fbpx

Jsme profesionálové! Ministerstvo obrany ČR

Jsme profesionálové! Ministerstvo obrany ČR

Píše se rok 2005. Profesionalizace Armády ČR vypukla naplno. Rozednívá se. Pod krytem lesa se pohybují zelení mužíčci. Nejsou vidět žádné znaky státní symboliky. Až po sedmi vteřinách se objevuje rukávový znak.

Vlajka České republiky. Obraz se stává mlžným. Ponořili jsme se. Objevuje se záď gripenu. Na vzletové dráze se mezi sebou kříží alcy. Žlutí mužíčci stojí před zeleným autem projíždějícím vodní mlhou. Objevují se hlavně tanků. Na letištní dráze jsou zase zelení mužíčci. Teď už dokonce hustě prší.

Točí se vrtule bojového vrtulníku. Jiní zelení mužíčci nakládají zeleného mužíčka do zelené sanitky. Vzlétají bojové vrtulníky. Zelení mužíčci běží zamlženým lesem. Tanky se blíží. Z vrtulníků jsou vysazováni další zelení mužíčci. Z vody se vynoří žabí muži. Na runwayi přestalo pršet, ale zelení mužíčci se stále pohybují a jsou sušší.

A náhle, někde ve vojenském výcvikovém prostoru, jich je tolik, stojí kolem tanků, nad nimi visí bojové vrtulníky: „Jsme profesionálové! Armáda České republiky.“

Tak to je zhruba obsah prvního profesionálního náborového klipu, který měl demonstrovat rozdíl mezi konskripční, tedy „záklaďáckou“ armádou a armádou novou, zaměstnaneckou, profesionální. Za ta léta se video dočkalo i parodií, a to ať už (asi) od vojenských profesionálů samotných, tak i od anonymní (asi) vojenské mládeže (ze Sokolova?). Přišla však další profesionalizace. To je vytvoření sboru státních úředníků v roce 2015 na základě zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě. Pro některé z ministerských úředníků to znamenalo další přísahu a vlastně se během svého krátkého života stali dvojnásobnými profesionály.

Tak jako Armáda ČR se nestala mladou a lidé, kteří celé desetiletí určovali její puls, z ní nakonec vybudovali torzo, tak také profesionalizace stavu úřednického si uhnula svým směrem. Je sice otázkou, jestli lze posílit kostru, když A. Vondra šel po sádlu v roce 2011, aby ubránil alespoň to, čemu teď náčelník Generálního štábu AČR přezdívá torzo a nazývá kostrou (zřejmě zdědil po třech svých úspěšnějších předchůdcích nějakého kostlivce ve skříní nebo za závěsem ve své kanceláři s okny na Vítězné náměstí), ale i jeho přímý podřízení dosáhli za těch skoro 20 let pokroku ve své profesionalitě.

Už se totiž neplánuje exponenciální růst vojenského personálu jako 2002. Teď se ze strany nejnižší generality používá pro určení možného počtu vojáků reálnější, byť stále mimo realitu demografické situace platné pro dalších 50 let, trend lineární.

Co ale dělali profesionální úředníci v posledních letech, je záhadou. K rezervám průběžně vytvářeným odsouváním akvizice se totiž v poslední době připojilo předražování zakázek, které překvapilo i samotné poslanceNěkteří z nich totiž byli profesionalizováni jen jednou, a i když nemají kurs GŠt, připadá jim také podivné, že lze zároveň předražovat zakázky, přitom nedočerpávat zvyšující se rozpočet a zároveň budovat armádu jako kostru.Jistě, nějakou vnitřní logiku pochopitelnou někde uvnitř ministerstva obrany to asi má, ale obyčejným lidem to nevysvětlíte, ani kdybyste tvrdili, že je to důsledek určité lidskosti proti sobectví. Konečně, i zkušený kriminalista v tomto postoji zabloudil.

11 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Ladislav
    10. 4. 2020, 21:37

    Pane kolego, musím se ohradit proti první větě v posledním odstavci. Velice podceňujete profesionální úředníky. Dle mého názoru to jsou špičkoví pracovníci, kteří zvládnou opravdu cokoliv, proto i jejich výběr byl velice důkladný. Vezměte si například osobu, se kterou se kdysi MO rozloučilo a která se díky kamarádíčků m vrátila ráda zpět. Tato osoba dokázala v průběhu roku postupně zastávat funkci ředitele Odboru vzdělávání, ředitele Centra jazykové přípravy UO, zástupce ředitele Odboru platové politiky a sociálního zabezpečení, vedoucího Oddělení vzdělávání a pracovního práva, vedoucího Oddělení služebního práva a vzdělávání odboru řízení státní služby. Musíte sám uznat, že takového odporníka byste na světě těžko hledal a nadřízení, kteří vás do těchto funkcí ustanovují to musejí vědět. A k tomu zvládnete čtyři jazyky – skoro jako Arpan Sharma. Nebýt takových osob ve funkcích, kde by nyní MO bylo?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Janicek@Ladislav
      10. 4. 2020, 22:00

      Hovorilo sa mu sasek, za Tvrdika urobil vela prechmatov, preto ho vyhodili. Do zivotopisu si tenkrat pisal ze mal kurz manažmentu pre zahraničných študentov v Saint-Jean-sur-Richelieu v Kanade. Vo skutocnosti to bola jednodnova prednaska, kde bol v Kanade v 1998 na kurze anglictiny. Tak to bolo aj na tom osvedceniu, ktore on spolu s inymi dostali. Ti si to na rozdiel nikde nepisali. Potreboval to do zivotopisu na funkciu.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Panam
    13. 4. 2020, 16:42

    To jsou profesionálové: https://www.euro.cz/blogy/velikonocni-nadeleni-od-penamu To není jako když se vyskytl narušitel v ústřední muniční základně za Tvrdíka a bylo potřeba povolat Chrudimáky.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      • Profilový obrázek
        Bohuslav Pernica@Jan
        16. 4. 2020, 12:37

        Ona to zase není tak nemocnice jako zdravotnické zařízení: https://www.nku.cz/assets/kon-zavery/K14041.pdf. V té zprávě je zajímavá struktura financování za roky 2001-2014. Z 2,9 mld. Kč za toto období bylo na výstvabu vynaloženo 1,9 mld. Kč ve struktuře: rozpočet MO 1217217525 Kč, zakrytá část rozpočtu MO 532842665 Kč, americká finanční pomoc Foreign Military Financing přibližně 120000000 Kč. A citujme dále ze zprávy: "Výstavba CBO Těchonín začala vroce 2001 a MO stanovilo jako termín jeho dokončení rok 2005, ten však nebyl dodržen…. V CBO Těchonín nebyly zajištěny podmínky pronepřetržitý plný provoz izolace a hospitalizace, k jejichž účelůmslouží SIN.CBO Těchonín nebylos chopno provádět diagnostiku vysoce nakažlivých nemocí. Při provádění karanténních opatření u jednotek AČR vracejících se z epidemiologicky rizikových oblastí bylo CBO Těchonín závislé na specialistech dalších složek v rámci AČR i mimo ni…. CBO Těchonín však nebylo do doby ukončení kontroly NKÚ vybudováno tak, aby mohlo plnit vymezené úkoly, a nedisponovalo tudíž v plném rozsahu původně plánovanými schopnostmi." Jak by řekli Jiří Paroubek: "Dámy a pánové, nechci se Vas dotknout, ale kdo z vás to má?"

        REPLY
  • Profilový obrázek
    jirikbonz
    17. 4. 2020, 12:38

    A co na to zpravodajská elita? Nevidí, nechtějí vidět, nebo to už jenom ta kontraelita?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Loděnice@jirikbonz
      17. 4. 2020, 15:15

      Zpravodajská jelita? Ty se starají o tlačenku a jitrnice. – Měli informace o Covid-19, nebo neměli? Když Američané je měli. V Číně máme vojenského vyděděnce. Před tím současným tam byl kovaný komunista, dnes inspektor Trachtace.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Gabin
    19. 4. 2020, 18:39

    Jak tak čtu tyto příspěvky, tak se z nějakého důvodu nemůžu zbavit dojmu, že "esprit de l’armée" je stejný jako před sameťákem. Francouzský film J’accuse, v češtině Žaluji, ty dnešní pocity plně vystihuje. Kritika na sránkách čsfd uvádí, že Dreyfusovou motivací jeho jednání byla oddanost armádě takové, jakou by měla být, morální síla, víra ve spravedlnost. Armáda je však odhalená jako instituce, která nemůže a nechce přiznat pochybení, nehledě na lidské oběti, pravdu nebo spravedlnost. Je to popis armádní mašinérie před více než sto lety. Jsme opravdu tolik let profesionálně pozadu?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    JosefZ
    19. 4. 2020, 22:28

    Na stránkách Echo 24 se uvádí, že armáda měla 32 120 zaměstnaců v roce 2017 a v roce 2018 to už bylo 33 080:
    https://echo24.cz/a/S4gx2/pocet-zamestnancu-obrany-loni-prekrocil-32-tisic-lidi-nejvice-pribylo-profesionalnich-vojaku
    Mluvčí Pejšek uvádí, že v roce 2019 se počet zaměstnaců dále navýšil na 33 958 zaměstnaců:
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pocet-vojaku-a-zamestnancu-Ministerstva-obrany-se-zvysil-o-874-610424
    Je tedy vidět, že armáda se chová profesionálně a při náboru 2200 nových osob ročně, vyhazuje korupčníky a neschopné osoby. Proto je ten nárůstek takový. Co natom že je mnoho úředníků. Ti musejí na armádu dohlédnout. Tak tento článek je tedy velice zaujatý proti profesionálům. asi jich není tolik, ale o to jsou profesionálnější. A na zveřejněných předražených zakáskách je vidět, je všechno transparentní.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@JosefZ
      20. 4. 2020, 6:45

      Původně jsem přemýšlel nad názvem textu evokujícím X. Všesokolský sjezd v roce 1938, když se některé státní instituce a jejich vrchlní představitelé snaží navozovat atmosféru brzkého vypuknutí války. To heslo bylo "Dobujeme a ubráníme!" V případě sokolíků a sokolic z MO by heslo znělo: "Předražíme a nedočerpáme". Jsou to ale politické elity, kdo formuje establishment. – Existující stav tedy musí všeobecně vyhovovat. Kdyby nevyhovoval, tak ho někdo konečně změní. Je poměrně symbolické, že právě Armáda ČR je symbolem české demokracie a státní suverenity.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Dan@Bohuslav Pernica
        23. 4. 2020, 12:30

        Deep MoD, nebo taky chobotnice. Katalány nikdy nezvítězí, stačí se podívat na životopisy těch, co za to zodpovídají, na jejich konexe a vztahy.

        REPLY

Nejnovější komentáře