fbpx

Moderné bojové uniformy III – digitálna kamufláž

V predchádzajúcich dvoch článkoch (zde a zde) sme si prešli súčasné bojové a pracovné uniformy USA a taktiež sme sa bližšie pozreli na to, ako US Army prechádzala z BDU na ACU. Na drvivej väčšine spomínaných uniforiem je tzv. digitálna, či pixelovaná (technicky správnejší názov) maskovacia potlač. Tá je výrazným trendom v posledných rokoch a rozhodne sa netýka iba ozbrojených síl USA. Zakladá sa na teórii, že malé plochy so splývajúcimi okrajmi sú voľným okom ťažšie spozorovateľné. V tomto článku sa budem venovať práve tomuto typu kamufláže a rôznym spôsobom jej využitia.

Pixelovaná kamufláž sa namiesto veľkých, nepravidelných plôch skladá z menších plôšok, zasadených do seba v pravých uhloch. Tento druh kamufláže som spomínal už v prvom článku a tiež to, že prvé experimenty tohto druhu sa objavili už v 70. rokoch, vtedy na vozidlách a vrtuľníkoch. Prvé použitie toto druhu kamufláže bolo u 2. obrneného regimentu US Army v Európe v roku 1978. Vzor sa nazýval Dual Texture Camouflage (Dual-tex), a vyvinul ho Timothy R. O’Neill, podplukovník US Army. V rokoch 1979 – 80 s ním na vrtuľníkoch taktiež experimentovala Austrálska armáda. Vzor nahradil na obrnených vozidlách štandardný 3-farebný vzor NATO, od ktorého mal byť až o 50 % účinnejší. Vzor sa skladá zo štyroch farieb. Základ tvorí olivová zelená, na nej sú väčšie plochy kaki a menšie čierne a hnedé plochy. Jedna z najzaujímavejších vecí, ktorú som však pri písaní tohto článku objavil je, že v tomto vzore boli vyrobené aj testovacie uniformy. Žiaľ, nepodarilo sa mi zistiť v akom množstve, no rok mi je známy – bolo to približne v roku 1980, a testovala ich zrejme americká armáda v Európe, spolu s rovnako maskovanými vozidlami. Je isté, že ide o prvú pixelovanú uniformu vôbec. Na najbližších takmer 20 rokov totiž o ničom podobnom svet nepočul.

Treba ešte spomenúť, že podobnú schému ako je Dual-tex využíva na svojich vrtuľníkoch, niektorých vozidlách či dokonca MiGoch (so zmenenými farbami, sivý podklad, svetlosivé a sivo-modré plochy) Slovenská armáda, a s vysokou pravdepodobnosťou aj iné armády sveta. A teraz sa už budem venovať uniformám.

Ako prvé sa o využitie pixelovaného maskovacieho vzoru na uniforme začali zaujímať kanadské ozbrojené sily. Zhruba od roku 1988 sa snažili vyvíjať vojenský systém,  ktorého súčasťou bola aj nová uniforma. Tá mala nahradiť olivové uniformy, používané od 60. rokov. Vzor CADPAT TW (Canadian Pattern Temperate Woodland) sa na scénu dostal v roku 1996, a to ako prekryt na novú prilbu CG634. Skladá sa zo štyroch farieb – svetlozelenej, tmavozelenej, čiernej a hnedej. Uniforma s týmto vzorom sa stala štandardom v roku 2002 pre armádu, v roku 2004 aj pre kanadské letectvo. Od roku 2002 bol taktiež dostupný aj CADPAT Arid Regions (AR), určený pre púštne oblasti a savany, pozostávajúci z troch odtieňov hnedej.

Novinkou sa stali aj nové snežné prekryty, ktoré od čisto bielej prešli ku bielemu podkladu s tmavosivými fľakmi. Nové prekryty priniesli taktiež upravenú charakteristiku v IR pásme. Objavili sa taktiež aj správy o vývoji mestského vzoru pre kanadské ozbrojené sily. Ako vzor vyzerá, sa na verejnosť zatiaľ nedostalo, no našli sa úvahy, že okrem armády v urbánnom prostredí by ho mohlo využívať aj letectvo a tiež námorníctvo.

Ďalší štát, ktorého ozbrojené sily začali používať pixelovaný vzor sú Spojené Štáty. Momentálne používané štyri druhy kamufláže tohto typu som spomínal už v prvom článku. Stačí len pripomenúť, že ako prvá používala od roku 2002 digitálny vzor námorná pechota (prechod bol kompletný v roku 2004), v roku 2005 sa pridala aj armáda a neskôr aj letectvo a námorníctvo. Ako základ pre MARPAT, vzor používaný na uniformách námornej pechoty, poslúžil práve vyššie spomínaný CADPAT. Jeho woodland verzia má však trochu iné farby, namiesto dvoch odtieňov zelenej, hnedej a čiernej má dva odtiene hnedej, zelenú a čiernu. Púštna verzia sa podobá viac, tiež totiž obsahuje tri odtiene hnedej.

I keď samotný MARPAT ostáva americkým patentom bez úmyslu poskytnúť ho na používanie komukoľvek ďalšiemu, objavili sa viac či menej presné kópie tohto vzoru na uniformách rôzneho strihu. Používajú ho rôzne menšie armády sveta, v Európe môžeme takmer presnú kópiu nájsť u armády Bosny a Hercegoviny, ďalej na východ je to potom Gruzínska armáda. U nich sa však vyskytuje aj Multicam, púštny MARPAT, či najčastejšie aj 3-farebný americký púštny vzor, najmä u vojakov nasadených v Afganistane. Ďalej stojí za zmienku aj mierne upravená singapurská verzia či púštna verzia, ktorú používa Iracká armáda.

V rokoch 2005 – 2006 sa v Európe vyskytli až dva samostatné pixelované vzory. Jeden z nich v Estónsku, pre ktorého armádu bol vyvinutý miernopásmový aj púštny vzor, a druhý v Chorvátsku, kde boli vyvinuté až tri vzory, miernopásmový, púštny a mestský. Svoj vlastný majú taktiež aj chorvátske špeciálne sily, ten je akýmsi „hybridom“ medzi mestským a púštnym vzorom.

Medzi ďalšie zaujímavé pixelované vzory patria napríklad arménsky či jordánsky KA2, ktorý je dostupný až v piatich verziách a bol vyvinutý firmou Hyperstealth, ktorá má spojitosť aj s podplukovníkom O’Neillom, spomínaným v úvode článku.

Dôležitými hráčmi na svetovej šachovnici, používajúcimi pixelované vzory sú aj Rusko a Čína. Čína má svoje vlastné štyri verzie vzoru Type 07, ako názov napovedá uvedeného v roku 2007. Základným vzorom je samozrejme ten woodlandový, ďalej púštny, zaujímavý je aj morský (oceanic) variant, ktorý používa námorníctvo a námorná pechota, a poslednou je tropický variant, mierne odlišný od tej miernopásmovej lesnej.

Ruská armáda začala v roku 2008 používať pixelovaný vzor, pre ktorý sa rýchlo uchytil názov digi-flora. Skladá sa zo svetlozeleného pozadia, tmavozelených plôch a menších plôch v dvoch odtieňoch hnedej. Taktiež sa objavila aj svetlejšia verzia, skladajúca sa z pieskovej, hnedej, svetlozelenej a čiernej, určená pre pohraničnú stráž v južnejších, suchších regiónoch Ruska, a púštna verzia. Kompletný prechod na túto kamufláž má byť ukončený v priebehu tohto roka.

Afganský vzor vyvinutý firmou Hyperstealth; Foto Camopedia

Ďalšia zaujímavá krajina, ktorá používa pixelované uniformy je Afganistan. Krajina, v ktorej zažilo ZSSR v 80. rokoch svoj vlastný Vietnam, a posledných skoro 10 rokov sa tam odohráva jedna z najdlhších vojen USA, začala svoju armádu nanovo budovať v roku 2002. Jej štandardnou uniformou bola dlho kópia klasického amerického BDU vo vzore M81 Woodland, no od roku 2008 používajú uniformu s modernejším strihom a pixelovaným vzorom. Ten má názov Spec4ce a bol taktiež vyvinutý v spomínanej fime Hyperstealth. Líši sa od schémy KA2 používanej v Jordánsku a tiež existuje v niekoľkých variantoch. ANA používa verziu „Forest“, ktorá sa skladá zo štandardných farieb, hnedej, olivovej a čiernej na svetlohnedom podklade. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že takýto tmavý vzor sa nehodí do krajiny, kde väčšina koaličných krajín používa púštne vzory a najnovšie aj skoro ideálny Multicam, vybraný bol najmä pre svoju efektívnosť v noci, a nestratí sa ani v oblastiach hustejšie pokrytých vegetáciou. Afgánska polícia používa okrem iných uniforiem púštnu verziu tohto vzoru na uniforme s rovnakým strihom.

Slovenský digitálny vzor; Foto archív autora

Posledná krajina, ktorej sa budem v tomto článku venovať podrobnejšie, je Slovensko. Slovenská armáda začala cca v rokoch 2007 – 2008 používať vlastný pixelovaný kamuflážny vzor. Jeho oficiálny názov je vz. 2007, verzie sú dve: Les a Púšť. Podkladovou farbou pre lesný vzor je olivová zelená, na nej sú mešie plochy hnedej, svetlohnedej a čiernej. Púštna verzia sa skladá zo svetlohnedého podkladu, a svetlozelených a tmavohnedých plôch. Z diaľky mierne pripomína americký 3-farebný púštny vzor. Štvorčeky týchto vzorov sú však mierne väčšie ako na väčšine rôznych bežných pixelovaných vzorov. Zaujímavosťou je, že podľa všetkého si ho slovenská armáda vyvinula svojpomocne. Uniformám v tomto vzore sa budem venovať ešte podrobnejšie v ďalších článkoch.

Medzi ozbrojené sily používajúce rôzne druhy digitálneho maskovania sa radia aj armády Arménska, Bieloruska (vzor blízky spomínanej digi-flore), Guatemaly (veľmi podobný MARPATU), Hondurasu, Kuvajtu, Jemenu či Spojených Arabských Emirátov. Taktiež sa objavil aj zdigitalizovaný vzor DPM, ktorý používa Indonézska armáda. Naopak, sú až dva vzory, ktoré najmä pri prezretí z väčšej vzdialenosti pripomínajú digitálne vzory, no nie sú nimi. Ide o fínsky vzor M05 a talianske Vegetato.

Digitálna kamufláž použitá vo filme Children of Men (2006); Foto Camopedia

Zaujímavé je, že boli vyvinuté až dva digitálne kamuflážne vzory, použité výlučne vo filmoch. Prvý je Children of Men (2006), kde urbánny vzor používa Anglická armáda a druhý je film Avatar (2009), kde zaujímavý džungľový vzor používa námorná pechota na mesiaci Pandora.

Verím, že sa mi v posledných riadkoch podarilo zhrnúť históriu a súčasné použitie digitálnych či presnejšie pixelovaných kamuflážnych vzorov. Pokiaľ máte akékoľvek pripomienky či otázky, podeľte sa o ne v diskusii.

Informácie som čerpal najmä zo stránok Wikipedia, Camopedia, ICUS, a z iných historickýh prameňov. Z rovnakých prameňov pochádzajú aj fotografie. Za povolenie uverejniť fotografie dual-tex uniforiem ďakujem Ericovi H. Larsonovi z ICUS.

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře