fbpx

Nenasytný čínský drak

V Bílém domě se objevil budoucí čínský prezident, současný viceprezident Si Ťin-pching, aby se pobavil s prezidentem Barackou Obamou o vztazích obou zemí. Možná by se dalo spekulovat, že se tato návštěva odehrála podle rčení: přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíže.

„The main purpose of my visit is to implement the important agreement you had reached with President Hu Jintao and to do some work to move forward the U.S.-China relationship in the right direction set by you and President Hu, that is for our two countries to work together to build a cooperative relationship based on mutual respect and mutual interests,“ said Vice President Xi, in the polite diplomatic terminology often heard from Chinese officials.

Si Ťin-pching by se měl prezidentem stát příští rok. Zdědí zemi, která nezažila posledních dvacet let nic jiného, než vzestup. Nicméně již se objevují náznaky zpomalení ekonomiky a zároveň, rostoucí moc Číny vyvolává obavy a protireakce ve formě tvoření aliancí. I proto nový prezident s největší pravděpodobností nepřistoupí ke snižování výdajů na obranu v příštích letech.

Tím by se potvrdil odhad analytiků z IHS, kteří došli k závěru, že čínské výdaje na obranu se do roku 2015 zdvojnásobí. Ze 119,8 miliardy dolarů v roce 2011 na 238,2 miliardy dolarů v roce 2015. To znamená, že čínský rozpočet bude vyšší, než kombinovaný rozpočet zemí v asijsko-tichomořské oblasti.

Sarah McDowall, head of IHS Global Insight’s Asia Pacific desk, said the projected 18.75 per cent annual growth rate will „intensify concern among various governments“ in the region.
„The political interplay is complex. Perhaps most importantly, it has prompted Washington to undertake a diplomatic campaign to reassert its profile in the Pacific . . . and to maintain a situational awareness of China’s military development,“ she said.By 2015, China’s military spend will be four times larger than second-placed Japan, the report claimed.

Čínský rozpočet v letech 2000-2009 kontinuálně rostl o 12 procent ročně. Čína je hlavním motorem závodů ve zbrojení, které probíhají v Asii. Zatímco Evropa škrtá, Asie je dobrým zákazníkem a ještě nějakou chvíli jím bude. Je nutné ovšem připomenout, že závody ve zbrojení nic moc dobrého historicky nepřinesly.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře