fbpx

Závody ve zbrojení a čínsko-ruská družba

Dvě studie potvrzují to, co čtenáři tohoto blogu již vědí docela dlouho – spirála zbrojení v Asii se točí na plné obrátky. To zvyšuje riziko konfliktů, protože třecích bodů mají jednotlivé země regionu mezi sebou více než dost. A nejde pouze o import zbraní. Například podle zjištění Stockholmského ústavu pro výzkum míru (SIPRI) Čína „vystrnadila“ Británii z klubu největších pěti exportérů zbraní na světě s pětiprocentním podílem na světovém trhu. Je to poprvé od roku 1950, kdy není Británie mezi největší pětkou.

China’s arms exports in 2008-2012 grew by 162 percent compared with the previous five years, with 55 percent going to Pakistan “due to large outstanding and planned orders for combat aircraft, submarines and frigate.”
“China’s rise has been driven primarily by large-scale arms acquisitions by Pakistan,” Paul Holtom, a research director at SIPRI, said in a news release. “A number of recent deals indicate that China is establishing itself as a significant arms supplier to a growing number of important recipient states.”
Pakistan has long been China’s key ally in South Asia. The report also named Myanmar, Bangladesh and Venezuela as importers of Chinese arms.

Mezinárodní ústav pro strategická studia (IISS) ve své každoroční zprávě Military Balance konstatuje, že zatímco v Evropě a v Severní Americe dochází k poklesu obranných výdajů, země Středního východu a Severní Afriky, Rusko, Latinská Amerika a Asie utrácejí na zbrojení více a více. Poprvé dokonce výdaje asijských států na obranu překonaly výdaje evropských členů Severoatlantické aliance.

This is not simply a result of Asia spending more; it is as much a result of states in Europe spending less.  In 2012, European NATO members’ defence spending was, in real terms, around 11% lower than in 2006. This reduction continues to shape military capabilities, and especially in the United Kingdom, France, Germany, Italy and Spain which account for almost 70% of European spending. According to our data, total military personnel in European NATO states have reduced from 2.51 million in 2000 to 1.86m for the same set of states now, a decline in excess of 25%. The intention was that reduced numbers, when combined with structural reforms, would produce an increase in the usability of armed forces. But in many European countries, this has not happened.

A možná by nikoho nemělo překvapit, že nový čínský prezident Si Ťin-pching vyrazil na první zahraniční návštěvu do Ruska, kde spolu s prezidentem Putinem oznámili uzavření obchodních dohod za dvě miliardy dolarů. Z pohledu Evropanů je jediné možné správné chápání této cesty následující: Rusko je klíčový partner, nejenom ekonomický (jak to dopadne se Sibiří je stále otevřená otázka), ale i v mezinárodní politice. To se projevuje třeba při nepřímé podpoře Číny ve sporu s Japonskem, při odporu jakékoli akci v Sýrii a podobně. Zkrátka rusko-čínský tandem, který sice není monolitem, ale i tak je silný, bude komplikovat evropské sny po „lepším světě“. Američanům zase návštěvou vzkazuje, že proti jejich snaze vytvářet spojenectví s asijskými zeměmi a vyvažovat Čínu bude čelit nasazením těžké váhy – Ruskem (jehož vztahy s USA i Evropou jsou již nějakou chvíli prachbídné).

A asi by mělo být chápáno jako signál i to, že z Ruska se čínský prezident přesouvá rovnou do Afriky. Do 30. března by měl navštívit Tanzanii, Jižní Afriku a Republiku Kongo (Brazzaville).

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Steve Prosek
    23. 3. 2013, 21:27

    Dovolim si poznamenat ze vztahy mezi Cinskou stranou a Ruskem nejsou tak citankove optimisticke. Je tu stale pulsujici otazka teritoria „dalneho vychodu“ a Sibire jako takove. Sibir ohromne teritorium soucast Ruska je na mnohych cinskych mapach oznacovana jako „uloupeno Cine“.

    Sibir sama ma mit statisticky asi 18 milionu obyvatel z toho 4 miliony Cinanu, kteri se zeni s Ruskami. Ty snatky na strane Rusek jsou velmi vyhledavane. Na tuto zkutecnost upozornoval Putin v minulem roce. Volny pohyb Cinanu do Sibire nedokaze ruska strana nijak zamezit.
    Guverner Vladivostoku se zmita mezi dvemi (tremi) silovymi poly Moskva/Bejgin/Tokyo.

    Cina sama ma nesmirne vnitrni spolecenske problemy kdy jizni provincie nejsou naprosto ochotne prijimat populaci ze severu zijici v myslenkovem svete Mao velkeho pochodu, zatim co obyvatelstvo megapolisu jako je Shanghai zije zpusobem atlanticke civilizace.

    Do toho vseho vzrustajici napeti Cina versus ostatni staty Asie s Vietnamem, Filipinci v cele vcetne sporu s Japonskem … nemluve uz o nesmyslnem deni v severni Koreji kde Cina ma sice sveho strasaka ale na druhe strane ohromne ekonomicke vazby s jihem vytvari dalsi napjate ohnisko neprijemneho stretu.

    Cestu po magistrale jsem ze studijnich duvodu vykonal pred nekolika lety …. Irkutsk-Vladivostok po leve strane tma, po prave rozarene reklamy od McDonalda po Audi ….. paradox.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michal Thim
    24. 3. 2013, 20:04

    Ja bych to se s tim zbrojenim nevidel tak jednoznacne, faktem je, ze rada regioalnich armad potrebuje modernizaci jako sul a zaroven se jim ekonomicky dari trochu lip nez na Zapad. Tedy alespon donedavna…ale uznavam, ze to neni moc dobrej mix v kombinaci se obnovenym napetim v oblasti Jihocinskeho a Vychodocinskeho more.

    REPLY

Nejnovější komentáře