fbpx

3 dny do výročí: vítězové a poražení

George_Bellows - A Knockout (1921), Columbus Museum of Art, Columbus, Ohio via Wikimedia Commons

Jak se blíží 11. září, objevuje se větší a větší množství textů, které bilancují, popisují příběhy, obecně řečeno, vracejí k teroristickým útokům na Spojené státy. Připomínají se třeba titulní stránky deníků z 12. září 2001. Mezi mé oblíbené patří zvláštní vydání San Francisco Examineru s velkým titulkem „Bastards“.

Samozřejmě nesmějí chybět vítězové a poražení posledních deseti let. Takový pěkný seznam udělalo Rádio svobodná Evropa – Rádio svoboda. Mezi vítěze zařadilo:

  1. americký vojensko-průmyslový komplex (největší expanze investic do obrany obecně, za deset let USA vydaly na obranu, zpravodajské služby a války v Iráku a Afghánistánu sedm bilionů dolarů);
  2. Írán (oslabení Iráku);
  3. soukromé bezpečnostní společnosti (raketový nárůst zakázek);
  4. Vladimir Putin (terorismus jako záminka pro potlačení vzpoury v Čečensku – bez kritiky ze Západu kvůli lidským právům, podobné je to i s dalšími autokraty kolem Ruska. Dodal bych ovšem ještě růst cen ropy, který Rusku ekonomicky pomohl);
  5. ateisté;
  6. robotické prostředky (bezpilotní letouny se staly jedním z nejvýznamnějších nástrojů v protiteroristickém tažení);
  7. Turecko (posílení role v oblasti);
  8. exekutiva (výkonná část moci začala v USA díky „válce proti terorismu“ převažovat nad mocí soudní a legislativní);
  9. WikiLeaks a
  10. afghánský sněžný leopard (konečně byla schválena jeho ochrana, těžko půjde vynutit, ale je to dobrý začátek).

A do plejády poražených podle Svobodné Evropy patří:

  1. rodiny obětí teroristických útoků z 11. září 2001;
  2. Al Kajda (dnes jde o zdecimovanou organizaci);
  3. Pákistán;
  4. rodiny zabitých a zraněných vojáků v Iráku a v Afghánistánu;
  5. New York;
  6. umírnění muslimové;
  7. cestující v letecké dopravě (kontroly, kontroly a ještě jednou kontroly);
  8. havala (omezení tradičního posílání peněz v muslimských zemích);
  9. pacifisté (k tomu bych ještě dodal politická korektnost 90. let) a
  10. Saúdská Arábie (budoucnost královské rodiny je ve hvězdách).

Vše začalo v Afghánistánu. Odtud vzešly útoky, na něj byla směřována odveta. Od roku 2002 jsou v zemi rozmístěny mezinárodní jednotky, které by se během několika let měly stáhnout. Co říkají Afghánci na 11. září? Mnozí z nich o něm nikdy neslyšeli a řada dalších si myslí, že jej Američané provedli sami, aby mohli vést koloniální války.

In a nearby tent that is the camp’s school, his teacher, 22-year-old Mullah Said Nabi Agha, didn’t fare much better. He said he has never seen the iconic image of the Twin Towers burning. He was vaguely aware that some kind of explosion had occurred in America. „I was a child when it happened, and now I am an adult, and the Americans are still here,“ Mr. Agha said. „I think the Americans did it themselves, so they could invade Afghanistan.“

Nejde o tak neobvyklý názor, jak by se mohlo zdát vzhledem k tomu, že 42 procent obyvatel venkova je mladší čtrnácti let a 72 procent dospělých je negramotných. A ti, kteří už o 11. září slyšeli, jsou mnohdy pod vlivem konspiračních teorií pocházejících především z Pákistánu a Íránu, například té o židovském spiknutí.

According to a survey of 15- to 30-year-old men in the two southern provinces where President Barack Obama sent the bulk of American surge troops, 92% of respondents said they didn’t know about „this event which the foreigners call 9/11“ after being read a three-paragraph description of the attacks. „Nobody explained to them the 9/11 story—and it’s hard to win the hearts and minds of the fighting-age males in Helmand if they don’t even know why the foreigners are here,“ says Norine MacDonald, president of the International Council on Security and Development, the think tank that carried out the survey of 1,000 Afghan men in eight districts of Kandahar and Helmand. „There is a vacuum—and it’s being filled by al Qaeda and Taliban propaganda claiming that we are here to destroy Islam.“

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Dusan Rovensky
    24. 9. 2011, 9:08

    Otazka je, zda Pakistan skutecne patri mezi „porazene“ – mohutna spoluprace s Cinou, prosazovani vlastnich zajmu v Afghanistanu a Kasmiru, dvoji hra se Spojenymi staty atd. Po zabiti Usamy bin Ladina a poslednim utoku v Kabulu evidentne Americanum dochazi trpelivost:

    CIA Director David Petraeus met this week with Gen. Ahmad Shuja Pasha, chief of the ISI, to warn him against supporting the Haqqanis.

    „We have credible intelligence obtained through a series of methods that directly implicate the ISI“ in having „knowledge or support“ for Haqqani activities, the official told CNN. „The ISI is providing financing, safe haven, advice and guidance“ to the Haqqanis.

    (viz http://security.blogs.cnn.com/2011/09/23/official-top-pakistani-intel-officials-support-for-terror-network/?hpt=hp_t2 )

    REPLY

Nejnovější komentáře