fbpx

Za tisíc pum, aneb Putinův útok na sebeobraz USA

Russian president Vladimir Putin in Guggenheim museum; Photo www.kremlin.ruTýdny dohadování o tom, kdo a jestli vůbec by měl zaútočit na Sýrii, jsou alespoň na chvíli u konce. Americký prezident Barack Obama před pár dny s úlevou přijal ruský plán na odstranění chemického arsenálu v Sýrii a pozastavil přípravu plánů na použití síly. Ruský prezident Vladimir Putin svou argumentaci proti vojenské operaci shrnul v komentáři pro list New York Times, kde mimo jiné připomínal, že je krajně pravděpodobné užití chemických zbraní povstalci, nikoli režimem a že v Sýrii bojuje řada muslimských extremistů, kteří, pokud padne Asad, mohou bez problémů dorazit do různých zemí a tam ohrožovat nás všechny (myšleno primárně Rusy a Američany).

Syria is not witnessing a battle for democracy, but an armed conflict between government and opposition in a multireligious country. There are few champions of democracy in Syria. But there are more than enough Qaeda fighters and extremists of all stripes battling the government. The United States State Department has designated Al Nusra Front and the Islamic State of Iraq and the Levant, fighting with the opposition, as terrorist organizations. This internal conflict, fueled by foreign weapons supplied to the opposition, is one of the bloodiest in the world.

Otázka Sýrie je již dlouho vydávána za zásadní nejenom z hlediska Blízkého východu, ale i euroatlantické oblasti. Jedná se ovšem minimálně o dvě části jednoho celku. Zatímco občanská válka různých skupin je jednou úrovní, podpora těchto skupin ze zahraničí, až po střet velmocí o tom, jestli má dojít k zásahu a zda tento zásah je legitimní je úrovní druhou. Pokud přistoupíme na toto rozdělení, pak se dá snadněji analyzovat dopad akce/reakce v Sýrii na blízké a daleké okolí, včetně politiky na globální úrovni. V tu chvíli se i dá souhlasit s provokativním pohledem realisty Stephana Walta, který se objevil v jeho článku s názvem Syria Matters Less Than Everyone Thinks.

Je fakt, že útok na Sýrii by rozhodně nevypovídal nic o globální kvalitě moci Spojených států. Byla by to jedna z dalších akcí v zemi, která nemá pro Washington strategický význam (pokud tedy budeme marginalizovat význam Izraele, což Walt s radostí občas činí), ve které se USA nechtějí nikterak výrazněji angažovat a ze které jim nekyne nic zásadně zajímavého ani v pozitivním, ani v negativním smyslu. Problém je ovšem s druhou úrovní, která by neměla být opomenuta.

Konkrétně jde o zvyšování aktivit Ruska ve Středomoří mimo jiné právě kvůli Sýrii. Rusové do oblasti vyslali další tři lodě, čímž se počet jejich vojenských plavidel zvýšil na deset. O den později, tedy včera se objevila zpráva sice zcela nesouvisející se Sýrií, ale důležitá pro druhou úroveň – Rusové se po více než dvou desítkách let vracejí do arktických oblastí a budou v nich udržovat permanentní vojenskou přítomnost. Tento tah samozřejmě souvisí s táním ledu a očekávanou nerostnou bonanzou v oblastech kolem severního pólu, na kterou si dělá zálusk řada států.

To, že se Rusům podařilo odvrátit útok, do jehož přípravy se Barack Obama vmanipuloval, zvyšuje jejich váhu na Středním východě. Posilování vojenské přítomnosti ať už v této oblasti, či jinde po světě je pak jen přirozeným doprovodným jevem, který bude sílit, nikoli slábnout. Vzhledem k tomu, že naprostá většina světa je již známa a „obsazena“, žádná expanze nemůže probíhat na ničí úkor. Vždy musí být někdo oslaben. Zvyšování ruské přítomnosti ve Středomoří probíhá primárně na úkor Spojených států, proto není Sýrie zcela nezajímavá, i když bombardování nemusí být vždy tím nejlepším způsobem, jak si vykolíkovat hřiště.

V Putinově komentáři je jeden velice zajímavý moment, ve kterém (s využitím Obamova proslovu k Sýrii) útočí na samu podstatu toho, co by se – v posledních přibližně 200 letech – dalo označit za jeden z pilířů sebeobrazu Spojených států. Jde o „americkou výjimečnost“, která z USA dělá velkou zemi, vzor svobody a demokracie a tedy příklad pro všechny ostatní (mimochodem, tento termín nevymysleli Američané, ale je úzce spjat s francouzským politickým myslitelem Alexisem de Tocqueville, který jej použil při popisu Spojených států v 19. století).

It is extremely dangerous to encourage people to see themselves as exceptional, whatever the motivation. There are big countries and small countries, rich and poor, those with long democratic traditions and those still finding their way to democracy. Their policies differ, too. We are all different, but when we ask for the Lord’s blessings, we must not forget that God created us equal.

Posilování na diplomatické i vojenské šachovnici je pro tuto chvíli možná nevýznamné ve srovnání s útokem na klíčová slova zasazená v americkém vnímání sebe sama: výjimečnost, demokracie, Bůh, požehnání a rovnost. Dobrý, i když zdánlivě jednoduchý, výstřel na konkurenta. Vzhledem k tomu však, že většině fyzických konfliktů předchází útok verbální, je Putinův šťouchanec zaznamenání hodný. A typické americké vysvětlení, proč se tak stalo, může znít, jako v textu Davida Maxwella s názvem Putin is Afraid of American Exceptionalism: Still reeling from the Defeat of Global Communism in the War of Ideas.

Lastly, we should understand why Putin wrote what he did.  He remains in fear of America.  American ideals helped to defeat the Soviet Union.  As Putin tries to raise the Russian bear and regain some semblance of the power the Soviet Union once held, it will have to compete with the United States.   He cannot compete head to head with American instruments of national power.  Therefore he must try to undermine them and the most important one in the 21st Century is the informational instrument.  If he can attack and undermine American ideals he may have a chance to achieve his goals.  This was his objective and as in the Cold War let’s make sure he fails.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Ivo
    16. 9. 2013, 20:20

    Výborný článek. Jde k jádru věci a ne do živého. Zaměřím se jen na jeho hlavní tezi – proč stálo za to prezidentovi Putinovi psát do New York Times a zpochybňovat americkou výjimečnost.

    V jeho situaci je to skutečně ten nejlepší možný způsob, jak zabránit americkému intervencionismu – vojenským odstrašením nemá šanci, ale pokud zpochybní morální odůvodnění většiny amerických intervencí, výsledek se vzhledem k reprezentativnosti americké demokracie nakonec projeví.

    Vybral si sice vhodnou dobu – americká veřejnost je již unavena neustálými intervencemi na Středním východě, ale zároveň si vybral velice obtížný cíl. „Americká výjimečnost“ je realitou, a to podle hesla „Perception is Reality“ – zkrátka dokud většina Američanů věří, že USA jsou země jako žádná jiná, a proto je třeba na USA uplatňovat jiné standardy a zároveň mají USA právo se chovat na mezinárodní scéně jinak než kdokoliv jiný, tak tomu tak i je.

    Z osobní zkušenosti ze studia v USA mohu říci, že tento postoj sdílí prakticky všichni Američané s čestnou výjimkou levicových radikálů. Je to dáno jednak jejich omezenou schopností se na sebe dívat z vnějšku očima jiných, za druhé jejich nedostatkem jiných referenčních bodů (většina Američanů nikdy nebyla mimo spojené státy, jelikož nevlastní pas). To ještě posiluje jejich totálně decentralizovaný vzdělávací systém, který je z hlediska historie naprosto zahleděn do sebe. Bez jakéhokoliv přehánění je pravděpodobnější, že průměrný Američan bude vědět jméno velitele obsluhy majáku hlásící přiražení britské invazní flotily během Války o nezávislost, než národnost Napoleona Bonaparte. Rovněž jejich znalost historie je v mnohých případech až zarážejícím způsobem „upravena“ – Válka 1812, Americko-španělská válka a další – u obou těchto modelových případů je chápání běžných Američanů popostrčeno k sebevnímání „nebyli jsme jako oni“ (přestože v obou případech naopak byli…)

    Při mé poznámce, že jejich koncept „Manifest Destiny“ – tedy morální ospravedlnění expanze přes kontinent na západ až k břehům Pacifického oceánu, je plně srovnatelný s pochodem Rusů přes Sibiř k tomu samému oceánu, v té samé době, s velmi srovnatelným výsledkem, jen na opačnou světovou stranu, nedokázali mnozí spolužáci skrýt své překvapení/rozezlení…

    Jenže mimo USA má dnes „Americká výjimečnost“ stále menší pochopení, pokud ji někdy skutečně měla. U Evropanů sice z jiných důvodů než u Rusů nebo Asiatů, ale to na věci nic nemění.

    Proto by na venek měly USA adoptovat striktně utilitární intervenční politiku Viktoriánské Anglie. To je pro většinu světa, ale především jejich nejbližší spojence, zcela pochopitelná a zároveň mnohem přijatelnější (a také realističtější) strategie. O poznání hůře se to bude prodávat Američanům, kteří se prostě nechtějí vidět jako morální ekvivalent Britského impéria. Jenže nad tím slunce nezapadlo nějaké to století, přestože mělo směšně malou armádou proto, že dokázalo identifikovat svůj národní zájem a bez zaváhaní ho obhajovat. Intervence ve jménu vyššího dobra neměly v politice Britského impéria místo (resp. napadá mne jen jedna jediná operace Royal Navy z tohoto soudku).

    REPLY

Nejnovější komentáře