstva CZ 805 A1
Střelec-pancéřovník CZ 805 A2 Carl Gustav
Střelec-pancéřovník CZ 805 A2 Carl Gustav
Střelec-pomocník pancéřovníka CZ 805 A2
Střelec-pomocník pancéřovníka CZ 805 A2

Pro potřebu pozorování a eliminaci osob na vzdálenost menší než 1000 metrů bez hrozby poškození okolí, by bylo možné vybavit zástupce velitele družstva zbraní SVD-3N, která byla z výzbroje pěšího družstva vyřazena právě pro snížení palebné síly a nejednotnost používané munice. V případě družstva zbraní, jsou ale tyto nevýhody podstatně menší a začínají převyšovat výhody.

Výsledná struktura čety lehké pěchoty čítající 34 mužů (24 v pěších družstvech, 6 v družstvu zbraní a 4 ve velitelství čety) bude vypadat takto.

Závěrem chci poznamenat dvě zásadní věci. První je, že neexistuje ideální struktura čety a družstva, existuje pouze nejlepší kompromis závisející na specifických podmínkách dané armády (složky armády). Druhá poznámka se týká právě tohoto článku. V předchozím díle jsem používal označení výsadková četa a v tomto četa lehké pěchoty. V prostředí a podmínkách AČR neexistuje jediný prapor lehké pěchoty, pouze průzkumný a výsadkový prapor. Jak výsadková pěchota tak i „průzkumná pěchota“ jsou specializovanými typy lehké pěchoty. Proto jsem v tomto díle uváděl obecnější termín lehká pěchota – od něj se následně můžou odvíjet jak výsadkové a aeromobilní jednotky, jednotky lehké pěchoty pro zvláštní operace apod.

V budoucnosti – pokud naberu dostatek odvahy – doplním úvahy o organizaci jednotek pěchoty i o úroveň roty se zaměřením na jejich působení v stabilizačních operacích.

13 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

13 Comments

  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    15. 3. 2011, 22:39

    zástupce velitele družstva vybaven zbraní SVD-3N – potřeba ostrostřelce je dnes zcela evidentní. Je tristní, že mnoho lidí v AČR míchá funkce odstřelovače a ostrostřelce. Úkolem ostrostřelce je podporovat družstvo přesnou střelbou na vzdálenost do 1000m. Ostrostřelci v současnosti obvykle používají samonabíjecí zbraně. Zbraně SVD jsou dávno za zenitem a jejich přesnost, či spíše nepřesnot je tristní. Dnes existuje řada daleko lepších zbraní pro tuto činnost. Potřeba bude také standardizovaná munice NATO tj. 7,62x51mm.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    16. 3. 2011, 15:02

    Předně díky z moc pěkný článek, není moc tezí se kterými bych v něm nesouhlasil. Jen pár připomínek.

    1. I kdyby měla výsadková četa 4×6 výsadkářů ve výsadkových družstvech + 1×6 výsadkářů v družstvu zbraní a 1×4 výsadkáře ve velitelském týmu, stále to dohromady dává jen 34 výsadkářů. Četa US Army Rangers, typově podobná organizace, má přitom 3×9 + 1×10 (obsluhy M240B jsou u Rangers, jako u jediné jednotky US Army, tříčlenné)+ 1x 4 (bez posilových specialistů). Tedy dohromady 41 Rangers. Takže ona „velká četa“ je dost relativní. Na české poměry ano. Jinak argument, zda je lepší rozdělit 24 výsadkářů v poměru 3×8 či 4×6 má své pro i proti. Pokud bych tu možnost měl, vybral bych si, možná nečekaně, 4×6.

    2. Jednoznačně souhlasím se závěrem, pokud už družstvo zbraní vytvořit a vyjmout ho z čety zbraní výsadkových rot, tak musí jít jednoznačně o Carl Gustav. V reálu se jedná o navýšení, protože výsadkové čety normálně dostávají po jedné obsluze CG.

    3. Smysl ostrostřelecké zbraně ve výsadkovém družstvu není jen zvýšená flexibilita, ale i snížení celkové nesené zátěže družstva. Je přeci jenom rozdíl, pokud nese ostrostřelec pušku o hmotnosti řádově do 5kg a k tomu 100 nábojů 7,62 mm, tedy tak 2,5 kg, nebo má kulomet o hmotnosti 9 kg a k tomu u sebe 400 nábojů, tedy 10 kg, a to samé množství mu nese zbytek družstva. Přestože se množství nesené munice může měnit, vždy bude další kulomet v družstvu znamenat značnou zátěž pro ostatní. Ačkoliv existují jednotky, které mají na družstvu (nikoliv však šestičlenném) 2x Minimi 7,62 mm (např. belgičtí výsadkáři), je to jednoznačně palebná síla vyměněná za mobilitu. Proto jednoznačně zachovat funkci „Designated marksman“ na výsadkovém družstvu.

    Pravidlo pravé ruky u lehké pěchoty zní, že nikdo by neměl bojovat s více než 1/3 své hmotnosti na zádech a pochodovat s více než 1/2. To, že se to s příchodem balistické ochrany jen těžko dodržuje neznamená, že to pravidlo najednou zmizelo.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    sisa
    23. 3. 2011, 14:48

    rozhodne bych nedaval funkci ostrostrelce s SVD zastupci velitele druzstva. od toho tam ten clovek neni. souhlas, ze kazda ceta by mela mit neco na styl druzstva/prvek zbrani, ale nejak se mi nelibi tvrzeni autora: Z výše uvedeného odstavce vychází komparací jednotlivých možností, výhod a nevýhod jako jediná vhodná podpůrná zbraň pro úroveň čety pancéřovka Carl Gustav. v Acku jsem mel moznost strilet s US minometem, nevim co to bylo presne, cca 60mm a vahove mi neprisel nijak zrozny. obsluhujici american mi sice rikal, ze je tezky atd, ale kdyz jsem ho vzal do ruky, tak jednou rukou jsem si s nim celkem hral. krabice se 6 siskama take nebyla tezka, takze pro 2-3 clennou obsluhu by takovato zbran vychazela lepe jak AGS.uz v predchozim clanku, jsem psal, ze je skoda, ze neni nejak modernizovany ANTOS, byt jsem na nej neslysel co se funkcnosti od lidi ze 601 dobre jmeno, ale koncepce to je dle me dobra.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Kamil
    23. 3. 2011, 16:32

    Sisa: nejednalo se o M224?
    http://en.wikipedia.org/wiki/M224_mortar

    ANTOS je určitě velmi zajímavá zbraň, bohužel ani její verze ANTOS LR (nejsem si jistý, jestli jde o původní myšlenku, nebo modernizaci) nemá takový dostřel jako M224 (2900m versus 3490m).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    23. 3. 2011, 19:38

    Sisa: K závěru o zařazení raději CG jako podpůrnou zbraň čety než 60mm minometu jsem došel po dost dlouhé úvaze. V ní jsem zvažoval tři možnosti – AGS, CG a minomet. AGS jsem pro úroveň čety zavrhl jako příliš těžký, síce s velkým dostřelem a dobrou kadencí, ale také s příliš velkou reakční dobou. Pak to bylo pouze mezi minometem a CG. Pancéřovka to vyhrála díky reakční době. Jelikož jste v AFG z 60mm minometu měl možnost střílet potom jistě mi sám dáte za pravdu, že připravit minomet k palbě, zaměřit jej na cíl a odpálit první minu trvá podstatně (ne-li několikanásobně) déle než u CG.
    Jak jsem již psal – je to často pouze o názorech, zkušenostech a možnostech. Ale pokud bude příležitost tak bych rád s Vámi i s dalšími diskutujícími vedl rád diskusi i osobně.

    REPLY

Nejnovější komentáře