fbpx

Ideální oběť se hledá těžko

Ideální oběť se hledá těžko

V České republice dnes patrně není nikdo, kdo by neznal jména Hany Humpálové a Antonie Chrástecké. V březnu roku 2013 cestovaly přes jihozápadní Pákistán do Indie. Cestou byl jejich autobus přepaden a ony uneseny neznámo kam. Až po téměř dvou letech se je podařilo dostat zpět do Česka přes tureckou humanitární organizaci IHH. Pro mnoho z nás jde o zcela nepředstavitelný příběh se šťastným koncem, který na první pohled musí citově zasáhnout každého českého občana a vybízet k solidaritě s oběma dívkami.

Foto: Flicr, licence CC

Foto: Flicr, licence CC

Přesto, jak se zdá, tak tomu tak není. Ukázal to nedávný výrok prezidenta Miloše Zemana. Ten při jednom z rozhovorů prohlásil, že je sice rád, že jsou obě doma a v pořádku, ale že si zajetí zavinily. Uvedl také, že všem způsobily pouze starosti a nepočítá s tím, že by se s nimi setkal. A ačkoliv prezident je známý svými kontroverzními výroky a postoji, část české veřejnosti mu vlastně dala za pravdu. V čem ale spočívá takový pohled na tyto dvě oběti únosu?

Mýtus ideální oběti
Jedním ze způsobů jak tyto postoje veřejnosti vysvětlit je mýtus ideální oběti. Jde o pojem pocházející z kriminologického vědního oboru viktimologie. Ta se zabývá typologizací obětí a snahou vysvětlit jejich chování v souvislosti s trestnými činy. Zmiňovaný mýtus ideální oběti vysvětluje často většinový názor veřejnosti, policie a soudců na oběti. Většina lidí si totiž pod pojmem „oběť“ představuje někoho, kdo primárně splňuje šest základních znaků. Je ve srovnání s pachatelem slabý, nevystavuje se rizikovým situacím, nenese na vzniku zločinu žádný podíl. Dále se uvádí, že s pachatelem není v žádném vztahu, pachatel je jednoznačně silný a špatný a oběť celkově disponuje „správnou“ kombinací síly, slabosti a atraktivity.

Ačkoliv je tak zřejmé, že jen velmi malé procento obětí všech trestných činů po celém světě splňuje tyto podmínky, je dokázáno, že čím méně se oběť tomuto ideálu přibližuje, tím menší podporu od okolí získá. Pokud se například obětí znásilnění stane atraktivně oblečená žena vracející se v podnapilém stavu v noci z baru, je její dovolávání se spravedlnosti daleko obtížnější.

Jak se zdá, je to částečně i případ Hany a Antonie. Ačkoliv stále jde o oběti zajetí, které trvalo bezmála dva roky, k takzvaným ideálním obětem mají daleko. Nejvíce jejich idealizaci sráží skutečnost, že byly uneseny v jihozápadním Pákistánu, a to na cestě z Íránu do Indie. Celá tato oblast je chápána velkou částí české populace jako vysoce riziková a je jedno, zda kvůli teroristickým útokům nebo kriminalitě. Dalším faktorem může být podíl na vzniku daného trestného činu, tedy jejich únosu. Jak je často citováno, projíždět touto oblastí bez mužského doprovodu je hazardem. Dvě Evropanky pak mohou být chápány jako atraktivní cíl. Antonie a Hana tedy dle mnohých tím, že cestovaly osamoceny, ke svému únosu vlastně nepřímo přispěly. Policista, který obě Češky doprovázel, bývá často v této souvislosti marginalizován.

Celou věc do značné míry vyvažuje skutečnost, že dívky se staly oběťmi teroristického útoku. Pokud se tedy nakonec neprokáže, že to skutečně byla „pouze“ skupina organizovaného zločinu. V případě teroristického útoku má totiž velký dopad na idealizaci obětí, že jde o takzvaný signální zločin. Ten symbolizuje obecnější problém a riziko pro celou společnost. To samozřejmě terorismus je, nicméně zde opět může figurovat místo, na kterém se čin stal. Pákistán je totiž zemí velmi vzdálenou, která na rozdíl od Egypta či Tuniska není vnímána jako klasická turistická destinace.

Oběma dívkám v konečném důsledku neprospělo ani jejich chování na videu, které jsme viděli ve zprávách a na internetu. Zde se totiž v očích populace nemusí chovat tak, jak by se dalo očekávat. Při výpovědích toho, co se jim stalo, se usmívají a alespoň na první pohled neprojevují žádné trauma. Už těžko se pak vysvětluje, že takové chování může být důsledkem euforie, kterou v té době musely prožívat. Velmi problematické je také jejich oblečení na videu. To, že na sobě mají šátky, totiž ještě více snižuje jejich důvěryhodnost a míru empatie českých diváků. Člověk si nemusí uvědomit, že byly natáčeny v muslimské zemi zřejmě tureckým štábem. Mít na sobě šátek tak byla buď podmínka ostatních, nebo ze strany dívek alespoň slušnost.

Tento článek neměl ambice kritizovat nebo polemizovat s rozhodnutím prezidenta o tom, že unesené dívky nepřijme na Hradě. Cílem bylo ukázat, jak je ve společnosti zakořeněn mýtus ideální oběti. Jenže protože jsme každý jiný a někdo touží poznávat exotické destinace, vyzývavě se oblékat, nebo prostě jen nebýt obyčejným člověkem, máme důvod k tomu, nepřistupovat ke každé oběti stejně. Mýtus ideální oběti je ostatně jedním z důvodů, proč někteří lidé ve společnosti často stále ještě trestné činy ani nehlásí.

Výše uvedený článek se ve své teoretické rovině opíral o poznatky obsažené v knize „Viktimologie pro forenzní praxi“ od Ludmily Čírtkové z roku 2014.

4 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    David Khol
    12. 4. 2015, 7:20

    Nejsem příznivec M.Zemana, v mnohém s ním nesouhlasím. Ale v tomto případě částečně ano. Jde mi především o oblast únosu. Ta je přeci dlouhodobě nechvalně proslulá, ministerstvo zahraničí před ní opakovaně varovalo a žádalo občany ČR, aby tam raději nejezdili. Stát tedy svou povinnost splnil. A jestliže ony dívky jely právě tam – a to do Indie mohly jet spoustou jiných, mnohem bezpečnějších cest – tak to od nich byla opravdu hloupost

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    12. 4. 2015, 9:53

    Nejsem absolutně odborník na cestování v tamních končinách. Měl jsem však za to, že ony právě nejely až tak dramaticky nebezpečnou oblastí. A nechovaly se nikterak nepatřičně (měly ozbrojený doprovod, neprovokovaly chováním či oblečením atd.). Tedy, ne že by to tam bylo klidné jak ve švýcarských Alpách, ale mám podezření, že spoustu Čechů cestuje na nebezpečnější místa. O tom, že jich spousta jezdí sice na bezpečná místa, zato se tam chová nezodpovědněji, se každoročně přesvědčují záchranáři v Tatrách i Alpách…. Takže tohle bych dotyčným dámám nějak moc nevytýkal.

    Abych ale jen nekritizoval, mám dojem, že je potřeba dát p. Zemanovi k dobru, že tentokrát nic předčasně neprokecl v rámci nějakého svého „úžasného“ bonmotu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    David Khol
    12. 4. 2015, 17:35

    V této oblasti došlo a dochází k mnoha únosům (případ dvou Češek zdaleka není ojedinělý), celý region je znám jako tranzitní místo pro pašování drog, příslušné úřady varují občany před tím, aby tam jezdily, ministerstvo zahraničí jej označilo jako jedno z nejnebezpečnějších míst. Takže asi tak

    REPLY
  • Profilový obrázek
    radim2
    23. 4. 2015, 20:50

    Má cenu to komentovat? Pan prezident má pravdu asi tak.

    REPLY

Nejnovější komentáře