fbpx

Dánové chtějí nové stíhačky

Představitelé dánských ozbrojených sil chtějí po vládě, aby znovu nastartovala program na výměnu stíhacích letounů (Fighter Replacement Program – FRP). Debata a náhradě starších F-16 vypukla ve chvílích, kdy Dánové vyslali šest stíhacích strojů nad Libyi.

The AFC wants Danish pilots flying international missions over hostile airspace to have access to next-generation stealth fighters with greater firepower that will put them on an equal footing with nations like the U.S. and France. „Danish pilots need to fly the most modern stealth aircraft into war zones,“ said Maj. Gen. Henrik Robøe Dam, head of Denmark’s Tactical Air Command. „They must not be left feeling vulnerable. When operating in the environment that is packed with anti-aircraft and missile systems, it is important to have everything that helps make you more invisible to the enemy.“

Rozhodnutí o náhradě za F-16 bylo loni odložena až na rok 2012. Nicméně debata se v pěti a půl milionovém Dánsku rozbíhá už nyní, což ostatně známe velice dobře od nás. Ještě během letošního roku se sdružení dánských firem, které za výměnu stíhaček lobbuje, hodlá sejít se všemi kandidáty a prodebatovat s nimi možnou spolupráci (průmyslové offsety), pokud by některý z nich zakázku na stíhačky získal. Jde o docela zajímavý model – domácí firmy vytvoří lobbistickou organizaci, samy si obejdou kandidáty a toho, který nabídne domácímu průmyslu nejvíce, budou prosazovat. Zároveň si ohlídají, jak jsou sliby plněny. Je to lepší model než u nás, kde se obvykle až příliš čeká na stát.

A abych nezapomněl, kandidáty jsou F-35 Joint Strike Fighter od Lockheed Martinu, Gripen NG (Next Generation, modernější verze, než má české letectvo) od Saabu, F/A-18E/F Super Hornet  od Boeingu a Eurofighter Typhoon.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře