fbpx

Pokles násilností a útok v Kábulu

Americké ministerstvo obrany poslalo do Kongresu další zprávu s názvem Progress Toward Security and Stability in Afghanistan. Podle Bloombergu z ní vyplývá například to, že v posledním roce poklesla míra násilí v Afghánistánu – poprvé za posledních pět let. Zkoušel jsem si sehnat originál, ale zatím se mi to nepodařilo, protože oficiální stránka „nefungovala“. Na materiál mimochodem odkazuje i facebooková stránka ISAF. Nu, předpokládám, že během krátké doby bude zpráva stáhnutelná a pak bude možné zjistit, z čeho pramení optimismus. Do té doby musí postačit zmiňovaný Bloomberg.

Násilnosti v Afghánistánu prý poklesly především na jihozápadě, západě a severu (mimochodem tyto oblasti patřily vždy ke klidnějším – nikoli klidným). Napjatá je situace stále na východě země. Jsem zvědav na oficiální data, každopádně hlavním účelem zprávy je hodnocení pokroku stabilizace Afghánistánu, což má vést ke kýženému předávání oblastí a stahování amerických ozbrojených sil tak, aby se to mělo ještě šanci projevit ve volbách příští rok (i když, jak se zdá, hlavním tématem bude ekonomika a nikoli Afghánistán).

The Pentagon attributed the improved security to increasingly effective joint operations with Afghan security forces. The Afghan National Army numbers more than 170,000 now, and the Afghan National Police exceeds 136,000. They’re due to expand to 195,000 soldiers and 157,000 police officers by October of next year. Afghan security forces, while growing, continue to have high attrition rates and lack sufficient strength in the leadership ranks, logistics and intelligence, surveillance and reconnaissance, according to the assessment. Lieutenant General Curtis Scaparrotti, the deputy commander of coalition forces in Afghanistan, said yesterday that he’s confident the U.S. can hand over security throughout the country to Afghan control, as planned, by the end of 2014.

Tlak na to, aby se oblasti předávaly Afgháncům, je velký. Za pár dnů má prezident Hámid Karzáí oznámit názvy provincií, či jejich části, které převezmou pod svou kontrolu afghánské bezpečnostní síly a umožní svým zahraničním kolegům se v nějakém časovém horizontu vyvázat. Takzvaná druhá fáze tranzice by měla být oznámena 2. listopadu na konferenci v tureckém Istanbulu. Podle některých informací by mělo být předáno 17 ze 34 provincií.

The provinces that have to come under the control of Afghan authorities in the second phase of transition period include Helmand in the south, Nimroz in the southwest, Ghor and Herat in the west, Daykundi in central Afghanistan; Balkh, Parwan, Takhar, Badghis, Sar-e-Pul, Samangan and Badakhshan in the north and Kabul, Ghazni, Wardak, Laghman and Nangarhar in the east. The names, which have been mentioned, clearly show that the areas mostly belong to northern and western Afghanistan; whereas, the eastern and southern areas are not included. These areas are not so far very much peaceful and there are serious concerns of security about them.

Nevím, jak byly vybírány provincie zmiňované ve výše uvedené zprávě, ale některé mi nedávají příliš velký smysl, stejně jako druhá věta citátu v souvislosti s výčtem míst v první větě. Ale nevadí, jasněji bude za několik dnů. Tranzice jako taková začala letos v červenci, kdy bylo pod afghánskou kontrolu předáno sedm provincí, včetně metropole Kábulu. Ta vždy patřila k těm klidnějším, nicméně povstalci ji využívají především k psychologickým útokům – provedou akci, která sice nemá velkého praktického efektu, ale otřese vírou ve schopnost vlády zajistit elementární bezpečnost v hlavním městě. Dají se zmínit různé útoky na instituce v hlavním městě, či úspěšný atentát na bývalého prezidenta a předsedu Afghánského mírového výboru Barhanudina  Rabbáního.

Včera, 29. října 2011, zaútočil sebevražedný atentátník v centru Kábulu na vojenský konvoj. Zabito bylo pět vojáků a osm civilistů. Mezi mrtvými je i jeden kanadský příslušník ISAF. Původně se hovořilo o třinácti mrtvých zahraničních vojácích, ale tento počet nebyl potvrzen. K útoku se přihlásil Taliban, který tím dokazuje, že je schopen zasáhnout cíle v hlavním městě.

…the vehicle used in the attack appeared to be a red Toyota Corolla packed with a significant amount of explosives. It was unclear how many people were wounded, said Sediq Sediqqi, a spokesman for the Interior Ministry. The U.S. Embassy in Kabul expressed condolences to families and said it will continue the victims‘ „dedicated work on behalf of peace in this country and region.“ „It’s a shock. It makes you mad. It makes me angry,“ said U.S. Ambassador Ryan Crocker. „We are not going to let these guys win.“

Jde o jeden z útoků, které mají z vojenského hlediska pranepatrný vliv na průběh operací. Psychologický efekt je ovšem mnohem větší a samozřejmě může mít dopad na to, jak jsou vnímány pozitivní statistiky o bezpečnostní situaci v Afghánistánu.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    8. 11. 2011, 16:05

    V rámci tranzice nebylo předáno 7 provincií, ale 3, v ostatních 4 to byla jen provinční města. Jinak naprosto sdílím skeptický pohled k tomuto politickému procesu.

    REPLY

Nejnovější komentáře