fbpx

Bezpečnostní monitor 9.-15.5. 2016

monitor

Dva policisté byli v pondělí ráno zastřeleni ve spánku na kontrolním stanovišti v deltě řeky Niger. Další tři byli zabiti při druhém útoku tentýž den. Tyto útoky následovaly po střetech z minulého týdne, při kterých bylo zabito 5 policistů. Útoky cílí na kontrolní stanoviště a ropné rafinerie. Armádní složky se nechaly slyšet, že použijí ,,všechny dostupné prostředky“ pro ochranu ropných rafinerií a zničení rebelských složek. Přetrvávající násilí má neblahý dopad na produkci ropy, která v Nigerii klesla na dvacetileté minimum.

V úterý se Talibánu podařilo obsadit dva kontrolní body v afghánské provincii Helmand. Při přestřelce bylo zabito nejméně 15 afghánských policistů. Talibán tak zvyšuje tlak na Laškar Gáh – hlavní město provincie. Podle představitelů afghánské vlády je situace ,,velmi kritická” a pokud nebudou bezpečnostní složky země jednat, ,,dojde ke katastrofě”. Útoky jsou součástí jarní ofenzívy, kterou Talibán započal minulý měsíc.

Německo plánuje v horizontu příštích sedmi let zvýšit početní stavy své armády o 7000 profesionálních vojáků a 4000 civilistů v podpůrných rolích. Podle německé ministryně obrany Ursuly von der Leyen „je čtvrt století snižování početních stavů armády u konce. Je na čase, aby německá armáda začala růst.“ Rozhodnutí také reflektuje potřebu rozšíření odvětví kyberbezpečnosti a boje proti tzv. Islámskému státu.

MI5 zvýšila stupeň rizika útoku ze strany severoirských militantů na ,,značné“, což znamená jeho velkou možnost. Severoirská policie také varovala před zvýšenou možností útoků na svém území kvůli stoletému výročí tzv. Velikonočního povstání, kdy se irští republikáni pokusili o získání nezávislosti na Spojeném království. Stupeň ohrožení na území severního Irska tak zůstává na stupni „kritický“.

V Gruzii započalo společné vojenské cvičení místní armády a jednotek Spojených států amerických a Velké Británie. Cvičení se zúčastní 650 amerických a 150 britských vojáků za použití techniky jako jsou IFV Bradley a tanky M1A2 Abrams. Rusko toto cvičení označilo za provokaci. Další provokací je podle Ruska aktivace amerického protiraketového štítu na území Rumunska. To Rusko považuje za přímé ohrožení své státní bezpečnost.

Speciální síly Spojených států amerických operují v Libyi. Dva týmy o celkové velikosti 25 mužů operují v okolí měst Misuráta a Benghází. Snaží se zde získat lokální podporu a sbírají informace pro možnou ofenzívu proti místní odnoži tzv. Islámského státu.

Kurdští rebelové z organizace PKK sestřelili v pátek při střetech s tureckou armádou turecký vrtulník AH-1W Super Cobra pomocí střely ruské provenience 9K38 Igla. Turecko utrpělo ztráty v počtu 8 mrtvých (z toho dva tvořili posádku sestřeleného vrtulníku) a 8 zraněných. PKK utrpěla ztráty v počtu 6 mužů.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře