fbpx

Video z útoku Hakkáního sítě na Salerno

Před několika dny došlo k útoku na předsunutou základnu (FOB) Shank v afghánském Lógaru, kde sídlí i český provinční rekonstrukční tým. Nikdo z Čechů zraněn nebyl, narozdíl od několika desítek Američanů a Afghánců. Jeden americký voják při výbuchu zahynul. Nálož byla podle všech informací velice silná.

Jak takový sebevražedný útok vypadá je patrné z videa Hakkáního sítě, která operuje především ve východním Afghánistánu. Video zveřejnila na konci července organizace Manba Džihád, což je mediální část Hakkáního sítě. Původní délka videa je 69 minut, desetiminutový sestřih uvedený výše se objevil na internetové stránce Liveleak. Přidal jej tam podle Long War Journal známý příznivec džihádistů.

FOB Salerno se nachází v jihovýchodním Afghánistánu nedaleko Chóstu a je terčem útoků poměrně často. Akce Hakkáního sítě proběhla 1. června letošního roku a byla komplexnější, než útok na FOB Shank. Zahynulo při ní sedm kontraktorů, jeden americký voják a další byli zraněni. Po odpálení výbušniny ve vozidle byli povstalci schopni proniknout 50 až 60 metrů do perimetru základny, než byli zastřeleni. Nálož byla pravděpodobně ještě silnější než ta v Afghánistánu, protože základna byla výbuchem mnohem více poškozena.

Na videu je patrné, jak se povstalci připravují na útok. Sebevražedný útočník se směje u bílé dodávky naložené výbušninami. Někteří jeho spolubojovníci mají na sobě americké maskovací uniformy. Poté nastoupí do osobní dodávky a odjíždějí k základně. Následně je na videu vidět odpálení vozidla s výbušninami u bariér chránících základnu. Příslušníci Hakkáního sítě, kteří vše filmují z bezpečné vzdálenosti neustále opakují „Allahu Akbar“, tedy „Alláh je velký“.

The Taliban previously stated that more than 10 tons of explosives and other bomb-making material was used in the truck bomb. „According to the Afghan Taliban’s communiqués about the raid, the explosives-laden vehicle was packed with 8 tons of potassium chloride, 2 tons of TNT, 20 bundles of detonation cord, and several anti-tank mines,“ SITE reported.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    hurvo
    10. 8. 2012, 13:45

    A maju oblecene americke maskace a chest rigy aby ciastocne pripominali americanov

    REPLY
  • Profilový obrázek
    hurvo
    10. 8. 2012, 13:49

    sorry prehliadol som to v clanku

    REPLY

Nejnovější komentáře