fbpx

Kdo všechno opouští Irák

Irácký policista ve městě Wynot nedaleko rodiště Saddáma Husajna Tikrítu; Foto Staff Sgt. Luke P. Thelen, US Air Force

Irák zmizel z titulních stránek. Situace se sice zlepšuje, jak naznačují statistiky, ale stále má daleko k normálu. Politika je zablokovaná – devět měsíců od voleb stále nemá země vládu. Ve čtvrtek byl pověřen pokusem sestavit vládu Núrí al Malikí. Má na to třicet dnů, než musí předstoupit před parlament. Jeho koalice, která získala 89 mandátů, bude jen těžko získávat většinu 163 křesel. A není zcela pravděpodobné, že se dohodne se sekulárním šiítem Ajádem Alávím, jehož blok podporovaný sunnity získal ve volbách 91 mandátů.

Za letošek zatím zemřelo v Iráku 59 amerických vojáků, což je nejméně od invaze v roce 2003. Iráčané jsou na tom o poznání hůře, byť se to nedá srovnávat s nejhoršími léty sektářského násilí. Irácké bezpečnostní složky jsou stále lepší a například dnes oznámily, že se podařilo zadržet 12 příslušníků organizace Islámský stát Irák, která je napojena na Al Kajdu. Tato skupina má stát za útokem na křesťanský kostel, který se v Bagdádu odehrál 1. listopadu. Teroristé tehdy obsadili katolický svatostánek a zadržovali v něm více než sto lidí. Při policejní akci zemřelo 52 rukojmích a policistů.

General Ahmed Abu Ragheef, the Interior Ministry’s head of internal affairs, said security forces arrested al Qaeda’s Baghdad leader, Huthaifa al-Batawi, and 11 others. „Iraqi forces have successfully arrested the terrorist group involved in the attack on the church in Baghdad,“ he said. Security forces also killed Abu Ammar al-Najadi, a leader of the Islamic State of Iraq (ISI), al Qaeda’s local affiliate, and seized 6.5 tonnes of explosives planned for use against a government ministry, hotels and the Christian community, Ragheef said.

Od počátku listopadu došlo k řadě dalších útoků na křesťany. Byť žijí v Iráku mnohem déle, než se objevil Mohammed, přesto se řada z nich chystá k odchodu ze země, protože se necítí bezpeční. Irácká vláda se snaží exodu zabránit, ale pokud budou útoky pokračovat, nebude mít šanci. V této souvislosti se může zdát paradoxní, že nejbezpečnější jsou křesťané v baasistické Sýrii.

Human Rights Watch says the number of Christians in Iraq had fallen to about 675,000 in 2008 from 1 million at the time of the U.S.-led invasion in 2003. The Catholic Church in Iraq says there are 1.5 million Christians in Iraq, 1 million fewer than 2003. Many Christians have fled Iraq for Syria, Jordan or Egypt. Many of those who remain in the country are leaving their homes behind for safer areas such as the Kurdish-held north.

Křesťané ovšem nejsou sami, kdo opouští Irák. Někteří už tak činí podruhé. Odhaduje se, že během vrcholících násilností odešly z Iráku na dva miliony lidí. Podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se jich přibližně sto tisíc vrátilo, ale řada z nich nemá opět stání a chce odejít. Nejenom kvůli násilí, ale i kvůli tomu, že nemohou najít obživu.

In a recent survey by the United Nations refugee office, 61 percent of those who returned to Baghdad said they regretted coming back, most saying they did not feel safe. The majority, 87 percent, said they could not make enough money here to support their families. Applications for asylum in Syria have risen more than 50 percent since May.

A konečně, poslední odcházející – Američané. Ti se na rozdíl od ostatních netěší na nic jiného, než na návrat domů (kolik z nich vymění Irák za Afghánistán?). Iráčané potvrzují, že konec roku 2011 bude v každém případě koncem americké přítomnosti v zemi. Část z méně než padesáti tisíc vojáků nyní pokračuje ve výcviku iráckých sil a další část pracuje na velkém logistickém úkolu – odstěhovat to, co má smysl odstěhovat a předat to, co se stěhovat nevyplatí.

„An optimist would say, ‚We’ve got three-quarters of the work done,‘ but a pessimist would say, ‚But, the hard part is left to go,'“ said Lt. Gen. Mitchell Stevenson, deputy chief of staff for logistics (G-4). „Both would be right.“ The U.S. military used to occupy more than 400 bases in the country. „Today, we sit on 88,“ Stevenson said. However, the bases that are left to close are among the largest, making them more difficult to shut down, he said.

Pěchota doposud předala Iráčanům více než 904 tisíc kusů vybavení a 559 obrněných humvee. Irácká vláda platí stovky milionů za odkupování techniky i munice (to se týká například munice do tanků Abrams). Iráčané nebudou platit podle všeho za jednu kategorii materiálu – za betonové zátarasy, vstupy na kontrolní stanoviště, či za ubytovací jednotky. Ty zkoušela americká pěchota převážet do Afghánistánu, ale příliš se to neosvědčilo, proto zůstanou tam, kde jsou. Zajímavý přístup je, že každý z amerických velitelů má pravomoc do určité hodnoty vyjádřené dolary rozhodnout o tom, co zůstane v Iráku bez papírování. Pokud chce nechat za sebou něco dražšího, musí požádat o svolení.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře