fbpx

Go v praxi?

Historicky je jednou z největších obav Číny, že bude obklíčena nepřítelem, nebo nepřáteli. Tato obava je ne nepodobná strategické hře Go, ve které hráči obkličují jeden druhého kladením bílých nebo černých kamenů. Říká se, že tato obava je i důvodem, proč je Čína tak aktivní při získávání spojenců a partnerů na různých místech glóbu.

Nyní Bill Gertz z Washington Times přišel se zajímavým pohledem – Čína čelí hrozbě obklíčení tím, že se snaží obklíčit Spojené státy. Kromě zajišťování si zájmů ve svém okolí totiž Peking proniká nejenom do Afriky, ale především na západní polokouli, což by zajisté nejenom u prezidenta Monroea vyvolalo infarkt.

The Chinese strategy is highlighted by Xi’s current visit to Trinidad, Costa Rica, and Mexico where he announced major loans of hundreds of millions of dollars that analysts say is part of buying influence in the hemisphere.
U.S. officials say the visit to the region has several objectives, including seeking to bolster Chinese arms sales to the region amid efforts by Russian arms dealers to steal market share.
States including Venezuela, Ecuador, Bolivia, and Mexico recently purchased Chinese arms but are said to be unhappy with the arms’ low quality. For example, Chinese YLC radar sold to Ecuador in 2009 did not work properly and sales of Chinese tanks to Peru also ran into quality problems. Both states are now looking to buy Russian weaponry, a U.S. official said.

A to není zdaleka vše. Číňané docela hodně investují i do kanadského ropného a plynařského průmyslu a mimochodem, s Kanadou uzavřeli i dohodu o spolupráci. Zkrátka a jednoduše, hry, které známe z období studené války, jsou zpět – probíhá rozdělování světa a vytváření stabilních i ad hoc koalic k prosazování zájmů svých a zadržování jiných, studenti geostrategie mají výhodu. Hrací plocha je ovšem docela dobře známá, podobně jako prostor deskové hry Go. Jediné, co ji může posunout do nových dimenzí je další prostor. A ten čeká. Vesmír…

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    civil
    8. 6. 2013, 9:57

    Jak dlouho je Čína světovou hospodářskou velmocí,zhruba posledních 20 let?Jak dlouho je Čína regionální vojenskou velmocí,zhruba posledních 15 let?

    Jak dlouho jsou USA hospodářskou velmocí,zhruba 70 let?Jak dlouho jsou USA světovou vojenskou velmocí,zhruba 65 let?A jak dlouho jsou USA jedinou vojenskou super velmocí,cca 20 let?

    Čína má tedy co dohánět,aby se jednou v daleké budoucnosti vyrovnala USA,ale ambici dostat se na světovou špičku má více států jak dokazuje uskupení BRICS.

    REPLY

Nejnovější komentáře