fbpx

Vzpomínáte? Před 10 roky odstartovala reforma ozbrojených sil

Datum 4. května 2001 lze považovat za den, kdy veřejně odstartovala reforma ozbrojených sil. Prezident republiky totiž jmenoval členem vlády doposud nejmladšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. V době jmenování mu bylo 32 let a 8 osm měsíců. Reformu však neoznamoval on, ale jeho šéf, předseda vlády Miloš Zeman, jak uvádí přepis rozhovoru BBC s pozdějším vládním zmocněncem pro přípravu reformy ozbrojených sil ČR:

Požádal jsem pana ministra Tvrdíka, aby do tří měsíců předložil vládě koncepční materiál vycházející z dosavadních analýz, který má navrhnout profesionalizaci české armády a zrušení všeobecné branné povinnosti.

Dne 14. května 2001 pak vláda přijala usnesení č. 489, kterým byl dnem 15. května 2001 jmenoval vládním zmocněncem pro přípravu reformy ozbrojených sil ČR generálmajor Jaroslav Škopek, a skutečně do tří měsíců byla na světě potřebná analýza pro profesionalizaci ozbrojených sil. Vláda se k ní vyjádřila 29. srpna 2001 svým usnesením č. 835, kterým vzala na vědomí Analýzu požadovaných schopností, cílové struktury a složení ozbrojených sil České republiky a uložila do 31. března 2002 zpracovat Koncepci výstavby profesionální Armády České republiky.

Ke koncepci se Zemanova vláda vyjádřila 29. dubna 2002 svým usnesením č. 437. Její definitivní schválení byla odložena kvůli povodním až na podzim roku 2002. Stalo se tak 12. listopadu 2002 usnesením č. 1040. Generálmajor Škopek byl k 30. červnu 2002 z pozice zmocněnce odvolán.

Přípravu Koncepce také provázelo mnoho zjištění, jimiž se věnovaly sdělovací prostředky, jako například iDnes, který psal o vylidňování armády. Dalším příkladem je publikace Zítřek patří profesionálům. Bez zajímavosti ve vztahu k dnešní Bílé knize o obraně však není přístup k řešení problému tehdejšího týmu. To si lze uvědomit ze semináře k reformě ozbrojených sil dne 10. ledna 2001, mnoho problémů zmiňuje také Bílá kniha. Je tak symbolické, že tento dokument uzavírá desetileté období reformování českých ozbrojených sil.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře