fbpx

Francouzské zbraně za miliardy

Francouzský Rafale předvádí letmé přistání ("touch-and-go") na palubě americké letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower (2005); Foto Airman Peter Carnicelli, U.S. Navy

Nedávno jsem psal o tom, za kolik vyvezlo loni Rusko zbraní. Psal jsem tehdy v článku o deseti miliardách dolarů. Pár dnů poté se sice ukázalo, že to byl příliš optimistický odhad, ale i přesto šlo nakonec o rekordní částku 8,6 miliard dolarů (přibližně o sto milionů více, než rok předtím). Deset procent zaplatila Čína.

Nyní zveřejnili výsledek exportu Francouzi. Do světa prodali zbraně za 6,7 miliardy dolarů (4,7 miliardy eur). Je to mnohem méně, než v roce 2009, kdy prodali zbraně za 8,16 miliard eur, což znamenalo čtvrté místo na světě a 7,2 procenta světového koláče. Tehdejším největším kontraktem byl prodej čtyř útočných ponorek třídy Scorpene Brazílii za 6,7 miliard eur.

The smaller 2010 figure was due to a „slippage“ in competitions for three or four large contracts that France had counted on last year, Teisseire said, although these deals have not yet been lost or canceled. These contracts have been put into the planning for 2011, Defense Ministry spokesman Laurent Teisseire said. Contract wins in the 100 million-200 million-euro range, the main source of arms exports, have risen above the year-ago level, Teisseire said.

Současná letecká přehlídka nad Libyí se dá považovat nejenom za vynucení bezletové zóny, ale i o předvádění se potenciálním kupcům. Útoky zahájily francouzské stíhačky Rafale, které si sice Francouzi nemohou vynachválit, ale zatím jich moc neprodali. Nechybělo mnoho a 14 jich mohli prodat Libyi. Asi neprodají. Rusové také v Libyi přišli o výhodný trh. Na druhou stranu, pokud plukovník Muamar Kaddáfí skutečně padne, třeba ti, kteří vyhrají si rádi koupí francouzské stroje nyní se prohánějící na libyjském nebi.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře