fbpx

I psi mají PTSD

Psovod Tyler Wood z 2. praporu námořní pěchoty, 8. regimentu, klečí vedle svého psa, desátníka Ace. Psovodi zůstávají se svými psi přibližně rok; Foto Cpl. Jeff Drew, U.S. Marine Corps

V květnu byl v týmu NAVY SEALs, který dostal Usámu bin Ládina i pes se jménem Cairo. Po úspěšné operaci se setkal s prezidentem Barackem Obamou a vlastně je dodnes jediným členem týmu, který byl veřejně představen. Psi byli a jsou velice důležití pomocníci v bojových operacích od Iráku po Afghánistán. Jejich jemný čich pomáhá především při vyhledávání nastražených výbušnin.

V současnosti jsou v běhu dva programy na výcvik psů – u pozemního vojska a u námořní pěchoty -, které mají běžet ještě minimálně další dva roky. Samozřejmě, ani psi nejsou v bojových oblastech ušetřeni rizika. Od května 2010 jich při plnění služebních povinností zahynulo 14, šest dalších bylo zraněno a tři zmizeli. Mimochodem, při havárii vrtulníku, při které zemřelo mimo jiné 22 příslušníků NAVY SEALS, zahynul i psovod a jeho pes.

Pro CETCOM, který má na starosti operace jak v Iráku, tak v Afghánistánu pracuje na 725 psích týmů. Jde jak o vojenské týmy, tak o civilní kontraktory (300), kteří především hlídají základny. Během operace v Iráku přitom sloužilo v jednu chvíli až 1200 psích týmů.

Dogs that suffer physical wounds are first treated by veterinary units deployed to theater, said Army Col. Kelly Mann, director of the Defense Department military working dog veterinary service. Some of the dogs can be treated in theater and returned to duty, said Mann, who also is the director of the military working dog hospital at Lackland Air Force Base, Texas.
More seriously hurt dogs are evacuated to Germany, where they are treated at Dog Center Europe in Kaiserslautern.
If necessary, the dogs are then sent for further care or rehabilitation to the hospital at Lackland, the only veterinary hospital in the Defense Department where they can get specialized veterinary medical and surgical care, rehabilitative therapy and convalescent capability.

Psi, kteří jsou vystaveni bojovým situacím, například útoku sebevražedného útočníka, či výbuchu improvizovaného nástražného systému (IED) mohou, podobně jako lidé, trpět posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Pokud se u psa objeví příznaky PTSD, projde reaklimatizací, aby se zjistilo, zda může být znovu cvičen a poslán zpět do služby. Podle odborníků je to se psy podobné jako s lidmi – někteří jsou bojovou situací ovlivněni, jiní projdou nepříjemnými zážitky bez šrámu na duši.

Základna Leatherneck v jižním Afghánistánu je hlavním táborem námořní pěchoty na jihu. Slouží na ní i 30 psovodů, kteří plní stejné úkoly jako jejich kolegové po celém Afghánistánu a čelí i stejným hrozbám. Jenom letos jich bylo osm zraněno. Zraněn byl i jeden pes. Drak, který se léčil v San Antoniu.

Dogs serve a small but valued role for the U.S.-led coalition that seeks to quell insurgents and transfer security responsibilities to Afghan forces in time for the withdrawal of foreign combat troops by the end of 2014.
Ideally, the dogs give troops an edge in unearthing booby traps laden with explosives or detecting drugs in a region where the Taliban reap profits from poppy harvests used in opium production. A handler and his dog usually follow behind a sweeper with a metal detector at the front of a single-file patrol.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře