fbpx

USA testují přístroj pomáhající s léčbou poranění mozku

Není tomu tak dlouho, kdy jsem na OWOP psal o statistikách, podle kterých od roku 2000 do poloviny roku 2012 prodělalo zranění mozku 253 330 amerických vojáků. Pohmoždění až vážnější úrazy mozku se dají považovat za poměrně častý průvodní jev služby. I proto začnou nyní vědci v americkém pozemním vojsku klinicky testovat zařízení, které vysílá signály do mozku prostřednictvím jazyka, který je velice citlivý.

Vojenští vědci budou zkoušet přístroj s názvem Portable NeuroModulation Stimulator, neboli PoNS, s univerzitními kolegy z Wisconsinu. Přístroj vznikl jako komerční projekt podporovaný společností  NeuroHabilitation Corporation, kterou založil známý herec a moderátor Montel Williams. Tento bývalý příslušník námořní pěchoty (sloužil přes dvacet let) se zajímavým životním příběhem byl v roce 1999 diagnostikován s roztroušenou sklerózou.

Cílem PoNSu je obnovit kontrolu mozku nad mentálními a fyzickými funkcemi po úraze. Používá se vcelku jednoduše – voják si vloží do úst jednu jeho část, která vysílá slabé elektrické impulsy a zároveň probíhá 20-30 minutová terapie, jejíž součástí jsou fyzická i kognitivní cvičení.

Preliminary data from University of Wisconsin showed CN-NiNM to have great potential for a wide variety of neurological issues. Remarkably, the therapy doesn’t only slow functional loss, but also has the potential to restore lost function. That’s why researchers are saying that it „breaks the rules.“

Přístroj a terapie mohou pomáhat i pacientům trpícím Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, či po mrtvici. Právě proto se při jeho vývoji tak angažuje Williams, kterého po počátečních slibných výsledcích testů napadlo, že by jej mohly využívat ozbrojené síly pro vojáky, kterým poranil mozek například výbuch IED.

„This exciting agreement leverages a unique private-public partnership,“ said Col. Dallas Hack, director of the USAMRMC Combat Casualty Care Research Program. „By collaborating with University of Wisconsin-Madison and NeuroHabilitation Corporation, we maximize our resources to explore a potential real-world treatment for injured service members and civilians with a variety of health conditions.“

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    23. 2. 2013, 23:27

    Skvělý nález Františku, jsem rád, že jste to sem dal. Byla by to šance i pro těžce raněné u nás.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    čet. Lukáš Hergott (Hery)
    24. 2. 2013, 11:18

    zajímavá technologie, též jsem psal článek o jedné zajímavé technologie pro válečnou medicínu:

    http://www.armadninoviny.cz/darpa-vyviji-penu-proti-vnitrnimu-krvaceni.html

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Hlas zdola
    25. 2. 2013, 6:05

    Pro Lukáše z válečné medicíny budeš asi znát když ne tak pro zajímavost co se používá
    -Cyklokapron -Tranexamic Acid
    -NovoSeven
    Ale našim medikům to asi nikdo nedá. V podstatě ani nemáme žádný pain management kterého by jsme se mohly držet.Každopádně je dobré že svět jde dopředu.

    REPLY

Nejnovější komentáře