fbpx

Co se škádlívá, rádo se mívá. Vždy?

Ruská loď Maršál Šapošnikov vplouvá do přístavu Apra na Guamu (2006); Foto photographer's Mate 2nd Class Mark Allen Leonesio, U.S. Navy

Už delší dobu není tajemstvím, že rusko-americké vztahy jsou, po nadějných 90. letech minulého století, více než chladné. Moskva se občas chová, jako kdyby studená válka dávno neskončila a Rusko bylo tou uznávanou supervelmocí jako tehdy. Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli tomu tak není, jsou ruské činy spíše testováním, škádlením a vymezováním se než působením vážnějších škod (co neznamená, že by se někdy v budoucnu tak nemuselo stát).

A tak třeba ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nebere telefon novému americkému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu s odkazem na své cestování po Africe. Mimochodem, Kerry chtěl s Lavrovem probrat (v prvním „diplomatickém koncertu“ po nástupu do funkce) další postup po severokorejském jaderném testu a oznámení, že budou následovat další testy nejenom nukleární, ale i nosičů. Vše tedy dopadlo dle očekávání a jako vždy. Velmoci i Organizace spojených národů vyslaly, tentokrát skutečně, ale skutečně silné varování a u toho asi do příštího porušení několika rezolucí Severní Koreou zůstane.

Dalším projevem zmiňovaného škádlení jsou přelety ruských bombardérů ve vzdušných prostorech Spojených států, či evropských spojenců. Nejedná se o nic zcela tak neobvyklého ani nad evropským kontinentem, ani nad ostrovy ani nad severním územím Spojených států. Zatím poslední přelet ruských bombardérů Tu-95, v kódu NATO označovaný jako „Medvěd“, vyzbrojených jadernými pumami se uskutečnil před pár dny nad ostrovem Guam. Na rozdíl od létání v blízkosti, nebo překračování hranice například britského vzdušného prostoru a prostoru baltských zemí je přelet nad oblet jihotichomořského Guamu hodnocen jako dosti neobvyklý. Bombardéry byly zkrátka dosti daleko od obvyklých tras.

Akce může souviset s přáním administrativy Baracka Obamy, znovu zmíněném v poslední Zprávě o stavu unie, dohodnout se s Ruskem na radikální redukci jaderných zbraní a se snahou připomenout, že je dobré udržovat drápy a nepodléhat „snům mírových aktivistů“ (s nadsázkou řečeno). Může jít ovšem i o jasný a vážnější signál, že Rusko je také důležitým hráčem v jihovýchodní Asii, která se stále více stává ohniskem napětí a je centrem americké pozornosti, a že snadno dosáhne jakéhokoli potenciálního cíle.

Guam je důležitý v nové americké strategii k Asii. Na konci ledna na něm byly rozmístěny dva strategické bombardéry B-2 a již předtím dočasně letouny F-22, tři útočné ponorky s jaderným pohonem a bezpilotní stroje Global Hawk. Na ostrově je na 200 příslušníků námořní pěchoty.

Guam also plays a key role in the Pentagon’s semi-secret strategy called the Air-Sea Battle Concept designed to counter what the Pentagon calls China’s anti-access and area denial weapons—precision guided missiles, submarines, anti-satellite weapons, and other special warfighting capabilities designed to prevent the U.S. military from defending allies or keeping sea lanes open in the region.

Načasování přeletu ruských bombardérů na Guamem bylo poměrně dobré i z toho důvodu, že v oblasti probíhá americko-australsko-japonské cvičení COPE NORTH. Možná se Rusové chtěli připomenout, že by příště bylo dobré pozvat i je…

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Jarda
    19. 2. 2013, 21:52

    Panu Šulci,
    jak jste přišel na to, že „… přelet ruských bombardérů Tu-95 … se uskutečnil před pár dny nad ostrovem Guam“?

    Já totiž ve Vámi odkazovaném článku čtu třeba:
    „Two Russian nuclear-armed bombers circled the western Pacific island of Guam“, případně
    „The Russian Tu-95 … were followed by U.S. jets as they circumnavigated Guam on …“.

    Jinými slovy ony bombardéry pouze Guam oblétly.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    19. 2. 2013, 22:35

    Ad Jarda

    Diky za upozornění, rozmáchl jsem se při psaní příliš. Text jsem upravil. Nicméně na podstatě popisovaného to nic nemění.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    rtm.v zál. Láďa
    20. 2. 2013, 18:59

    A ještě není jisté, zda měli na palubě skutečně nukleární výzbroj, nebo ji měli v podvěsu. To že jsou schopni ji nést a aplikovat je jiná věc.
    Tvrzení „nuclear – armed bombers“ je pro nezúčastněné a laiky zhola nemožné ověřit. Jak to bylo skutečně vědí jen posádky oněch TU-95.
    Tady bych to viděl a relevantností přirovnal na podobně „zaručenou zprávu “ s „ověřitelností“ z Daily mirror typu “ britská královna má ve svém šatníku 1000 podprsenek“
    Zkusil bych použít ekvivalent. Někdejší letectvo ČSSR mělo ve výzbroji letouny SU-7 který dokázal plnit úkoly atomového bombardování a tyto manévry a-bombardování (2) se také nacvičovali. Ačkoliv někdejší ČSLA ve své výzbroji nikdy atomové zbraně neměla.
    a oblety?? Je vidět, že si nepamatujete dobu (snadd kvůli věku?) kdy z britských základen startovali SR-71 které prolétali okolo st. hranice ČSSR směrem do Skandinávie a plnili úkoly Sigint, Elint.
    Tohle „cenění zubů“ je již tradiční, jen bych v posledních a hlavně do budoucna schopnosti a možnosti Ruské federace nebo Číny nepodceňoval, spíše respektoval
    Doba se změnila a díky internetu máte možnost získat relevantní informace. Aniž bych se nějak vychloubal, tak vládnu alespoň částečně jak AJ, tak RJ, což poskytuje trochu více luxusu než jednostranné informace.

    REPLY

Nejnovější komentáře