fbpx

Žena poprvé velí fregatě jejího veličenstva

Velitelka Sarah Westová od včerejška velí fregatě HMS Portland

Po 450 letech od založení moderního britského královského námořnictva poprvé velí velké válečné lodi žena. Doposud velely pouze menším lodím, jako jsou minolovky, ale nikdy ne fregatám, či torpédoborcům. Čtyřicetiletá velitelka (u pozemního vojska ekvivalent hodnosti podplukovník) Sarah Westová je od včerejška nejvýše postavenou ženou na fregatě HMS Portland.

West, 40, was trained as a warfare officer and has spent time in the Gulf with HMS Sheffield; she also helped to coordinate the navy’s contribution to the 2003 invasion of Iraq.
„The navy has had women commanders before, but none of them have made that leap up to the big warships,“ said a defence official. „It is a significant step up, but she definitely has the experience to do this.“
West will have a crew of 185 answering to her, and once the Portland has undergone a £20m refit, it will most likely end up on patrol in the Gulf, or in the South Atlantic.

Za necelé tři roky, co provozuji tyto stránky, jde již o několikátou podobnou zprávu. Čísla sice ukazují, že počet žen v ozbrojených silách po světě se zvyšuje přibližně stejným tempem, zdá se mi ovšem, že v posledních několika letech se stále více ženám otevírají složky, které byly předtím zapovězeny (jako třeba ponorky). Možná tento trend souvisí se zvýšeným operačním tempem posledních několika let a s vyšší potřebou personálu. Ale možná jde o nezadržitelné pronikání žen do všech složek ozbrojených sil, na všechna bojiště. Možná. Každopádně je dobré si připomínat, že jedna vlašťovka jaro nedělá…

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    DanBlack
    26. 5. 2012, 13:43

    Blíží se čas Honor Harringtonové… :-)
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Honor_Harrington)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    28. 5. 2012, 19:26

    Nevím jestli se blíží čas Honor Harringtonové, ale rozhodně budou ženy častěji obsazovat bojové velitelské pozice u NĚKTERÝCH druhů vojsk. Letectvo a námořnictvo jsou podle mne ideálními příklady. Varoval bych ale před nekritickým extrapolováním tohoto trendu na jiné druhy vojsk, speciálně na pěchotu (zejména lehkou a výsadkovou, SF). Abych jen neteoretizoval jako obvykle, vezmu si k ruce tentokrát empirická data z AČR.

    1. 43. výsadkový prapor je od počátku roku 2012 výběrovou jednotkou, každý uchazeč o službu v něm musí projít třídenním výběrovým řízením pod řízením instruktorů Výsadkového praporu. Od počátku roku proběhla již 2 výběrová řízení (únor, květen), další proběhne 25. – 27. června. Přihlášky lze posílat do 21. června :-). Z tohoto vzorku účastníků a úspěšných absolventů se pokusím vyvodit určité zobecňující závěry.

    a. Z každého běhu výběrovek dokončí úspěšně 50-60% uchazečů. Vztaženo na ženy (které se mohou hlásit do kategorie A – služba u bojové části praporu, i B – služba u zabezpečovací části praporu) činí toto číslo 75%. Prozatím všechny uchazečky se hlásily do kategorie B (která má měkčí limity a rozlišuje mezi vojáky/němi), žádná do kategorie A (kde jsou limity stejné pro všechny bez ohledu na věk nebo pohlaví).

    b. Vyšší úspěšnost žen si vysvětluji jejich celkově vyšší motivovaností, málo která to jde „jen tak zkusit“. Zpravidla mají jasnou představu proč to dělají a jak toho chtějí dosáhnout. Nejspíš je armádní prostředí naučilo, že aby se jim dostalo stejného uznání/pozornosti, musí být vždy o něco lepší než muži.

    c. I přes celkovou dobrou motivovanost uchazeček (instruktoři by použili výrazu „umíněnost“ :-)) a mnohdy lepší výkony než u některých kolegů v kategorii B však nelze srovnávat výkony uchazečů kategorie A a B. Pokud by laťka byla nastavena pro obě skupiny stejně, ani jedna z uchazeček by neprošla kvůli počtu kliků, přítahů, časovým limitům na běh a pochod atp.

    d. Přestože jsou tedy jejich výkony obdivuhodné, jejich motivace často lepší než u mužských kolegů, procento podaného výkonu z jejich absolutního maxima nejpíše vyšší, nesnesou srovnání s průměrnými a lehce nadprůměrnými uchazeči v kategorii A.

    2. Proto se domnívám, že i nadále bude přetrvávat dominance mužských vojáků u druhů vojsk, kde je fyzický výkon rozhodující nebo důležitý faktor pro splnění bojového úkolu.

    3. Vždy když si nejsem jist, jestli je nějaké opatření/organizační struktura atp. v souladu s efektivním vedením bojové činnosti nebo je naopak módním výstřelkem nebo projevem politické korektnosti, udělám si takovou mentální kontrolu. Kouknu se na organizační strukturu (nebo postupy) IDF. Izraelská armáda si nemůže dovolit stavět/udržovat struktury, které neslouží k efektivnímu vedení/podpoře bojové činnosti, ten luxus jí (narozdíl od nás) není dopřán.

    Až tedy budou ve výsadkových rotách IDF velet výsadkovým četám ženy, je čas se zamyslet a náš postoj přehodnotit. Do té doby mě to nechává naprosto klidným.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    noname
    30. 5. 2012, 10:52

    Letectvo, námořnictvo, proč ne, žádný problém. Dotaz bokem: kam se poděla diskuze o CZ805? Těšil jsem se na odpovědi plk. Bulanta – upřímně mě to zajímá.

    REPLY

Nejnovější komentáře