fbpx

Íránská propaganda a oslabování USA v Perském zálivu

Americký prezident Barack Obama se na jaře chystá na návštěvu Izraele. Bude to docela důležitá cesta, protože vztahy mezi nimi nebyly v posledních letech nejlepší a zároveň v oblasti kvůli Sýrii, Íránu i důsledkům arabského jara přituhuje. Izraelský velvyslanec ve Washingtonu v souvislosti s návštěvou řekl, že Obama „vyšle silný signál Blízkému východu“. Bude muset být hodně silný, aby něco změnil. A snad přijde ještě včas.

Íránci před několika dny představili nový stíhací letoun se stealth charakteristikami s názvem Qaher 313. Něčím připomíná F-35, něčím F-22, něčím úplně něco jiného. Okamžitě poté se vyrojily úvahy o tom, že se jedná o podvrh. Nebylo by to žádné překvapení, ekonomická situace je kvůli sankcím bídná, jaderný program spolkne velkou část financí a vývoj takového typu letounu není jednoduchý, ani levný. Podle izraelských expertů se zdá, že části představeného stroje jsou udělány s levných plastů přidělaných na kovový podklad. Jedinou skutečnou částí stroje je podle všeho kokpit a vystřelovací sedačka.

Video footage showing the Iranian design airborne „could easily be a radio-controlled model aircraft“, the source claims. Poor-quality footage posted on the internet provides no sense of scale for the platform being flown, and also fails to show its take-off or landing.
Other design factors show „many details that are against any stealth capability“, Israeli experts say, including the Qaher 313 having no visible weapons carrying capability, either internally or externally.

Nebylo by to poprvé, kdy se Írán propagandisticky chlubí něčím, co nemá. V roce 2006 představil novou stíhačku, kterou byl upravený Northrop F-5. Podobné to bylo s představováním helikoptér, které byly až nápadně podobné strojům AH-1 a UH-1.

Alespoň zbývá jaderný program. Ten skutečný je, i když nikdo neví, jak vážná je situace. Íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád byl nyní v Egyptě a cestu do země „osvobozené“ arabským jarem samozřejmě využil k vysílání signálů. Mimo jiné řekl, že Írán již jadernou velmocí je a že by se s ním tak mělo zacházet. Dodal, že na Izrael se útočit nechystá, byť by to bylo jednoduché.

A bez zajímavosti není ani to, že ajatolláh Ali Chamenejí odmítl bilaterální jednání se Spojenými státy o íránském jaderném programu. Stalo se tak 24 hodin poté, kdy ministr obrany Leon Panetta oznámil, že kvůli škrtům v rozpočtu budou moci USA udržovat v Perském zálivu pouze jednu letadlovou loď s doprovodnými plavidly. Bilaterální rozhovory s Íránem navrhl viceprezident Joe Biden o víkendu. Těžko říct, jestli se předtím s Panettou o oslabení námořních sil v Perském zálivu radil. To je najednou signálů…

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře