fbpx

Clement William Machacek – Američan se srdcem Čecha

Clement William Machacek – Američan se srdcem Čecha

Autoři: Ladislav Chaloupský, Radomír Talafa

25. října 2019 zemřel ve věku 85 let Clement William Machacek, příslušník letectva Spojených států amerických. Narodil se 28. září 1934 v texaském městečku Granger. Do armády USA vstoupil v roce 1953 nejdříve jako enlisted officer a později pokračoval jako commissioned officer. Nalétal tisíce hodin na různých typech letadel.

Začínal na typech Cessna 150 a 172, později létal v letadlech T-33F-80B-47, ale nejvíce hodin strávil ve strategickém bombardéru B-52, kde působil rovněž na pozici zpravodajského analytika a specialisty na elektronický boj. Po odchodu ze služby pracoval krátce u civilní počítačové firmy Data Point a poté, ve věku 57 let pokračoval ve vojenské službě. Do „zálohy“ odešel v roce 1994. V průběhu své vojenské kariéry absolvoval mnoho odborných kurzů a obdržel různá ocenění a vyznamenání.

Jeho rodiče pocházeli z Moravy, uchovali si vztah k rodnému jazyku, a proto i on hovořil plynně česky. Jeho druhým jazykem byla španělština, kterou se naučil při práci na bavlníkových polích od Mexičanů ještě před nástupem na základní školu. Ve škole se musel rychle naučit jako třetí jazyk angličtinu a vzhledem k tomu, že se jednalo o církevní školu, musel také zvládnout základy latiny. Dle jeho vlastních slov usínal několik let u česko-anglických a anglicko-latinských slovníků. Kromě těchto jazyků také ovládal ruštinu, němčinu a tagalog. Studoval na několika vysokých školách a na univerzitě v Austinu měl jako jeden ze studijních oborů češtinu.

Tento obor ho v Austinu přivedl do kontaktu se Svatavou Jacobsonovou-Pírkovou, kterou upozornil na oslavnou řeč, kterou pronesl soudce Augustine Haidusek k tisícům Čechů ve Waco při příležitosti českého dne 10. listopadu 1910. Profesorce Svatavě Jacobsonové-Pírkové pomáhal s jazykovým terénním výzkumem v oblasti měst Waco a Granger. Kromě toho také vypomáhal českým krajanům v rodném městě s tiskem novin Našinec.

českými a slovenskými vojáky se potkal při operaci Pouštní bouře. Ti byli překvapeni nejenom jeho plynulou češtinou, ale také jmenovkou, na které měl s českou diakritikou uvedeno jméno Macháček. Českou diakritiku používal i na jmenovce svého bydliště. Krátce po návratu v roce 1991 začal pomáhat českým a slovenským posluchačům studujícím na vojenském jazykovém institutu na letecké základně Lackland v San Antoniu prakticky se vším s čím se na něj obrátili. O několik měsíců později podpořil také udělení čestného občanství státu Texas prvním posluchačům na tomto jazykovém institutu.  

I když byl v důchodovém věku, navštívil mnohokrát Českou republiku a pomáhal příslušníkům AČR s počítači, angličtinou a odbornými leteckými záležitostmi. Jeho pomoc se neomezovala jenom na příslušníky AČR, ale i na zaměstnance jiných organizací, kteří byli pracovně v Texasu. Přestože bydlel v New Braunfels, neváhal absolvovat cesty několik set kilometrů třeba do Dallasu, aby pomohl s tlumočením a řešením odborných záležitostí mezi českými a americkými firmami. Mnoho Čechů bylo překvapeno, když se dozvěděli, že tyto aktivity hradil ze svých úspor a bez jakéhokoliv nároku na honorář.  

Několikrát na vlastní náklady navštívil Ústav jazykové přípravy AČR (2003-2013) – dokud ještě existoval – a pomáhal s výukou anglického jazyka v intenzivních a terminologických kurzech na všech jeho pracovištích. Byl překvapen efektivitou výuky, která mu připomínala výuku jazyků na letecké základně v Lacklandu. Mnoho učitelů a posluchačů dodnes vzpomíná na jeho přednášky o vojenské kultuře v návaznosti na jazykový projev nebo etymologii anglických vojenských i civilních odborných i hovorových výrazů a zkratek (round robin flightwingmanballon goes upway pointtaptoedon´t give up the shipdon´t swap horse in the midstreamdoughboydoozyUAVCAS a nespočet dalších).

Clement často hovořil o svých dětech Clementovi Jr., Charlene, Elizabeth a vnučce Peyton, ale také o svých zkušenostech v armádě. Přestože byl voják-patriot, byl hrdý na svůj český původ. Vzhledem k podpoře země, ze které pocházeli jeho rodiče, mu někteří čeští vojáci říkali Američan se srdcem Čecha. V září 2011 mu předal první náměstek ministra obrany společně s prvním zástupcem náčelníka Generálního štábu pamětní medaili. Ve stejném měsíci dostal od ředitele Ústavu jazykové přípravy certifikát k ocenění jeho práce pro posluchače jazykových kurzů.

Důstojné rozloučení s Clementem proběhlo sedmého listopadu v New Braunfels v rodinném kruhu – syn Clement Machachacek Jr., dcera Charlene Machacek Wein, dcera Elizabeth Karolina Machacek, zeť Joe Wein, vnučka Peyton Wein a za přítomnosti jeho nejbližších přátel. Jeho dcera Elizabeth ve vzpomínkové řeči shrnula jeho celoživotní dráhu a v závěru mu nejenom anglicky, ale i česky poděkovala za všechno co pro rodinu a přátele vykonal. Jeho zeť Joe připomněl jeho vojenskou kariéru a zmínil se o jeho vysokoškolském vzdělání a některých odborných kurzech. Já jsem připomněl část jeho života, kterou jsem poznal a jeho činnost ve prospěch AČR.

Pietní akt proběhl o den později, v pátek osmého listopadu, se všemi vojenskými poctami na vojenské základně Sam Houston, kde je také na vojenském hřbitově pohřben. Za rodinu převzal syn Clement W. Machacek Jr. poděkování prezidenta Trumpa za Clementovu službu vlasti v ozbrojených silách a vlajku Spojených států amerických.

Poznámka: Jedinou stinnou stránku jeho života, kterou nemohl ovlivnit, byla jeho manželka Debbie, která Clementa několik posledních let jeho života neviděla.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Maija Frantel
    29. 12. 2019, 22:18

    I am saddened at Clement William Machacek’s passing.I had the pleasure to meet him a few times.Always a gentleman,always a pilot and a soldier.Someone, who one does not ever forget.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo Strnad
    30. 12. 2019, 22:34

    Opravdu člověk s všestranným rozhledem a znalostmi. Na jeho přednášky se nedá zapomenout. RIP

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Geroge Nowak
    2. 1. 2020, 14:51

    I was shocked at the news of the death of Clement. He will be long remembered as one who devoted his life to the service of the Air Force. This news was surprising because he was in pretty good shape at his age.

    REPLY

Nejnovější komentáře