fbpx

Na výcviku s bývalým příslušníkem Delta Force

Přepadení VIP kolony; Foto Ondřej Šlechta

Hrdiny akčních hollywoodských trháků s protiteroristickou tématikou bereme zpravidla s rezervou. Filmy o nesmrtelných strojích na zabíjení mají málo společného s realitou. Existuje pár povedených výjimek, jejichž děj a obsazení s realitou velmi souhlasí. Takovým je třeba snímek Černý jestřáb sestřelen, natočený na motivy americké operace „Obnovená naděje“ jejímž cílem bylo chytit hlavu somálské milice Mohammeda Farraha Aidina a která se zvrtla v několikahodinový boj proti desetinásobné přesile. Naskytla se mi příležitost, dostat se do přítomnosti člověka, který jako mladý člen úderného týmu jednotky 1st. SFOD Delta bojoval v roce 1993 v ulicích somálského Mogadiša. Přijel na pozvání slovenské výcvikové firmy Raid and Defense Academy školit příslušníky zvláštních jednotek v technikách boje proti terorismu.

Jim Smith působil v minulosti v US Army Rangers, odkud přešel do Delta Force. V Somálsku patřil k prvnímu týmu, který se během akce v Mogadišu po zásahu raketou zřítil v helikoptéře UH-60 Black Hawk k zemi. Veterán elitní protiteroristické jednotky po odchodu ze služby ale nezahodil samopal do žita. Tak jako řada jeho amerických kolegů se svezl na vlně privatizace bezpečnostního sektoru a založil výcvikovou firmu Spartan Tactical, která poskytuje střelecký a taktický výcvik pro federální a státní složky, ale také zájemce z řad civilistů ve Spojených státech i po celém světě.

Těžko na cvičišti
Nové Mesto nad Váhom, které se nachází jen několik kilometrů od česko-slovenské hranice, bylo chladného říjnového víkendu svědkem výcvikového kurzu, na který se sjeli čeští i slovenští instruktoři různých jednotek speciálního určení. Agentura RDA, pořádající kurz, byla před časem založena bývalými příslušníky speciálních jednotek slovenské armády. Vyvinuli zde celý systém přípravy na rizikové a nebezpečné situace.

Bývalý příslušník Delta Force a nyní soukromý instruktor Jim Smith; Foto Ondřej Šlechta

Můžete zde absolvovat základní kurzy taktické střelby z pistole i útočné pušky, naučit se bojovat v zastavěném prostředí, projít kurzem přežití v extrémních podmínkách, potápět se ve velkých hloubkách, nebo získat certifikaci osobního strážce. Většina výcvikových programů je primárně určena pro bezpečnostní složky, proto sem jezdí cvičit policisté, vojáci i soukromé bezpečnostní agentury, nicméně i civilista bez sebemenších bezpečnostních dovedností může podstoupit některý z výcviků. Když si ho zaplatí.

Slovenští instruktoři nepozvali veterána z Mogadiša na přátelskou besedu o střílení. Smith přiletěl podělit se o své dlouholeté zkušenosti a účastníky, sestávající z instruktorů policejních zásahových, i speciálních vojenských jednotek Česka i Slovenska připravit na rizikové operace, vykonávané ve vozidle. To znamená jak se pokud možno nenechat zabít během přepadu kolony vozidel, což je velmi častá taktika povstalců a teroristických skupin na Blízkém východě, ale čím dál častěji i kriminálních gangů na Západě.

Nacvičovala se například reakce na přepad kolony s diplomatickým vozidlem a evakuace důležité osoby do bezpečí. Autor článku dostal možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké to je být v kůži VIP osoby, která je například během cesty na jednání v rizikové oblasti napadena nepřátelskými ozbrojenci.

Nenechte se mýlit, že jako chráněný subjekt, obklopený vycvičenými lidmi to máte nejsnazší. Naopak, ti na druhé straně v reálu střílí na vás a ne na ochranku, která je pro ně pouze nevítanou překážkou. Bohužel se pak při evakuaci příliš nehledí na komfort, úkolem je totiž ochránit život VIP, takže se na nějaké boule od rantlu dveří z toho, jak vás osobní strážce ověšený samopalem a zásobníky cpe do auta, moc nehledí. Dlužno dodat, že jsem to celé absolvoval několikrát, takříkajíc „na sucho“, i v podmínkách reálné střelby.

Soukromí bojovníci
Jaká je motivace lidí, kteří opustí armádu, aby si založili firmu, trénující armádu? Odpověď je jednoduchá – finance. Stále nové škrty nutí vojáky, ale i policejní složky omezovat výdaje a na nákup nové techniky a další prohlubování znalostí a schopností příslušníků často už nezbývají peníze. Soukromé výcvikové středisko s profesionálním zázemím si za kvalitní výcvik nechá tučně zaplatit a získané peníze může investovat do nákupu nových zbraní bez zprostředkovatelů, nebo zaplatit přílet zkušeného odborníka s mnohaletými zkušenostmi z protiteroristických operací. Takovému trendu se nevyhne ani Česká republika.

Profilový obrázek
Ondrej Slechta
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře