fbpx

Moderné bojové uniformy USA I

Týmto článkom začína krátky seriál, v ktorom budem hovoriť o moderných bojových uniformách rôznych armád sveta, hodnotiť ich klady a zápory či rôzne aspekty používania. Prvé dva diely budú patriť všetkým zložkám ozbrojených síl USA, ktoré majú nepochybne jedny z najzaujímavejších uniforiem, aké sa dajú na dnešných bojiskách nájsť.

Začiatok vývoja všetkých moderných amerických bojových uniforiem môžeme datovať do roku 1981, kedy sa v ozbrojených silách USA začala oficiálne používať nová uniforma, tzv. BDU (Battle Dress Uniform), s maskovacím vzorom M81 Woodland, ktorý je dobre známy. Prekvapujúco, základ tohto vzoru – ERDL pattern – vznikol už v roku 1948. K elitným prieskumným a špeciálnym jednotkám sa však uniformy v tomto vzore dostali až v roku 1967. Používali sa vo vojne vo Vietname, spolu s klasickými olivovými bojovými uniformami a napríklad aj s Tiger-stripe vzorom, ktorý hlavne americké špeciálne jednotky prevzali od bojovníkov z južného Vietnamu. Neskôr ho používali aj prieskumné jednotky USMC.

Woodland vznikol miernym zväčšením a malými úpravami ERDL vzoru. Kým woodland sa vertikálne opakuje každých cca 65 centimetrov, ERDL-u na to stačilo zhruba 38 centimetrov. Išlo o 1,6 násobné zväčšenie. Od roku 1981 BDU s týmto vzorom používali všetky zložky ozbrojených síl USA pre mierne pásmo, džungľu a podobné prírodné podmienky.

Neskôr sa v BDU strihu objavili aj ďalšie uniformy. Prvá bola DBDU, teda desert BDU, so šesťfarebným púštnym vzorom (nazývaným aj „čokoládové fliačky“, alebo po anglicky „chocolate-chip). Ten bol vyvinutý už v roku 1962, s tým, že mal byť použitý pri prípadnej intervencii v izraelsko-arabských konfliktoch, na základe testovania v amerických juhozápadných púšťach. Ako história ukázala, nebol nasadený, no už v roku 1979, po sformovaní Rapid Deployment Force, sa ukázala znova potreba púštneho maskovacieho vzoru (RDF bola sila primárne určená na nasadenie na strednom východe). Do oficiálnej služby táto uniforma vstúpila v roku 1981 spolu s M81 Woodland, a k jej prvému bojovému nasadeniu došlo o 10 rokov neskôr, pri prvej vojne v Perzskom zálive.

6-farebný vzor sa však po bojovom nasadení ukázal mierne predimenzovaný, teda nevhodný pre plochejšie a menej pestré pieskové púšte, a tak už v roku 1993 vznikla DCU-desert combat uniform, čo bolo v podstate BDU s rovnako dobre známym 3-farebným púštnym vzorom (pieskový podklad, svetlozelené fľaky a tmavohnedé pruhy). Tieto dve verzie BDU sa rozšírili do všetkých ozbrojených zložiek USA.

No čas išiel ďalej, technika pokročila, ozbrojené sily USA vstúpili do 21. storočia, a pomaly začali rozmýšlať nad tým, kam s uniformami ďalej.

Námorná pechota
V roku 2001 sa objavili na scéne vojaci americkej Námornej pechoty oblečení do nových uniforiem, pre ktoré sa rýchlo uchytil názov digitálne. V podstate ide o vzor, ktorý je zložený z malých plôch, usporiadaných do pravidelných štvorcov a obdĺžnikov, čo je dosť veľká zmena oproti dovtedy používaným uniformám, resp. vzorom. Kým predchádzajúce vzory pozostávali najmä z nepravidelných veľkých fľakov, nové digi-cammies sa zakladali na menších plochách, do seba zarazených v pravých uhloch.

Tu treba povedať, že prvá digitálna kamufláž sa začala objavovať na vozidlách a vrtulníkoch koncom 70. a začiatkom 80. rokov. Kým sa však dostala na uniformy trvalo to ďalších 20 rokov.

Námorná pechota vraj počas výberu nového vzoru vyskúšala skoro 150 maskovacích vzorov, až dospela k súčastnému MARPAT-u, ktorý sa objavil na nových MCCUU uniformách (Marine Corps Combat Utility Uniform). Tie sa od pôvodného BDU líšia aj strihom, pribudli šikmé vrecká pre lepší prístup (šikmé vrecká mali aj pôvodné olivové uniformy v podstate už od druhej svetovej vojny, ich opustenie pri BDU preto zostáva určitou záhadou), mierne sa zmenil aj strih nohavíc. Koncom roka 2004 sa už celá námorná pechota pohybovala v nových maskáčoch (čo je voľný preklad slova cammies).

MCCUU sa momentálne dodáva v dvoch variantoch, podobne ako pôvodné BDU, a to lesný (woodland) a púštny (desert) vzor. Objavil sa aj vzor pre snežné oblasti, a to v podobe prevleku. Skladá sa z bielej farby a sivých plôch poskladaných zo štvorcov.

Základnú farbu oboch vzorov tvorí farba známa pod označením coyote brown, v ktorej sú aj všetky doplnky k uniforme, teda hlavne obuv a taktická/balistická vesta. Týmto odpadá potreba použitia dvoch rôznych maskovacích vzorov aj pre doplnky – do lesa aj do púšte si človek dá hnedé doplnky, ktoré sa hodia všade. Toto sa dá rozhodne považovať za dobrý krok. Nehovoriac o tom, že sa takto dá dosť ušetriť. Najmä pieskové topánky si získali obľubu aj preto, že ich netreba leštiť. Na túto výhodu poukazujú aj vojaci z armády USA.

Ohľadom tejto uniformy zmienim ešte ďalšie dve zaujímavosti. Prvá je použitie dvoch vzorov (púšť/les), aj keď množstvo armád sveta má momentálne tendencie hladať univerzálny vzor (robila to aj armáda USA, ale o tom neskôr). Mariňáci si však zrejme povedali, že kompromisy sú nanič, a rozhodli sa to riešiť po starom. Či je to dobrý, alebo zlý krok, nechám posúdiť každého samostatne, ja však nie som veľký fanúšik kompromisov, a tak to považujem za dobrý krok. S týmto však súvisí aj ďalšia zaujímavosť.

Ako iste všetci čitatelia tohto portálu vedia, špecifikum Afganistanu je rôznorodosť terénu. V niektorých provinciách sa na ploche pár kilometrov ocitnete v buši, lese aj púšti, kde jedna časť pripomína Saharu a druhá ihličnaté tatranské lesy. Čo teraz? Univerzálny vzor by sa v takej situácii zišiel.

No námorná pechota v Afganistane primárne používa púštnu verziu (čo je logické, púšte v tejto krajine prevládajú), no objavili sa aj fotografie mariňákov z Afganistanu v lesnej verzii. Taktiež sa objavila kombinácia použitia púštnej uniformy a lesného prekrytu na prilbu.

Mariňácky vzor však vyvinula americká armáda, konkrétne oddelenie Natick Soldier System Centre, zodpovedné okrem iného za vývoj MRE, či pripínania sumiek pomocou systému PALS. Tento vzor o pár rokov, konkrétne v roku 2004 využili aj pri tvorbe novej armádnej uniformy.

Pechota a ich ACU
Najprv pár slov o armádnom nástupcovi BDU a jeho strihu. ACU (Army Combat Uniform) prišla so strihom, praktickejším a vhodnejším pre bojisko 21. storočia. Jej vývinu predchádzala tzv. CCU uniforma (Close Combat Uniform), ktorá zohľadňovala potrebné zmeny a nové nároky. Dnes je to vyhľadávaný zberateľský artikel. Poďme sa však venovať aktuálnemu ACU a začneme zhora.

Golier sa zmenil, stále sa nosí rozhalený, no v prípade potreby sa dá zdvihnúť a „zalepiť“ suchým zipsom, aby krk neodierala balistická/taktická vesta.

Mimochodom, suchý zips sa dočkal na ACU dosť veľkého využitia. Používa sa aj na menovku, US ARMY patch a hodnosť, tak isto aj na SSI a vlajku. Toto bolo podrobené aj miernej kritike, so slovami či „si zmením meno“ alebo „vstúpim do inej armády“, no má to svoje opodstatnenie, keďže menovky sa pri praní rady ničia. Ďalšia nevýhoda je, že velcro pod vlajkou a SSI sa všelikde dosť často zachytáva (kríky atď.) Bohužiaľ o riešení tohoto problému sa mi nepodarilo nájsť žiadne informácie.

Vrecká sa zmenili, na hrudi zostali len dve, a tie sa zošikmili, podobne ako na MCCUU, pre ľahší prístup spod vesty. Ďalšie dve vrecká sú na rukávoch, a na ľavom rukáve je aj vrecko na perá. Zapínanie sa taktiež zmenilo z klasických gombíkov na zips. Zips tiež dostal istú dávku kritiky, keďže občas tlačí pod vestou. To však armáda vyriešila hlavne tým, že vojaci začali dostávať okrem klasických blúz aj „Combat shirts“ (v preklade čosi ako “bojová košeľa“), čo je v podstate tričko s dlhými rukávmi, s funkčnou časťou na hrudi a chrbte. Keďže tam je vesta, tam sa človek najviac potí, a funkčná bielizeň pomáha odvádzať pot. Rukávy sú v kamuflážnom vzore. Každý vojak dostáva 4 kusy, rovnako ako aj 4 sety ACU. Zmenil sa aj strih nohavíc, dve „cargo“ vrecká sa zošikmili pre lepší prístup.

Teraz pár slov o maskovacom vzore. Ako som spomínal, ten sa vyvinul z MARPATu, je teda „digitálny“, je rovnaký štruktúrou, no farbami sa odlišuje. Skladá sa z odtieňov zelenej (tzv. foliage green) a šedej. Mal by fungovať rovnako vo všetkých prostrediach. Po uvedení sa však ocitol pod paľbou veľkej kritiky, pretože najmä do klasického miernopásmového lesa je príliš svetlý a oproti woodlandu to bola obrovská zmena. Treba však brať do úvahy to, že dnešné boje sa odohrávajú prevažne v púšti, či v zastavanej oblasti, kde sa UCP nestratí. V klasickom miernom lese však, poeticky povedané, „svieti“. Nedá sa povedať, že by priamo demaskoval, no ideál to určite nie je. Armáda ho však predsa len adoptovala a v roku 2005 začala používať.

Za ten čas si UCP spravil meno, nedá sa povedať či dobré alebo zlé, každopádne sa dostal do všeobecného povedomia, a aj keď „k sláve“ woodlandu M81 má ešte ďaleko, ľudia si ho dokážu asociovať s americkou armádou. To je nepochybne aj kvôli tomu, že sa vyskytol vo viacerých filmoch (treba ale podotknúť, že nie vždy správne).

Ako som spomínal už v stati o uniforme Námornej pechoty, Afganistan, jedno zo súčasných najhorúcejších bojísk, je špecifický najmä tým, že terén sa často mení, prechádza z jedného typu (púšť) do druhého (step), až do tretieho či štvrtého, ktorým môže byť les alebo zelené pole. Samotný Universal Camouflage Pattern, ako jeho názov napovedá, by sa mal dobre osvedčiť vo všetkých týchto podmienkach. Je však aj niečo lepšie.

Pri vývine ACU sa testovali štyri vzory. Prvý, ktorý to vyhral, bol UCP. Ďalej tu boli Urban Track, Desert all over brush, a posledný bol MultiCam (vtedy nazývaný Scorpion). Prečo bol vybraný práve UCP, to nie je celkom jasné, keďže vo väčšine prostredí sa lepšie osvedčoal Multicam. Po niekoľkých rokoch použitia v Afganistane tento rok usúdila US Army, že Multicam je pre afganské prostedie vhodnejší ako UCP, a od tohto leta ho začala používať na tvz. FR OCP ACU, teda Flame resistant Operation Enduring Freedom camouflage pattern Army Combat Uniform. Operation Enduring Freedom camouflage pattern je práve Multicam. O tom si však povieme v ďalších dieloch.

Teraz nám ešte ostáva v krátkosti prebrať uniformy posledných dvoch hlavných zložiek ozbrojených síl USA.

Airman Battle Uniform a Digital Tigerstripe
Vzor, nazvaný „Tiger stripe“ som v tomto článku už raz spomínal ako jeden zo vzorov používaných počas vojny vo Vietname. Woodland (vtedy ERDL) však nie je jediný vzor z tej doby, ktorý sa zachoval dodnes.

Moderná reinkarnácia Tigerstripu sa dnes používa na Airman Battle Uniform, momentálne oficiálnej pracovnej a bojovej uniforme amerických Vzdušných síl (US Air Force). Vzor bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Tigerstripe Products a skladá sa z rôznych odtieňov zelenej a šedej. To sú teda rovanké farby ako u UCP.

V prvých prototypoch bola taktiež zamiešaná modrá farba, tá však neskôr vypadla. Taktiež ide o „digitálny“ vzor, keďže sa neskladá zo súrodých navzájom sa prekrývajúcich plôch, ale z pixelov, podobne ako UCP alebo MARPAT. Ale podobne ako UCP sa nevyhol kritike, že je nevhodný pre väčšinu prostredí a že sa „nezakladá na realite“. Jednou z motivácií pre jeho prijatie bolo však aj to, aby malo USAF vlastný, ľahko rozpoznateľný identifikačný znak.

Samotné ABU bolo kritizované aj preto, lebo strihom sa viac podobá na klasické BDU a neboli doň integrované žiadne vylepšenia, ktoré sa objavili na ACU a MCCUU. Táto výčitka pochádzala najmä od personálu, ktorý vo vojnovej zóne dostával ACU ako dočasnú uniformu. Zaujímavé však je, že nohavice už majú upravený strih, teda spodné „cargo“ vrecká sa už viac podobajú na ACU, čiže sú zošikmené pre lepší prístup a majú iné zapínanie. Voči materiálu boli taktiež vznesené námietky, že je príliš hrubý a v teplých oblastiach je uniforma príliš „teplá“. Vnútri boli taktiež integrované vrecká na mapu, ktoré sa ukázali ako zbytočné, pretože sa k nim nedalo dostať bez rozopínania blúzy (ktorá má zapínanie na gombíky) a robia ju ešte hrubšou. Personál letectva však dostal povolenie ich odpárať, pretože nemenia vonkajší vzhľad uniformy. Novšie vyrobené ABU tieto vrecká už nemajú, a taktiež ju začali robiť z ľahšej látky.

Menovky a US AIR FORCE páska sa umiestňujú rovnako ako pri BDU nad vrchné vrecká, pričom dôstojnícke hodnosti sa umiestňujú na golier (zase rovnako ako na BDU) a pre ostatný personál na rukávy.

Aj keď sa názory na túto uniformu rôznia, letectvo ich prijalo, dostávajú ich kadeti základného výcviku aj kadeti dôstojníckeho výcviku. Ako menší problém uniformy sa môže javiť nedostatok doplnkov v tomto vzore, preto sa používajú doplnky najmä v UCP, ako napríklad taktická/balistická vesta či poťah na prilbu. Zaujímavosťou sú topánky, ktoré sa k ABU nosia vo farbe „sage green“, kým zvyšok ozbrojených síl USA používa k svojim uniformám topánky v pieskovej farbe (vrátane woodlandových BDU, ku ktorým sa pôvodne nosili naleštené čierne).

Niektoré jednotky letectva však stále majú povolenie nosiť aj DCU v 3-farebnom púštnom vzore, sem-tam sa objaví aj woodland (BDU už takmer vôbec, doplnky v obmedzenej miere), a jednotky v Afganistane dostali povolenie nosiť uniformy v Multicame.

Letci a pridelený pozemný personál však stále favorizujú klasické letecké kombinézy (flight suit), ktoré sa robia z Nomexu. Ten okrem toho, že je ohňovzdorný, je vraj aj vcelku príjemný na nosenie v teplých oblastiach, nehovoriac o pohodlnosti samotnej kombinézy. Je teda logické, že pri plnení svojich povinností, tí, ktorí to majú povolené, uprednostňujú práve tento druh uniformy, a ABU zostáva doménou všetkých ostatných.

Navy Working Uniform Type I, II & III
Námorníctvo používalo zo všetkých ozbrojených zložiek USA najväčie množstvo rozličných bojových a pracovných uniforiem. Najbežnejšia bola klasická modrá pracovná uniforma, prípadne pre niektorý personál olivové alebo pieskové letecké kombinézy. Ďalej sa často používalo klasické woodland BDU či trojfarebné púštne BDU, ktoré však slúžia stále. Personál priradený k námornej pechote (USMC) samozrejme používal MCCUU, personál priradený k jednotkám armády potom ACU.

Veľká zmena však prišla v roku 2007, kedy sa prvýkrát objavila a pomaly začala do obehu dostávať nová pracovná uniforma – Navy Working Uniform, skrátene NWU. V súčasnosti sú tri typy NWU, nazvané (nečakane): Type I, Type II a Type III, pričom druhé dve menované sa objavili v roku 2010, a ich prototypy pod názvom AORI a AORII o rok skôr (AOR je skratka „Area of Responsibility“).

Prvý typ, ktorý začalo námorníctvo používať je Type I, strihom je podobný klasickému BDU. Čo je však zaujímavejšie ako samostatný strih, je skôr maskovací vzor. Ten nie je ani tak určený na zamaskovanie samotného človeka, ktorý má na sebe uniformu (i keď lodiam sa nie nadarmo hovorí „bombové magnety“, otázne je, či by maskovať jednotlivých námorníkov skutočne pomohlo), ako skôr na „zamaskovanie“ oleja, farby a inej špiny, s ktorou sa môže potenciálny používateľ dostať do kontaktu, aby bol stále „čistý“.

V neposlednom rade však určite ide aj o to dať námorníctvu svoj vlastný, charakteristický look, podobne ako pri digital tiger stripe letectva. Vzor sa skladá zo štyroch farieb, sivej, tmavo-modro-sivej, tmavomodrej a čiernej, a je odvodený od MARPAT-u. Taktiež podobne ako na MCCUU je v ňom zakomponovaný znak US Navy (kotva, USS Constitution a orol). Ten je taktiež aj na ľavom náprsnom vrecku.

Z pôvodnej modrej pracovnej uniformy zostalo používanie menoviek a insígnií, kedy ich námorníci nosia v striebornej farbe, poddôstojníci a dôstojníci vo farbe zlatej.

Medzi NWU Type I a NWU Type II/III je ten rozdiel, že druhé dve sú uniformy taktické, zatiaľ čo prvá je pracovná. Tiež odvodené od MARPAT-u, Type II je určený pre púštne oblasti, a Type III pre zalesnené oblasti. Oproti MARPAT-u majú mierne pozmenené farby, pri púštnej verzii je to mierny posun dotmava, pri lesnej je mierne zmenené zloženie farieb a ich odtiene.

Zaujímavé je to, že NWU Type II/III sa robí v dvoch strihoch. Prvý, konzervatívnejší, má vrecká na rukávoch a dve náprsné vrecká, a hodnosť sa umiestňuje na golier. Druhý strih ma ergonomickejšie ušité chlopne na vreckách a hodnosť sa umiestňuje do stredu hrude, na miesto podobne ako na ACU, systémom známym z ECWCS goretexových búnd, teda navliekaním na chlopňu na to určenú. Čo námorníctvo sleduje použitím dvoch strihov, to netuším. Logické by to bolo, keby išlo výlučne o testovanie, oba strihy sú však určené pre reálne používanie.

Možné je, že druhý strih, ktorý je síce ergonomickejší, je nákladnejší na produkciu, a tak bude skôr určený pre špeciálne jednotky (napr. Navy SEALs), a prvý, jednoduchší strih, ostane pre všetkých ostatných.

Ďalšia zvláštnosť tejto uniformy je, že pokým miernopasmová Type III je určená pre všetok personál a nahradí pôvodné woodland BDU, púštna Type II je určená len pre vyhradený personál (spomínaný Navy SEALs, či Navy EOD). To znamená, že napríklad Navy Seabees nateraz zostanú pri trojfarebnom púštnom BDU.

V tomto článku som sa pokúsil o jednoduchý sumár v súčasnosti používaných bojových uniforiem ozbrojených zložiek Spojených štátov amerických. Histórii tejto problematiky by sa dalo venovať niekoľko samostatných článkov, ale napriek tomu verím, že aj sumár menšej veľkosti mal význam.

Nedávnej histórii sa budem venovať hneď v ďalšom článku, kde si povieme niečo o prechode US Army z BDU na ACU. V ďalších článkoch sa potom budete môcť taktiež dočítať niečo o v súčasnosti veľmi populárnom vzore Multicam, čo je ďalšia zaujímavá a tentokrát prudko aktuálna téma. Neskôr sa pozrieme na uniformy a kamuflážne vzory ďalších krajín NATO, ako aj krajín mimo aliancie.

Pár poznámok na záver + zdroje
Informácií o tejto problematike je na internete skutočne veľké množstvo, hlavne čo sa ozbrojených síl USA týka. Tieto zdroje však niesu väčšinou oficiálne. Pokial však túžime po oficiálnych informáciách, veľkým pomocníkom sa za posledný rok-dva stal Facebooku. Majú na ňom profily všetky štyri spomínané ozbrojené zložky (armáda, námorná pechota, námorníctvo a letectvo), sú updatované niekoľko krát za deň, priam hýria fotkami a rôznymi užitočnými informáciami.

Výnimku však trochu tvorí pechota, jej oddelenie PEO Soldier zverejňuje informácie o všetkej výbave, ktorá nepodlieha utajeniu, dokonca aj s fotografiami a možnosťou stihanuť rozsiahly PDF katalóg všetkej výbavy dostupnej vojakom. Námorníctvo pri zavádzaní NWU Type II a III taktiež vytvorilo veľmi hodnotnú informačnú stránku.

Ako ďalšie zdroje pri tvorbe tohto článku mi poslúžili najmä stránky Wikipedia, camopedia.org, ICUS, olive-drab.com.

12 comments
Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

12 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    23. 3. 2011, 10:37

    Velmi zajímavý článek, například o nových uniformách NAVY jsem neměl ani tušení. Jen dvě krátké poznámky.

    1. V Afghánistánu dnes nosí příslušníci USMC verzi pro mírní pásmo skutečně ojediněle. Jediní, kteří takto činili systematicky, byli příslušníci USMC ETTs (tedy obdoba českých OMLT v provincii Wardak). Stejně jako výsadkáři českého týmu nosí do akcí v převážné většině „zelené vz. 95“ ne proto, aby lépe splynuli s prostředím (i když někdy i to), ale především aby splynuli s vojáky Afghánské Národní Armády, kteří jsou při operacích všude okolo a používají v drtivé většine zde zmiňované Woodlandy.

    2. Nezažil jsem, aby nějaká výstojní součástka byla natolik vojáky proklínaná, jako právě ACU. Američtí vojáci ostatním koaličním vojákům nepokrytě záviděli jejich do pouště dělané uniformy. Faktem je, že jediná místa, kde ACU v Afghánistánu dobře maskovala, byly velké koaliční základny (FOBs), které byly vyštěrkované :-).

    Po příchodu MultiCamů se situace pochopitelně obrátila, dle mého názoru je to prozatím jednoznačně nejpovedenější maskovací vzor pro Afghánistán.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    23. 3. 2011, 12:00

    ad Ivo
    K poznámce č.2 – s autorem článku jsme to už před nějakou dobou řešili a výsledek byl ten, že maskovací vzor UCP by měl být přejmenován – z Universal Camouflage Pattern na Urban Camo Pattern. Což je pochopitelně problém všech „univerzálních“ maskovacích vzorů. Pokud je to univerzální, pak to bude všude trochu dobré a nikde nejlepší (snad maximálně doma na šedivém gauči :-) ).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel M.
    23. 3. 2011, 12:35

    Když už se zde objevili komentáře k UCP (ACU) uniformám, tak bych z osobní zkušenosti (i dle názorů mých známých, co měli možnost mít tuto uniformu na sobě), co se materiálu a střihu těchto uniforem týče (barevnou vhodnost/nevhodnost tohoto vzoru pro teď pominu), například v porovnání s předchozím typem uniformy BDU, tak i ve srovnání s uniformami jiných armád, jsou bezkonkurenční a opět posunuly bojové uniformy o veliký krok dopředu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    23. 3. 2011, 15:09

    Vdaka za reakcie pani.

    Ivo:
    Dakujem za doplnenie. Bohuzial som zachytil iba fotografie, ale nikde sa mi nepodarilo dohladat kto konkretne miernopasmovu uniformu v AFG nosi.
    Ostatne celkovo predpis nosenia uniforiem USMC je vcelku zaujimavy, maju to rozdelene podla rocnych obdobi kedy aj na zakladniach doma nosia v letnom obdobi pustnu verziu s vyhrnutymi rukavmi a v studenom obdobi verziu lesnu. A zrejme to zalezi aj od konkretneho velitela, v com si necha jednotku nastupit.
    Ad staznosti na ACU: to je pravda, ostatne je to velmi casta tema. Mam dojem ze ten vzor tak trochu predbehol svoju dobu a jeho skutocna „sila“ sa ukaze az o par rokov kedy bude skutocne prebiehat drviva vacsia bojoveho nasadenia v zastavanej oblasti. I ked uz aj dnes je to vacsina, AFG je predsa len velmi specificky teren.

    Ondro:
    Tak tak :) vlastne kompromisy spominam aj v clanku. A co sa gauca tyka, myslis toto: http://bit.ly/ifwfLo ? :D

    Pavel:
    Pravda. Je to proste uniforma pre 21. storocie. Plus zavedenie combat shirt, pre bojove podmienky este vhodnejsie ako klasicka bluza, to posunulo zase o krok dopredu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Kamil
    23. 3. 2011, 16:20

    Taktéž děkuji za zajímavý a přínosný článek.

    Problémem UCP jakožto městské kamufláže je dle mého názoru to, že se hodí spíše do center velkých aglomerací typu New York kde skutečně převládají různé odstíny šedé barvy, ale nejsem si jistý, jak vhodné by bylo použití UCP v méně urbanizovaném terénu (ve smyslu „kde je více zeleně/písku a prachu, než betonu“)..
    PS: Malá otázka na pana Kolesara: plánujete v tomto cyklu článků představit i v současnosti vyvíjené/nově se objevující maskovací vzory jako je třeba A-TACS?

    REPLY

Nejnovější komentáře