fbpx

Květen lásky čas, duben čas osvobození

Druhá světová válka skončila v květnu a proto se i oslavy osvobození Československa soustředí k datu 8. a 9. května. Trochu se však zapomíná, že to podstatné pro osvobození území dnešní České republiky se odehrálo v dubnu, kdy na naše dnešní hranice dorazila Rudá armáda a s ní i naši vojáci organizovaní pod 1. čs. armádním sborem. Postup osvobozování pěkně zachycují animace přístupné na stránkách Ministerstva obrany (jenom škoda, že tématika osvobození nebyla doposud převedena do nového webu ministerstva).

Na osvobozování Československa se však nepodíleli i vojáci jiných národností. To si lze dobře uvědomit z webu Ministerstva obrany věnovanému válečným hrobům, zejména pak při vyhledávání konkrétních míst posledního odpočinku v databázi nebo mapě lokalit. Největší ztráty však v druhé světové válce zaznamenal Sovětský svaz, a tak nepřekvapí, že dnešní Rusové si památku svých padlých připomínají možná daleko intenzivněji, než mi vzpomínáme na své hrdiny. Soudím tak z toho, že živí si připomínají své mrtvé skladbami a písněmi a oslavné písně jsou komponovány na zakázku vlády. To je něco, co se u nás „přestalo nosit“ před 20 roky.

Jednou z takových velmi slavných oslavných skladeb je pochod День Победы. Skladba je historicky spojena s interpretací Lva Lešenka. Byl to on, kdo pochod nazpíval v roce 1975

a zpíval ho i v roce 2008

Pochod je však klasika sama o sobě, jak to dokazuje záznam z jubilejní vojenské přehlídky na Rudém náměstí v roce 2005

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments


Nejnovější komentáře