fbpx

From the frontline

Tento týden se v miriádě příspěvků z a o Afghánistánu objevily dva, které stojí za to zaznamenat. Jednomu z nejlepších válečných novinářů současnosti Dexteru Filkinsovi, autorovi oceňované knihy The Forever War, vyšel v The New York Times Magazine obsáhlý článek s názvem Stanley McChrystal’s Long War. Stojí za to si ho přečíst. Skvěle vystihuje současnou atmosféru, jak v hlavním štábu Stanleyho McChrystala, tak mezi americkými vojáky na jihu.

Vybral jsem tři citáty, ale slibte mi, že si text přečtete celý, protože jenom tak člověk získá ucelený obrázek.

I asked him about Obama. “I didn’t get any assurances from anyone that I would be given any amount of time,” McChrystal said. “I didn’t get any assurances from anyone that I would be given any amount of resources. I didn’t ask for any assurances.” For a moment, McChrystal paused. “I don’t feel like the lonely man in the arena,” he said, “with all the pressure on my shoulders.”

Druhý citát pochází z pasáže, kdy jdou námořní pěšáci po cestě a najednou se začínají objevovat Afghánci. Mariňáci mají podezření, že se něco děje, ale pokračují. Pak se ozve výbuch – některý z Afghánců odpálil bombu. Nikdo z Američanů nebyl zraněn:

The Marines stayed back. Earlier in the war, they would have gone into Mian Poshteh; they would have surrounded the village and kicked in doors until they found the bomber. Most likely they would have found him — and maybe along the way they would have killed some civilians and smashed up some homes. And made a lot of enemies. The Marines are a very different force now, with very different goals. They walked to within 50 feet of Mian Poshteh, and Lt. Patrick Bragan shouted: “Send us five men. Five men.”
Minutes passed, and five Afghans appeared. They were unarmed and ordinary looking.
“I have no idea who did that,” an old man named Fazul Mohammed said.
“Maybe they came at night,” a man named Assadullah said.
“I only heard the explosion,” a man named Syed Wali said.
The face of Lieutenant Bragan was pink from the heat and from pleading.
“All you have to do is tell us,” he said. “We’re here to help you.”

A třetí citát pochází z velitelského brífingu, kdy nejmenovaný evropský generál oznámí, že byl napaden spojenecký konvoj a jeden „compound “ byl při přestřelce zasažen Hellfirem (pak se ale ukáže, že to bylo trochu jinak). Stanley McChrystal generála zarazí a začne se na tento incident vyptávat. Následuje zajímavá výměna názorů, ze které mimo jiné vyplývá, jaké má spojenecký systém stále problémy:

“Were there civilians in that compound?” McChrystal asked. He was leaning into the microphone on the table.
The commander started to talk, but McChrystal kept going.
“Who made that decision?” McChrystal said.
An aide handed the European general a sheaf of papers.
“I’m sorry, but the system is not responsive enough for us to get that kind of information that quickly,” the general said.
McChrystal’s face began to tighten. Generals tend to treat one another with the utmost deference.
“We bomb a compound, and I don’t know about it until the next morning?” McChrystal said. “Don’t just tell me, ‘Yeah, it’s O.K.’ I want to know about it. I’m being a hard-ass about it.”
The European general looked down at his papers.
“It seems it was not a Hellfire missile but a 500-pound bomb,” he said.

V těchto chvílích nezbývá než kroutit hlavou. pokud má být nepoučitelnost převládajícím faktorem, asi by bylo lepší to „zabalit“ rovnou.

Druhým příspěvkem, který vřele doporučuji je video. Stanice PBS v pořadu Frontline tento týden odvysílala dokument Obama´s War z Afghánistánu, Pákistánu i domácí „fronty“. Je rozdělen na několik částí a jeho délka je přes 55 minut. Stojí to ale za ten čas. V dokumentu jsou ukázány jak podmínky na frontě, tak tam hovoří klíčové osoby prosazující COIN, nejenom Stanley McChrystal, ale i John Nagl, Richard Holbrooke, generál Petraeus…

Přidal jsem video přímo do tohoto příspěvku. Snad bude fungovat. Pokud by byly problémy, dejte mi vědět, nebo rovnou skočte na stránky PBS uvedené výše a spusťte si dokument z nich.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    satan
    21. 10. 2009, 11:12

    funguje, díky. No, co s tím? Připadal jsem si jak při četbě „obrany lidu“ v roce 1986 ( ne, nebyl jsem v té době v armádě). Mc Crystal je známý svými nadstandartními kontakty do politických pater. Tento článek pouze potvrzuje, že i v oblasti PR je nepochybně více než zdatný, zcela v duch:“ ..ten o kom se nepíše, jako by nebyl…“
    Jeho rozhodné reakce, všeslibující odpovědi typu:“… i chleba bude a máslo taky bude…“ mi, zřejmě ne nadarmo, připomněli STYLEM PODÁNÍ momentky ze života takových velikánů jako byl Josef Džugašvili či Vladimír Uljanov.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    21. 10. 2009, 11:36

    Chrystal

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jindra Sebestova
    22. 10. 2009, 10:16

    Tos trochu prehnal Satane, s Obranou lidu a Stalinem myslim, nemas nahodou krizi stredniho veku ze se nechas tak snadno vytocit? ;-))) — McC. myslim prave naopak prokazal, ze se v tzv. vyssich patrech politiky moc pohybovat neumi. Mimochodem, mrkni na zajimavy clanek s radou dobrych argumentu pro McC. pristup – „Is There a Middle Way“ – za vsimnuti mj. stoji skepse ohledne mozne rekonciliace s umirnenymi Taliby (to jsou zrejme ti, co neuriznou hlavu uciteli pred zraky jeho zaku, ale udelaji to za rohem): http://www.tnr.com/article/world/there-middle-way

    REPLY

Nejnovější komentáře