fbpx

Francouzi v Afghánistánu

bastila_obrazFrancouzský prezident Nicolas Sarkozy včera vybral po vzoru Spojených států zvláštního velvyslance pro Afghánistán a Pákistán. Stane se jím politický veterán Pierre Lellouche. Podle AFP je Sarkozyho rozhodnutí zatím neoficiální a mělo by být oznámeno příští týden.

Mnohem důležitější je, že Sarkozy potvrdil dvě věci: udržování rozpočtu na obranu a splnění závazků v Afhgánistánu. Podobná slova se v Evropě moc často neslyší, s výjimkou Británie. Francie by tak měla investovat do nového vybavení pro ozbrojené síly v příštích 12 letech 377 milionů eur. Sarkozyho politické kroky a chování ve většině oblastí jsou mnohdy prapodivné. Co se ale týče obrany a bezpečnostních otázek, nelze mu toho moc vyčítat.

Ostatní země EU by se měly vážně zamyslet nad svým přístupem k obraně. Jestli se obávají francouzské dominance, toho, že Francie (a možná Británie, pokud bude chtít) bude na kontinentě udávat tempo v bezpečnostní a tedy i zahraničněpolitické oblasti, pak by měly něco dělat. Současným přístupem – škrty a nezájmem – francouzské dominanci napomáhají.

Možná by nebylo od věci rovnou nabídnout Sarkozymu místo Javiera Solany. Tedy pokud nevyhraje v dalších volbách. Každopádně, s veškerou úctou k Solanovi, už to dělá příliš dlouho a současná situce vyžaduje jiný přístup, než je ten jeho (viz například jeho, s prominutím nenápaditý, proslov z 11. července 2009 se slibným názvem Europe´s global role – what next steps; dřív než budeme řešit další kroky, bylo by dobré si ujasnit, jaké jsou naše současné).

A MIMOCHODEM, SE ZPOŽDĚNÍM, VŠE NEJLEPŠÍ K PÁDU BASTILY

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře