fbpx

Poplach v oblacích…

Poplach v oblacích…

Doslova poplach na červeném patře na Valech způsobil německý plán na rekrutaci Východoevropanů do řad Bundeswehru. Nejde přitom o žádné Ostarbeitry, jak by tuhle situaci mohl nazvat bulvár. Bundeswehru jde hlavně o specialisty, jako jsou ajťáci a lékaři. V Česku se bilo na poplach až před Silvestrem, ačkoliv Německo svůj záměr zveřejnilo už v okurkové sezóně.

Čím si vysvětlit strach z našeho západního souseda, který se v případě brexitu stane nejvýznamnějším čistým plátcem do rozpočtu EU? Navíc odchodem Velké Británie z EU asi také posílí jeho pozice v NATO na rozdíl od trvale slabého postavení České republiky. Její plánovanou pozici na chvostu aliance i uvnitř PESCO teď prý navíc ohrožuje i lídr evropské vojenské integrace Německo. Vždyť přece existuje několik oponovaných a recenzovaných vědeckých publikací dokazujících, že ani Německa, ani demografického stárnutí se české ozbrojené síly, na rozdíl od Policie ČR, hasičů, či Celní správy, nemusí bát.

Konečně to, s čím přišlo Německo, navrhoval už v roce 2015 policy paper financovaný z peněz EU Česká republika ve společné bezpečnostní a obranné politice EU: audit a perspektivy. Očekávat, že by ale Ministerstvo obrany zahájilo rekrutaci mezi cizinci z Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, nebo ze Slovenska s možností zkrácení 10leté čekací lhůty na české občanství, zatím nelze. Nikdo s takovým plánem zatím nepřišel, jak vyplývá z překvapení ministerského establishmentu, přitom nápadů jak získat více vojáků od německých hranic měla Aliance Nespokojeného Občana od roku 2015 hned několik.

V době, kdy SRN ohlašovala svůj záměr brát do řad Bundeswehru potýkajícího se extremismem, brala česká vláda na vědomí „plán“ Ministerstva obrany na nabývání schopností do roku 2025, kde počty vojáků, občanských i státních zaměstnanců rostly lineárním tempem bez ohledu na vývoj ekonomiky a ochotu občanů i stávajících vojáků sloužit ČR. Patrně na něm ministr obrany staví svoje mediální aktivity.

Téma počtu vojáků se stalo v posledních letech citlivým. Bavíme se o tom, že klíčovým ukazatelem pro existenci vojenské schopnosti v plánovaném rozsahu není počet vojáků, kteří nastoupí, ale počet vojáků, kteří setrvají ve službě a stávají se součástí tzv. průměrných přepočtených počtů vojáků – vojáků, kteří vykonávají službu svým výcvikem nebo nasazením (viz graf, státní správa jsou vojáci na Krajských vojenských velitelstvích, Ministerstvu obrany/Generálním štábu, ostatní složky jsou všichni vojáci mimo státní správu včetně studentů UNOB, Vojenské policie a Hradní stráže). Zdá se tedy, že jejich počet rostl a poroste lineárním tempem. Když to vzala vláda na vědomí, musí to tak být. Ale nijak neodsuzujme inteligenci této ústavní instituce. Ještě v roce 2002 schválila koncepci, podle které měl počet profesionálních vojáků růst exponenciálním tempem.

Poplach nad německým přáním shánět experty ze zahraničí je zcela zbytečný. První překážkou je jazyk, druhou přestěhování, třetí ochota sloužit v německé armádě (je rozdíl mezi tím sloužit jako doktor v armádě, nebo za stejné či větší peníze pracovat v civilní nemocnici) a čtvrtou konkurence civilního trhu ať už zdravotnického či IT v ČR a v Německu. Zkrátka, ten, kdo chtěl v německé armádě sloužit už v ní je a schválené plány vládou ČR jasně ukazují, že lineárně rostoucí nábor do AČR nemůže ohrozit nic.

22 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

22 Comments

  • Profilový obrázek
    stivín
    30. 12. 2018, 10:56

    Nábor plníme už od Picka, jenom ne a ne to splnit. Kdy to Picek vládnul – to už je let. Podle toho každoročního plnění náboru bychom už letos mohli mít snad 50 tisíc vojáků. A kolik jich při tom plnění máme? Soudruzi někde dělají chybu.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Josef@stivín
      30. 12. 2018, 12:06

      To teda dělají. Ministerští úředníci blbnou snad i generální štáb. Stačí se podívat na tu tabulku. A to už berou chromý a skoro slepý. Započítavají do celkovýho počtu i studenty na univerzitě obrany a téměř tisícovku vojákyň na mateřský dovolená. A i když se jim to číslo plnění náboru nezvedá je důležitý, že se plán plní – to předčí i ten minulej režim. Teď se to svede aspoň na Německo – ti nám jich odvedou hahaha.Měli by vyměnit ty plánovače, kteří se budou držet toho svýho …… a …

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Noname@stivín
      30. 12. 2018, 14:37

      Přátelé, není důležité vyhrát, ale je důležité se zúčastnit! Nechápu tedy ty uštěpačné poznámky o výtahu Járy da Cimrmana, kterému se v dole hromadili horníci. Je třeba si uvědomit, že resortu už nevládne král Picek a jeho balouni na kaši. Po Hurvínkovi a Máničce tu jsou tři exstrážnici: Metnar, Baloun a Kříž. Uvidíme tedy, jestli ty vtipy o policajtech jsou jen vtipy, nebo je to pravda.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Honza@Noname
        13. 2. 2019, 23:44

        Ejhle, 13.2. 2018 a o jedno VP VIP méně.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Richard
    1. 1. 2019, 19:32

    H.Ch. Andersen napsal pohádku Císařovy nové šaty. Císaře a jeho poddané dokázali oblbnout pouze dva podvodníci. Nevím kolik je v té organizaci podvodníků co tvrdí jak se plní nábor, nebo kolik je těch hlupáků co jim to skutečně věří, ale určitě je hodně těch, kteří předstírají, že tomu věří. Ti poslední se to asi bojí říct nahlas.. Kladu si otázku proč se bojí? Mají strach z císaře nebo z šedé eminence? Bojí se o tučné tele? Existuje strach z nové koncepce/nekoncepce? Nebo snad toho, že jako v pohádce karavana pojede beze změny dál a dál a jenom dvorní šašek půjde do plynu?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Richard
      2. 1. 2019, 6:45

      Slovo koncepce je zvláštní, a to hlavně v českém kontextu. Antikoncepce znamená protipočetí. Tedy ten, který má koncepci, by měl vědět, co si počít s realitou – jak ji chytnout za pačesy, nepustit a kontrolovat. Jenže ono to občas vypadá, že neví, co si počít, kromě napsání nějakého textu, který se nazve koncepcí. A přitom to je jen takový slint, aby vláda a NKÚ měli radost, že by peníze byly utráceny bezkoncepčně, bez nápadu, jen tak, pro nic, za nic, z plezíru. To je pak takové neposkrvněné početí, takový český zázrak.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    modrey
    6. 1. 2019, 21:35

    Dlouhodobě se AČR vrací všechny "dobře promyšlené kroky" učiněné v posledních 27 letech spojené s rekrutací a možná vás to překvapí, i redislokací, zbavování se rádoby nepotřebného nemovitého majetku. Každá z reforem a redislokací původní armády totiž vedla k odlivu kvalitního personálu, první kdo odcházel byli odborníci s technickým vzděláním, po kterých je hlad v privátní sféře neustále. Opouštěly tradiční dislokační místa a pokud voják nebyl zaháčkován velkou hypotékou, tak si prostě našel práci jinde. Typicky vydařený případ je přesun dělostřelců z města do lesa. V Pardubicích si hodně lidí řeklo, že své rodiny s dětmi do lesa nepoženou, a skončili, tak se slavně přestěhovalo dělostřelectvo blíže k vojenskému prostoru, ale co jim pak neudělali, zrušili jej. Strakonice tu živí celou dobu také stále někdo na steroidech a o dobrovolné rekrutaci do této dislokace si můžeme leda nechat zdát. A tak se stává, že se nám nedostává odborníků na IT, elektrotechniku (ačkoliv je už součástí každé techniky) základny v koutech republiky nebudou pro nikoho terno, ať už jde o PVO ve Strakonicích, elektronický boj v Opavě a jiné různé zařízení v dalších koutech republiky.
    A tak se dá pokračovat, stěhování leteckých základen, něco z Náměště nad Oslavou do Čáslavi, absolutně nelogicky pak vrtulníky do Náměště, stěhování různých velitelství mezi Prahou, Olomoucí, Táborem, … to vše nám ubírá tradiční místa dislokací, rodin, kde povolání vojáka má tradici, každý si dnes rozmyslí, zda bude dojíždet za prací, být od rodiny a zázemí, pouze peníze to nenahradí.
    Rekrutace se prostě plnit musí, jiné zprávy v hvězdách a pruzích neuvidíte, když už personalistům Hurvínek zařídil i generálku :-D Donedávna neměla AČR ani rekrutační střediska v některých krajích a asi nepřekvapí, že šlo o kraje s nízkou rekrutací. Armáda se blíže občanům prostě nedostává, v takové míře, v jaké by měla. Tak že plán plníme na 105% jen s tím, že rekrutujeme s bídou střelce a kulometčíky.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@modrey
      7. 1. 2019, 13:49

      Jestli si dobře vzpomínám, tak k tomuto kroku došlo právě na základě koncepce. V té době byla v platnosti Dlouhodobá vize rezortu Ministerstva obrany z roku 2008. Zde jen několik citací. Např. bod 70: "Dlouhodobé trendy demografického vývoje v České republice naznačují, že lidský potenciál České republiky se v období do roku 2028 nebude výrazně lišit od současnosti a bude z kvantitativního hlediska dostatečný pro obměnu personálu resortu Ministerstva obrany. Rizikovým faktorem z hlediska kvalitativního je snižování fyzické kompetence mladé generace a zhoršování jejího zdravotního stavu, jakož i měnící se sociální prostředí společnosti, což bude ovlivňovat schopnost resortu Ministerstva obrany udržet a dále rozvíjet kompetentní a motivovaný personál." Bod 72: "Bude vytvořen flexibilní systém pro získávání, přípravu, udržování a doplňování personálu v podmínkách konkurenčních tržních mechanismů." Bod 76: "Kariérní postup bude postaven na zásadách transparentnosti a bude zajišťovat rovné příležitosti i objektivnost výběru v postupu na základě výkonnosti. Systém řízení kariér bude centralizován a realizován v podmínkách, které zajistí budování, udržování, rozvoj a optimální využití lidského potenciálu resortu Ministerstva obrany v souladu s jeho potřebami." Dokument končí bodem 80. Vypadá to, že je to podobné jako s tím, jak původní pořadí hodnot profesionálního vojáka bylo: Čest, Věrnost a Odvaha (http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=951), a poté, co se do věci vložili odborníci v podobě personálního náměstka Hrbaty a generála Kovandy, se z toho stalo: Odpovědnost, Obětavost, Odvaha a Čest (https://www.vavyskov.cz/sites/default/files/field/archive/content/odpovednost-obetavost-odvaha-cest.html). Jak ale říkají cimrmani: Pyrrhovo vítězství je něco trochu jiného než vítězství Pyrrhy (byť gramaticky jsou si tato spojení rovnocenná).

      REPLY
      • Profilový obrázek
        zeleney@Bohuslav Pernica
        8. 1. 2019, 10:41

        Hele modrey a pane Pernico, popsat všechny ty moudrý rozhodnutí by byl námět na knihu. Za vším stojej lidi. Ne bezejmenný lid, ale konkrétní osoby. Stačí se jenom podívat na organizaci, kterou vytvořil Hrbata – Karaffa, Vynčura, Tetur. Jeden pseudoodborníci na všechno, zůstala po nich jenom spoušť. Stačili si zajistit neprůstřelná místa ve státní správě. Ten poslední zvoral za Tvrdíka ve funkci hlavního personalisty co mohl a proto ho vyhodili, ale ne na dlouho. Jako právník z inspekce, expert na finance, na jazyky, personalistiku a bůhví co ještě zvoral co mohl. Úspěšně zlikvidoval Věstník, teď se v tom ani prase nevyzná. Možná to byl úmysl. Vietnamci si stěžovali jak blbě učí češtinu… Takže tito a další osoby zodpovídají za ten poslední marasmus posledních let. Teď udělají malou rošádu, někoho propustí, někoho přesunou a jako správní manipulátoři se budou se držet v pozadí a stále svých koryt. Vzhledem k jejich dlouholetému působení a dosazování si jim podobných do různých funkcí je systém za současného stavu nereformovatelný.

        REPLY
      • Profilový obrázek
        modrey@Bohuslav Pernica
        10. 1. 2019, 19:25

        @pernica @zeleney vytáhli jste hodně velká esa z rukávu. Zrušení trafiky panu Hrbatovi na UO Brno byla snad jediná světlejší chvíle pana Stropnického. Bohužel, je to jako v politice, je to rybník, kde se cítí jako ryba ve vodě spousta podezřelých elementů a platí zde stále, že "hvězdy" padají vzhůru.
        Tento trend se zvrátí při dobrém vedení až tak za dvě volební období a nebo, a to je horší varianta, naučí nás správnému chování v obraně válka, tak jako rychle vystřízlivěli ukrajinci.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          rudey@modrey
          11. 1. 2019, 14:53

          Ta chvilka toho herce, vlastně ministra, byla opravdu jediná. Jinak doufám, že k válce nedojde i když pelyňkový pach těch "hvězd", které se zapouzdřily ve státní správě je hrozivý a šanci na zlepšení takový stav nedává ani za několik generací. Okázale můžeme tvrdit sebevětší blbost, třeba to, že nevyčerpané tři a půl miliardy je úspěch. Určitě tomu bude nějaká ofce věřit a jiná tleskat a bude učůrávat blahem nad takovým konstatováním. Stejná garda pojede ve stejném duchu. Nábory se také daří už několik let a vlastně ani nevíme co dělat s tolika žadateli. Všechny přece vzít nemůžeme. Na univerzitu obrany se hlásí už dva tisíce uchazečů o studium a tak je grafu vidět jak nám počty rostou. Jenom by mě zajímalo, kde ti mluvčí studovali. VPA KGBSTB je už zrušená, ale tady je cítit ten její dech.

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Koudelka@rudey
            12. 1. 2019, 8:38

            My jsme vždy měli jasno. Zatímco takoví Pavlové nebo Páleníkové mohli lavírovat u vstupu do KSČ na VVŠPV, protože chtěli být hlavně vojáky, my jsme podávali přihlášky s tím, že chceme být komunisty a pak až vojáky. Studovat v hlavním městě Slovenské socialistické republiky znamenalo stát se československým komunistou v zemi, kde bylo členství Komunistické straně Slovenska daleko běžnější. A když vám pak nabídnou službu u služby a postarají se i o děti, tak už neváháte. Být jednou komunistou znamená být uspěšný celý život.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Milan@Koudelka
            12. 1. 2019, 22:51

            Nejseš ty Koudelko náhodou Koudelka od Koštovála nebo státního tajemníka. Ti jednoho takového politruka se stejným jménem chovají (tedy jednoho, kterého mají jako poradce). Je stejný jako oni a tak tvůj příspěvek o tom charakteru plně vypovídá.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Koudelka@Milan
            13. 1. 2019, 7:29

            Ne! Já jsem František Koudelka. U nás je velká obora, kde si můžeme dovolit pozorovat srny.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Josef@Koudelka
            13. 1. 2019, 8:56

            To je dobře, já měl dojem, žes Koudelníků syn a máš v Praze tři domy.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            modrey@rudey
            14. 1. 2019, 19:39

            Jeden když si přečte AReport, tak by to i podepsal. Vojákům nezbývá nic než sklapnout paty a zatnout zuby a ti co touží po karierním růstu nasadí špičaté čepice, skloní se a …
            Nahoru se nahlásí, že stěrače stírají, klaxon troubí a není tedy co řešit. Sklady plné uniforem vzor císařovy nové šaty. Technika, která je více žádaná ve vojenském historickém ústavu než na bojišti. A poslední promile personálu, kteří pamatují opravdu armádu se limitně blíží nule.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Kytička@modrey
            15. 1. 2019, 11:38

            Dnes jsem se dozvěděl z rozhovoru s pplk. Zelinkou na Reflexu, že armáda je na tom s výstrojí a výzbrojí dobře. A to co bylo před několika lety je srovnatelné s tím co tehdy měli Američané. Určitě i tenkrát byly výstrojní sklady plné stejně jako dnes. Žádné omezení jako jedno tílko a jedna bundokošile na rok. Balistika okamžitě a pro každého… Jsem rád, že to tak je a kráčí se ke světlým zítřkům. Dohnat a předehnat je naše heslo a uděláme pro to všechno i když se nám to nebude líbit.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            realista@Kytička
            15. 1. 2019, 11:47

            Zelinku nemůžete brát vážně. Je to svým založením výsadkář, navíc byl na tomhle blogu i činný. Dnes je to asi jen obyčejný kariérista jako spousta jiných výsadkářů toužících po lásce publika (Pavel, Opata, Řehka) a červěně mrkající kontrolky kamery. Tento blok mu tu masovou sledovanost nemůže nabídnout. Jsem jenom zvědav, jestli tu válku, kterou tihle pánové slibují, nevyhrajeme, jak to bude s trpělivě naslouchajícím lidem. Proč o válce nemluví vrchní velitel ozbrojených sil, ale jen jeho nástroje, to nechápu. Konečně, i díky Pavlovi, je dnes pan prezident vnímán právě jako mírotvorce. Komu jsou tedy nakonec užiteční mediální idioti v uniformě? A co za to mají?

            REPLY
          • Profilový obrázek
          • Profilový obrázek
            Břetislav@realista
            15. 1. 2019, 14:31

            My tuhle válku vyhrajeme i kdyby Afghánci nechtěli – tak nějak to zaznělo v tom videu na Reflexu. A kdyby náhodou ne, tak se nic nestane za předpokladu, že se to správně zdůvodní. Aktéři z toho mají dobře placená místa, nebo delší pobyt na lukrativních pozicích ve strukturách NATO v Evropě. Trochu toho hnědého na nose časem odpadne a zůstane jenom taková pachuť.

            REPLY
          • Profilový obrázek
            Earnest Goodbody@Břetislav
            15. 1. 2019, 14:56

            Sklonem k štědrosti, tím, jak rád se směje, oddaností vůči svým druhům a zdravým, přímým pohledem na záležitosti denního života se mi prostý Rus zdá výrazně podobný typu, kterému říkáme „průměrný Američan". Generál Dwight D, Eisenhower Křížové tažení v Evropě, 1948

            REPLY
          • Profilový obrázek
            modrey@Kytička
            15. 1. 2019, 20:31

            Tak v tom případě můžeme klidně spát, možná už mají vojáci i ponožky :-D Jak tu píšou jiní, toho pána nelze brát vážně, ten má hodně pružnou páteř. Před pár lety tu na onwar veřejně tesknil po panu Opatovi. No je vidět, že špičaté čepice vojáci neustále fasují, s nimi se tam dobře leze. Ale nelze jej plísnit, ten pán evidentně pro armádu žije, není to žádný vylitý lampasák s nízkým IQ, ve svém oboru je dobrej. Jen by se měl zdržet politických komentářů, to už zavání politicko výchovnou činností. Měl by se zamyslet nad tím, jak je historie vrtkavá. Na podzim 1989 jsme byli nepřáteli s našími současnými přáteli a ani jedna strana by neváhala ty druhé spálit na popel a ejhle o 10 let později, cca dvě pravidelná volební období, a už jsme na té "správné a neomylné" straně a píšeme historii o 180° jinak. Zkrátka, svobodní jsme byli jedno jaro v 68. a krátce v 90. letech. … v bývalém východním bloku víme, že věčné časy trvají cca 40 let.

            REPLY

Nejnovější komentáře