fbpx

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

V závěru filmu Poslušně hlásím, kdy je ostřelováno ležení Švejkova útvaru, kde se již všichni těšili na zabijačkové hody, vystoupí Josef Švejk, ztělesňovaný Rudolfem Hrušínským, a ukončí film slovy:

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

Mělo to asi být gesto humanity a apel na to, že každá válka je vlastně z pohledu prostých lidí absurdní. A nejenom válka, také fungování ministerstev války, které se pod tlakem veřejného mínění po 1. světové válce přejmenovávala na ministerstva obrany. Tedy na úřady, které sice chystají stát na válku, ale na válku, kterou by chystal jiný stát na stát, ve kterém již je ministerstvo obrany, je absurdní. Sem patří i Česká republika.

Necháme-li stranou, že toto ministerstvo se pod palbu veřejné kritiky dostalo vždy, když obranné plánování a akvizici řešili mladí muži s plnovousem, tj. Kalousek (KDU-ČSL), Landovský (ČSSD) a Říha, pak situace, ve které se Ministerstvo obrany ocitlo pod vedením ANO 2011 v roce 2020 připomíná právě závěr totalitní komedie Poslušně hlásím kritizující prohnilost rakousko-uherské vojenské mašinerie, jak by asi znělo povinné československé klišé. Profesionální úředníci na pozici náměstků, asi vědomi si toho, co jim jako profesionálům ukládá služební předpiskterým se stanoví pravidla etiky státních zaměstnanců, se veřejnosti svěřují s tím, jak ve skutečnosti stát v Česku funguje: krade se a manipuluje s ekonomickými informacemi (jako v Rusku?).

Debata o cenách v resortu obrany byla přitom rozhodnuta už dávno. Ministerstvo obrany je sice léta vázáno mnoha předpisy nutícími ho, aby postupovalo s péčí řádného hospodáře od začátku potřeby akvizice až po její dokončení ve veřejné zakázce (ex ante/ex post finanční kontrola), ale to podle jeho nejvyšších profesionálních úředníků vůbec neznamená, že by se muselo starat o pravdivost, reálnost, a přiměřenost cen. Systém přece už funguje celé léta dobře, jak vyplynulo z polemiky na stránkách Vojenských rozhledů v roce 2005.

Pokud se někdo z úředníků o cenotvorbu a kontrolu celého procesu akvizice zajímá, jde spíše o náhodu a zatažení záchranné brzdy, pokud by mohla vykolejit vlastní kariéra. Mezi riziky zmiňovanými strategickými dokumenty zpracovávanými a předkládanými úředníky ministerstva obrany k autorizaci českým vládám totiž většinou figuruje mezi prvními zmínka o tom, že největším rizikem je fakt, že na věci prostě nebudou peníze. Bodejť by nebyly, když si autoři jen stěží uvědomují jejich hodnotu.

12 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

12 Comments

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    24. 2. 2020, 13:51

    Omlouvám se za komentář. Původně jsem chtěl dát odkaz na článek J. Duška Finanční management MO (Realita bez podsouvání) z Vojenských rozhledů 2/2006: https://www.vojenskerozhledy.cz/images/archiv_voj_rozhl/cele_cisla/rozhledy2006-2.pdf. Ten v textu, ale také není vůbec špatný.:-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ladislav
    25. 2. 2020, 8:32

    Být autorem, tak bych možná místo citace ze Švejka použil citaci z Černých baronů – lidí je jako sraček:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZJn-of6nTvE

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jerry
    25. 2. 2020, 23:52

    Že se likvidují oborníci se ví už dávno. Proto je tam takový chaos – a to se různí van-čurové snaží mlžit a mlžit. Na místa protekčních koštoválů navrhne jiné, stejně (ne)schopné. A když už se neví kudy kam, tak se tam dá na zástup chráněný politruk, nebo snad zkušený pedagog?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      KaLuMet@Jerry
      26. 2. 2020, 15:10

      Ono je to trochu složitější, ale v zásadě správné. Jaký je vlastně rozdíl mezi řízením kultury a výchovy a řízením akvizice? Žádný, když máte rádi peníze. Kdo z těch absolventů VPA KGB a v závěru VVPŠ byl vlastně své víře věrný? Převaha jejich absolventů volila tuto školu z důvodu kariéry. Jde většinou o kariéristy, které dnes nelze poznat, nemají-li titul RSDr. Takže většinou jsou to PhDr., nebo Mgr. Projděte si madailonky PhDr. na stránkách Vojenských rozhledů. Jsou z nich absolventi Vojenské akademie. Tak jsou skromní. To Metnar se na svého magistra nadřel. Diplomové práce ale našich PhDr. a Mgr. nedohledáte. Vliv HPS ČSLA zůstal zachován.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Jerry@KaLuMet
        27. 2. 2020, 13:53

        Ty Bc. Mgr, PhD a další práce podléhají přísnému utajení. Řeší se v nich politicko-bezpečnostní problémy a proto nemohou být za žádnou ceny zveřejněny. Jako jeden z posledních si hrdě dával titul RSDr. Teturův náborčí v armádě a pokračoval s tím ještě coby personalista u aerolinek – nějaký Ryban. Z ostatních Mgr jsou už generálové

        REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Jerry
      2. 3. 2020, 7:33

      Souhlas s matením magisterskými tituly. Člověk si třeba myslí, že na Úřadu vlády ČR zatýká právník, a on to třeba může být sociální pedagog: https://ekonomickydenik.cz/komentar-jana-hrbacka-syndrom-slachta/

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Ladislav@Bohuslav Pernica
        2. 3. 2020, 7:54

        Právníky, zvláště magistry, bych nepodceňoval. Na MO to jsou univerzální pracovníci. Jeden den to může být personalista, pak jazykář, za týden finančák nebo odborně vést státní správu. Bez takových nadaných lidí by na MO nemohlo nic fungovat.

        REPLY
  • Profilový obrázek
    Jerry
    2. 3. 2020, 23:07

    Ti "právníci" a "finančáci" se budou svých koryt držet zuby nehty. Jinde by se neuživili, možná tak přednášet na nějaké soukromé škole. Ta nekontrolovatelnost jim jenom nahrává do karet. Občas někomu zcivilní místo, aby ho zlikvidovali. Intriky, intriky. Při protestech mu místo ponechají i když jenom například do olympiády – matematické. Ta rakovina jménem korupce je v systému všudepřítomná. Občas intrikáři napíší morální kodex budovatele ministerstrva a zase se jede ve stejných kolejích. Integrita nikoho nezajímá – prázdná slova jako za komančů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    H. Mr. Schlag
    3. 3. 2020, 9:14

    Jaká to ironie. Pánové Dušek a Kunc jsou rehabilitovaní. Takže asi jde o bývalé komunisty. V normalizačních prověrkách se komunisté rozpočítali na hodné a zlé. Ti hodní museli jít, ti zlí dál pokračovali v kariéře. V roce 1989 se vyměnili. To už byli všichni hodní a zase spolu pracovali a spolupracovali. – Nerušit, vládneme!

    REPLY
    • Profilový obrázek
      ČEZ Albania@H. Mr. Schlag
      4. 3. 2020, 13:56

      Jo, a mladej Kunc se rozhodl otcovy myšlenky uvést do praxe na ekonomické sekci. Nefungovalo to. Asi to taky sám nechápal. – Nebyl komunista.

      REPLY

Nejnovější komentáře